Sari direct la conținut

Business Report: Top 10 cele mai scumpe terenuri din Capitala; Recunoasterea faciala intoarce Europa impotriva Facebook; Samsung ar putea cumpara Nokia; Patru taxe. Niciun drum bun. Romania va deveni singura tara din Europa cu taxare multipla a soferilor

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Omul a carui avere s-a triplat intr-un an: viitorul baron de Rothschild. Nu are decat 39 de ani, insa are un simt al banilor iesit din comun. Se afla pe locul 67 in topul celor mai bogati britanici, cu o avere care s-a triplat in 2010, estimata la un miliard de lire sterline. Numele lui este Nathaniel Rothschild, fostul sef al British Petroleum, care, asa cum spun cei de la Reuters, petrece sute de ore pe an in avionul sau privat si locuieste in principala sa resedinta aflata intr-o zona montana din Elvetia. Are totusi case in Paris, Moscova, Londra, New York si Grecia. Conform presei britanice, Nathaniel Rothschild ar putea deveni cel mai bogat descendent al dinastiei Rothschild, o familie cu o indelungata istorie bancara, fiind, cel mai probabil cel mai bogat membru al familiei din generatia sa, scrie Capital.

Proprietarul America House face 1,8 milioane euro anual din contracte noi pe 8.000 mp. AEW, proprietarul imobilului office America House (27.500 mp) din Piata Victoriei, a innoit contracte de inchiriere pentru circa 8.000 mp, adica 30% din suprafata. Extinderea contractelor s-a facut pe perioade de pana la opt ani. Printre companiile care si-au prelungit sederea in America House se afla S&T, furnizor de servicii IT, care va ocupa inca opt ani o suprafata de 3.000 mp si casa de avocatura Tuca Zbarcea si Asociatii, care si-a prelungit cu cinci ani contractul pentru 2.200 mp. Intre trei si cinci ani in plus, in America House vor sta si Ericsson, Mastercard si Cisco, scrie Business Cover.

Samsung ar putea cumpara Nokia. Samsung, al doilea mare producator de telefoane mobile din lume, dupa Nokia, ar putea cumpara compania finlandeza, care trece prin cea mai neagra perioada a sa, scrie Wall Street Journal. Dupa ce saptamana trecuta se zvonea ca Microsoft ar putea cumpara Nokia cu 19 miliarde de dolari, saptamana acesta, sud-coreenii de la Samsung au facut o oferta pentru compania finlandeza. Informatia celor de la Wall Street Journal pare mai veridica decat mesajele postate pe Twitter de bloggerul rus Eldar Murtazin, chiar daca acesta a mai avut dreptate in trecut. Nokia trece prin cea mai neagra perioda din istoria sa, terminalele sale nereusind sa faca fata competitiei reprezentata de Apple, HTC si Samsung. Finlandezii au concediat recent 7.000 de angajati si se pregatesc sa lanseze o linie de telefoane Windows Phone, scrie Capital.

La 22 de ani in ring cu rechinii: Povestea unui tanar investitor la bursa. Un student de 22 de ani joaca pe bursa in loc sa stea pe World of Warcraft si face si ceva banuti. El povesteste pentru money.ro ce greseli a facut la inceput, cum a pierdut investitia initiala si cum a gasit retete de castig. La cei 22 de ani pe care ii are, Radu Razvan-Gabriel simte altfel adrenalina. Se intampla des ca un grafic sa ii taie rasuflare pentru ca ce vede inseamna bani reali. Asta ii si place la bursa: emotia si posibilitatea de castig in „conditii minime de efort fizic”, dupa cum recunoaste chiar el. Integral pe Money.ro.

Patru taxe. Niciun drum bun. Romania va deveni singura tara din Europa cu taxare multipla a soferilor. In Strategia bugetar-fiscala pentru 2012-2014 se mentioneaza ca autostrazile se vor taxa mai devreme de 2015, chiar daca guvernul spunea altceva. Ministerul Transporturilor anunta marti ca sistemul de plata va fi introdus dupa finalizarea Coridorului IV Paneuropean. Rovinieta nu se va desfiinta, dimpotriva, se va scumpi Guvernul are in vedere introducerea taxei de autostrada pana cel tarziu in 2014, mai devreme cu cel putin un an fata de termenul anuntat, marti, de Anca Boagiu, ministrul Transporturilor. Prevederea se regaseste in Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2012-2014, elaborata recent de Executiv, la capitolul „Politica in domeniul transporturilor si infrastructurii”. Astfel, la punctul „Directii de actiune, obiective propuse, rezultate asumate, tendinte in perioada urmatoare” se mentioneaza, in mod expres, ca unul dintre obiectivele propuse este „introducerea taxei de autostrada”, scrie Financiarul.

Ce potential de business au fermele eco. Reprezentantii companiilor din domeniu spun ca cel mai bine este ca o ferma ecologica sa nu se axeze pe un singur sector de productie, ci sa imbine mai multe tipuri, cuprinzand spatii pomicole, zootehnice, viticole, legumicole si/sau plante tehnice. „De obicei, este bine ca ferma sa fie mixta (vegetal cu animal), pentru a conserva energia in cadrul fermei si substantele nutritive sa se roteasca, gunoiul de grajd sa fie folosit la ingrasarea fermei vegetale, iar produsele din ferma vegetala sa fie furaj pentru animale”, spune pentru startups.ro Marian Cioceanu, presedintele asociatiei Bio Romania. Tudor Dorobantu, secretar general al Federatiei Nationale din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe (AGROSTAR), spune ca, de cele mai multe ori, o ferma zootehnica trebuie sa isi asigure furajele din surse sigure si opteaza sa si le produca singura. Integral pe Startups.ro.

Top 10 cele mai scumpe terenuri din Capitala. Cel mai scump teren pe mp din Bucuresti disponibil in prezent este de 8.000 de euro/mp. Dar, oferta de terenuri centrale si ultracentrale din top 10 mai cuprinde si terenuri cu preturi de 6.000 euro/mp si 2.500 euro/mp. Top integral pe Money.ro.

Fondurile straine si firmele romanesti au adus 4,8 milioane de euro pe Bursa in mai. Fondurile straine au adus luna trecuta pe Bursa de la Bucuresti (BVB) doua milioane de euro, aceasta fiind a doua luna consecutiv cand strainii sunt investitori neti la BVB. Totusi, sumele de bani aduse de straini au fost sub nivelul celor aduse de firmele locale, care au avut in luna mai investitii nete in actiuni romanesti in valoare de 2,84 milioane de euro. In total, fondurile straine si firmele romanesti au adus pe Bursa 4,8 milioane de euro, potrivit datelor centralizate de BVB, scrie EconomicTimes.ro.

Valentin Ionescu nu se hotaraste intre Bursa si Depozitar. Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti si presedinte al Depozitarului Central, se afla, de mai bine de o saptamana, intr-o situatie de incompatibilitate, potrivit unei Dispuneri de Masuri a CNVM care interzice ca membrii Consiliului de Administratie si conducatorii unui operator de piata sa fie si membri in Consiliul de Administratie sau conducatori ai unui Depozitar Central. Valentin Ionescu a avut timp pana pe 31 mai ca sa opteze pentru una dintre cele doua functii, insa decizia domniei sale se lasa asteptata, in ciuda mesajelor oficiale si neoficiale pe care CNVM i le-a transmis ca trebuie sa demisioneze ori de la Bursa, ori de la Depozitar, scrie Bursa.ro.

Recunoasterea faciala intoarce Europa impotriva Facebook. Facebook se afla in fata unei crize de credibilitate tot mai mare dupa ce tot mai multi utilizatori au inceput sa se planga de faptul ca principala platforma de socializare a activat o optiune ce identifica automat utilizatorii din fotografii fara ca acestia sa fie avertizati. Lansata in mare secret in tarile europene, noua optiune de recunoastere faciala a fost functionala initial in SUA. Pe scurt, optiunea „Sugestii”, foloseste tehnologia de recunoastere faciala pentru a accelera procesul de etichetare a prietenilor si a cunostintelor care apar in fotografiile postate pe Facebook. Scandalul a pornit de la faptul ca inaintea lansarii optiunii in SUA, Facebook a contactat utilizatorii avertizandu-i in mod direct asupra acestei noi caracteristici, lucru care nu s-a mai repetat la lansarea din ultimele zile a optiunii pentru tarile din Europa, scrie ITplay.ro.

O noua fabrica Delphi, in Romania. Delphi Automotive deschide o noua unitate de productie la Moldova Noua, in regiunea de sud-vest a Romaniei. Fabrica va produce module de cablaje electrice pentru producatori auto din Europa si va lucra indeaproape cu celelalte fabrici Delphi din tara pentru a oferi eficienta si flexibilitate clientilor sai. Numarul de angajati la noua fabrica ar putea ajunge la 1.000, pana la sfarsitul acestui an. Integral pe 24auto.ro.

Lectia poloneza a privatizarii industriei chimice. Statul roman urmeaza sa vanda in curand pachetele de actiuni pe care le detine la mai multe companii aflate partial sau integral in proprietatea sa. Masura, agreata cu Fondul Monetar International, este menita sa creasca lichiditatile aflate la dispozitia Guvernului pentru demararea unor proiecte publice prioritare, dar si sa stopeze pierderile pe care multe dintre companiile aflate pe lista de privatizari le provoaca bugetului. Desi demersul este fara indoiala salutar, raspunsurile la doua intrebari fundamentale vor indica sansele ca demersul statului roman sa fie un succes sau un esec. Prima se refera la oportunitatea vanzarii pachetelor de actiuni intr-un moment in care criza economica mondiala a redus dramatic pretul achizitiilor. Cea de-a doua vizeaza calitatea si forta investitorilor care vor prelua companiile scoase la vanzare, scrie Romania Libera.

Comparatie: tastatura bate touchscreen-ul la scris SMS. Cei care au telefoane cu butoane scriu mesaje mai repede decat cei care au smartphone-uri sensibile la atingere. Insa, cei din urma castiga la navigatul pe net si la dimensiunea ecranului. Telefoanele mobile au impartit utilizatorii in doua tabere: de o parte cei care au ramas fani declarati ai tastaturii si ceilalti, tot mai multi, care au trecut la touchscreen. Unul dintre motivele principale pentru care unii nu vor tastura virtuala e ca, dupa cum spun chiar ei, scriu greu mesajele text si le pot manevra cu la fel de mare usurinta. Doua telefoane mobile, un BlackBerry 8250 si un HTC Desire S, ambele smartphone-uri, ne-au ajutat sa dezlegam acest mit. Integral in EVZ.

Topul celor mai doriti angajatori din Romania. Care sunt companiile unde isi doresc tinerii sa lucreze. Unul din zece romani cu varste cuprinse intre 19 si 45 de ani isi doreste sa fie angajat la Microsoft, Vodafone sau Orange, potrivit Topului Angajatorilor 2011, realizat de Daedalus MillwardBrown. Pe locul patru intre cei mai doriti angajatori se regaseste gigantul Google, care are o echipa restransa in Romania. Aici si-ar dori sa munceasca 8,9 la suta dintre tinerii care au raspuns la sondaj. Pe locurile cinci si sase se afla doua dintre cele mai mari banci din Romania din punct de vedere al activelor, BCR si BRD. Petrom, cea mai mare companie din Romania, ocupa abia locul al saptelea in clasamentul angajatorilor pentru care ar vrea sa munceasca tineri romani. Pentru Dacia vor sa lucreze mai putin de 3% dintre respondenti, producatorul autohton de automobile situandu-se pe pozitia 18 a clasamentului, la egalitate cu Ford, scrie Gandul.

Spoturile pentru Romania: o insiruire de imagini-cliseu. Specialistii in publicitate din Romania au analizat cea mai recenta campanie derulata de Ministerul Turismului pe televiziunile internationale Euronews, Eurosport si CNN. Campania de promovare a Romaniei la nivel international este considerata anosta, lipsita de memorabilitate si cu sanse mici sa atraga turistii straini. Ministerul Turismului a lansat saptamana trecuta o noua serie de spoturi menita sa atraga interesul turistilor straini pe meleagurile romanesti. Cum arata? O succesiune de imagini cu diferite locuri deosebite din Romania: Castelul Peles, Cimitirul Vesel de la Sapanta, oameni plimbandu-se calare prin peisaje frumoase, copii imbracati in costume populare etc. Integral in Adevarul.

De ce China a „interzis” SUA sa dea faliment. Avertismentul trimis Washington-ului de la Beijing: „Nu va jucati cu focul”. Sub titlul „China avertizeaza SUA ca ideea incapacitatii de plata este precum <>”, Reuters scrie ca oficiali guvernamentali si investitori au declarat ca intrarea SUA in incapacitate de plata, chiar si pentru scurt timp, este o „idee oribila” care ar putea destabiliza economia globala si ar tensiona relatiile cu marii creditori, precum China si India. China, cel mai mare creditor al SUA, cu 1.140 miliarde de dolari in luna martie, a avertizat, pe diverse cai, ca intrarea SUA in incapacitate de plata ar putea avea un impact negativ asupra legaturilor politice si economice deja incordate. Falimentul Statelor Unite ar echivala cu un dezastru de proportii greu de imaginat pentru economia mondiala, in special pentru cea chineza, pentru ca Beijing-ul s-ar gasi in incapacitatea, chiar si de scurta durata, de a valorifica titlurile de stat americane. Unii investitori si-au permis chiar sa glumeasca pe aceasta tema, spunand ca statul chinez ii interzice celui american sa dea faliment, scrie Gandul.

Cand visul american devine cosmar. Datoria publica a SUA a atins pragul legal luna trecuta. In orice moment, tara ar putea intra in incapacitate de plata, o ipoteza de neimaginat pentru creditori. Tensiunile din Congres impiedica ajungerea la un acord privind ridicarea plafonului datoriei publice. Oficialii spun ca revenirea economica este „frustrant de lenta”. Ultima luna a insemnat un lung sir de probleme pentru economia americana. La jumatatea lunii mai, datoria publica a tarii a atins limita legala, stabilita de Congres la 14.300 de miliarde de dolari. Rata somajului a crescut iar, ajungand la 9,1%, dupa ce incepuse sa scada in primele luni ale acestui an. Preturile din sectorul imobiliar au ajuns la nivelul din 2002. In iunie, Rezerva Federala, banca centrala a SUA, isi incheie programul de stimulare economica, scrie Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro