Business report: Topul celor mai mari banci din Romania in 2009; „Prima Casa” la tara: 100 mp plus gradina pentru specialistii din comune; Pusculita PIIGS – 35% din sistemul nostru bancar; 5.000 lei, avansul pentru o Dacia Duster
„Prima Casa” la tara: 100 mp plus gradina pentru specialistii din comune. Profesorii, medicii si politistii de la sat vor avea locuinta de serviciu de cel putin 100 mp dupa ce Guvernul a aprobat programul „Zece case pentru specialisti”. Autoritatile publice locale vor putea solicita finantare de la Ministerul Dezvoltarii Regionale pentru a construi zece case pentru specialistii din comuna, scrie capital.ro. „Printr-o HG am aprobat programul Renasterea Satului Romanesc prin care profesorii, cadrele medicale si politistii care lucreaza in mediul rural vor beneficia de locuinte in localitatea unde lucreaza”, a spus ministrul dezvoltarii regionale si turismului, Elena Udrea.
Topul celor mai mari banci din Romania in 2009. Anul de criza 2009 a lasat urme spectaculoase in clasamentul primelor 10 banci romanesti: cota de piata a BCR, cel mai mare creditor local, a alunecat sub pragul de 20%, competitorii sai austrieci de la Raiffeisen au cazut pe locul 7, in timp ce Banca Transilvania, unul dintre sprinterii anilor 2007-2008, a ajuns pe 8. Pe o piata in care creditul privat a inghetat, caderea unora a insemnat ascensiunea altora: grecii de la Alpha Bank au urcat pe pozitia a patra in pofida speculatiilor privind posibile efecte negative ale crizei din tara de origine a bancii-mama, iar banca de stat CEC a ajuns pe locul 5, dupa o crestere a cotei de piata cu doua puncte procentuale, pana la 6,3%, scrie Ziarul Financiar.
Pusculita PIIGS – 35% din sistemul nostru bancar. Ponderea tarilor PIIGS (Portugalia, Irlanda, Italia, Spania si Grecia) in sistemul noastru bancar se ridica la circa 35%, potrivit calculelor realizate de ziarul BURSA, cele mai mari banci fiind cele elene, care concentrau, in toamna anului trecut, circa 27% din capitalurile proprii din sistemul bancar, desi cota de piata totala dupa active era mai mica. Si Italia are o pondere semnificativa, de circa 6% din totalul capitalurilor proprii, in timp de Portugalia ocupa circa 2,7% din total, restul tarilor din PIIGS, respectiv Spania si Irlanda, nefiind prezente pe piata bancara locala.
5.000 lei, avansul pentru o Dacia Duster. Mai sunt doar cateva zile pana la evenimentul de lansare al primului SUV din istoria producatorului roman, care va fi prezentat in premiera mondiala pe data de 2 martie si in Romania pe data de 6 martie. Cei care sunt insa nerabdatori sa achizitioneze SUV-ul, se pot inscrie pe o lista de asteptare la dealerii Dacia, platind un avans de 5.000 de RON. Numarul persoanelor care au aratat interes fata de Duster se ridica in prezent la peste 10.000, scrie StiriAuto.ro.
Ce sa faci si de ce sa te feresti cand vrei bani europeni. Dupa lipsa de finantare, birocratia si lentoarea autoritatilor pun piedici uneori chiar insurmontabile firmelor care au semnat contracte de finantare din fonduri structurale. „Sunt interpretari neuniforme ale diferitelor agentii. De exemplu, un dosar de plata este respins la Satu-Mare, dar poate fi acceptat la Bacau”, ne-a declarat el. Potrivit acestuia, cei care coordoneaza programele din fonduri UE trebuie sa prezinte un calendar previzibil cu datele la care au loc apelurile de proiecte. Cea mai mare problema este, de departe, lipsa finantarii, dar si a interesului bancilor de a credita proiecte din bani europeni. Din aceasta cauza, „circa 50% din proiectele pentru care s-au semnat contractele de finantare din fonduri europene nu se vor realiza niciodata”, sustine Marian Dobrila, director executiv la compania de consultanta TDP Partners, scrie evz.ro
Povestea celor patru purcelusi. Pe langa pericolul intrinsec pe care il reprezinta, cazul Greciei si al celorlalti porcusori este important ca avertisment… Adevarata problema a Romaniei nu este existenta unui FMI pe post de profesor vigilent. Daca ne prezentam cu copiute la examenele de anul asta – restructurarea aparatului de stat si cresterea veniturilor la buget -, nu mi-e frica de faptul ca nu ne trece domnul Jeffrey Franks clasa. Pur si simplu, mi-e teama ca vom fi in pericol de a ne pierde suveranitatea. Iar asta nu este deloc doar o gluma cu purcelusi, scrie Claudiu Serban in editorialul sau din capital.ro.
Bancile din Romania au angajati de doua ori mai ineficienti decat in restul Europei: „La noi lipseste sarea si piperul”. Fondurile de training pe care bancile locale le folosesc pentru pregatirea unui angajat sunt la fel de mari ca in restul Europei, dar rentabilitatea bancherilor locali este de doua ori mai redusa decat media europeana, pentru ca trainingurile de la noi sunt scumpe, iar angajatii lipsiti de motivatie, potrivit unui studiu PricewaterhouseCoopers. „Climatul de munca de la noi este lipsit de ‘sare si piper’. Ca dovada, in 2008, fluctuatia de personal era de 19,2% in sistemul bancar din Romania si de doar 12% in Europa”, a spus Horatiu Cocheci, manager in cadrul departamentului de consultanta al PwC, scrie dailybusiness.ro.
Primul magazin inchis din Cotroceni Park. „Vor mai urma 5-6”. Retailerul de articole si decoratiuni pentru casa Home Brands este primul chirias care a inchis magazinul din cel mai mare mall inaugurat in Bucuresti in urma cu doar patru luni, Cotroceni Park, proiect care numara in total aproximativ 250 de magazine. „Am inchis un magazin si in urmatoarele luni vom mai inchide cinci-sase magazine. Schimbarea a 10-15% dintre chiriasi in primul an este normala. Unii chiriasi vand excelent, dar altii mai putin bine. Noi ii ajutam, dar trebuie sa se ajute si singuri”, a declarat pentru Ziarul Financiar Israel Visel, general manager al mallului.
Rolls Royce Ghost tunat de Mansory: 720 CP si 1.020 Nm. Firma de tuning germana Mansory, specializata in modificarea masinilor de lux si a celor supersport, va prezenta in cadrul Salonului Auto de la Geneva o versiune modificata a limuzinei Rolls Royce Ghost. Modelul are720 CP si un cuplu de 1020 Nm. La exterior luxosul model este vopsit in albastru si auriu (nu se stie daca elementele aurite sunt din aur masiv sau doar suflate in aur) si a primit un nou pachet aerodinamic ce include spoilere fata si spate noi, parguri laterale redesenate, un difuzor spate si un spoiler discret pe capacul portbagajului, scrie AutoDigest.ro.
Skoda Fabia si Roomster, cu o noua infatisare. Skoda actualizeaza astfel imaginea celui mai mic model din gama, prin aducerea “la zi” din punct de vedere al identitatii vizuale. Cele mai importante modificari au fost operate la calandru si faruri, care adopta stilul lansat de noul Superb. Modelele de jante au fost si ele innoite, iar paleta de culori este mai bogata. Noutati importante sunt si in privinta motorizarii, care va include noi propulsoare TSI si TDI, unele dintre acestea cuplate la transmisia DSG (dublu ambreiaj), cu 7 trepte, scrie 24auto.ro.
Care este viitorul parolelor pe Internet? Daca in trecut utilizatorii de Internet nu trebuiau sa tina minte decat o parola, cea a contului de e-mail, in prezent sunt mai multe servicii care necesita o parola precum blogurile, forumurile, retelele sociale si conturile de pe diverse site-uri de cumparaturi. Intr-un studiu recent, compania Imperva a descoperit ca 1% din cele 32 de milioane de persoane intervievate foloseau ca parola „123456”. Alte parole des intalnite sunt „qwerty”, „abc123” sau „princess”. Astfel de parole sunt usor de aflat de catre hackeri, scrie capital.ro.