Business report: Topul celor mai mari salarii din bancile romanesti; Dat afara cu peste 20 de salarii compensatorii; Facilitati fiscale pentru firmele tinerilor; Cele mai scumpe iahturi la vanzare in Romania
Dat afara cu peste 20 de salarii compensatorii. In momentul restructurarii, cei mai multi angajati disponibilizati primesc si o suma echivaland cu maximum trei salarii. Exista insa si companii care ofera peste 20 de plati compensatorii. De multe ori, insa, nicio incercare a companiilor de a obtine intelegerea fostilor angajati nu da roade. Este si cazul ArcelorMittal Galati, care, anul trecut, s-a lovit de proteste repetate ca urmare a disponibilizarilor anuntate la nivelul Uzinei Cocsochimice. Aceasta, in conditiile in care oferta conducerii cuprindea o suma fixa ce varia, in functie de vechimea angajatului, intre 10.000 si 25.000 de lei, la care se adauga un pachet cuprins intre opt si 24 de salarii compensatorii, scrie capital.ro.
Topul celor mai mari salarii din bancile romanesti. In pofida recesiunii si ajustarii fondurilor de salarii, 10 banci au platit in decembrie peste 1.300 de euro pe angajat. Anglo-Romanian Bank, sucursala subsidiarei de la Londra a grupului BCR, conduce detasat, cu circa 2.785 de euro pe angajat, fiind profilata pe afaceri corporate si cu numai circa 100 de salariati, ceea ce a permis o remunerare substantiala in conditiile mentinerii pe profit, scrie Ziarul Financiar.
Facilitati fiscale pentru firmele tinerilor. O persoana de pana in 35 de ani, care isi face debutul in afaceri, isi va putea infiinta o microintreprindere tip starter cu cel mult patru asociati. Firmele tinerilor vor trebui sa aleaga insa cel mult cinci domenii de activitate (coduri CAEN). In schimb, tinerii vor beneficia de cateva facilitati, prevazute in proiect. Firma va fi inregistrata electronic, la ghiseul unic de la Registrul Comertului. Cat timp societatea va fi considerata starter, adica cel mult trei ani, nu va plati impozit pe profit, scrie Evenimentul Zilei.
Judecatorii anuleaza solutia despagubirii prin actiuni la „Fondul Proprietatea”. Curtea de Apel Bucuresti a hotarat, in premiera, dreptul unui proprietar sa fie despagubit in bani, iar nu in actiuni la Fondul Proprietatea. Instanta considera ca proprietarii despagubiti prin actiuni la „Fondul Proprietatea” nu au putut intra in posesia banilor decat vanzand titlurile cu mult sub valoarea lor oficiala. Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a emis mai multe decizii, in ultimii ani, prin care a aratat ca „Fondul Proprietatea” nu reprezinta o solutie functionala capabila sa repare prejudiciile provocate proprietarilor prin preluarile abuzive facute de statul roman, inainte de 1989, scrie Bursa.
Inflatia, mai buna pentru micro decat pentru macro. Rata lunara a inflatiei din ianuarie a fost de 1,68%, cifra cu care a „batut“ toate statele Uniunii Europene, iar nivelul anualizat (raportat la ianuarie 2009), a fost de 5,2%. Indicatorul a cam demolat prognozele optimiste pentru anul in curs desi nu a fost o surpriza atat de mare (se stia de majorarile de pret care i-au startul la inceputul anului). De altfel, luna februarie a confirmat asteptarile BNR, iar rata anualizata a cresterilor de pret a coborat pana la 4,49%, la limita superioara a tunelului de variatie stabilit de echipa lui Isarescu, de 3,5% plus/minus un procent, scrie Business Cover.
Confesiunile unui om care ajuta afacerile sa creasca. Managerii cu care se lucreaza cel mai greu sunt cei trufasi sau aroganti, care din cauza atitudinii nu reusesc sa isi mobilizeze oamenii, spune Francisc Bodo, partener in cadrul Bodo Consulting, firma specializata in rentabilizarea business-urilor. Tipul de manager coleric este mai usor de abordat, deoarece aceasta atitudine arata ca managerul este foarte atasat de afacerea sa. Imaginea care-i vine in minte cand se gandeste la managerul roman este cea a lui Ceausescu: „Cei mai multi cred ca stiu de toate: si agricultura, si constructii, si masini. Desigur in termenii anului 2010 ar fi: „ma pricep si la tehnologie si la finante si la marketing si la vanzari si la…”, declara acesta pentru dailybusiness.ro.
Cele mai scumpe iahturi la vanzare in Romania. BIKINI QUEEN 2 – 15.000.000 euro. Ambarcatiunea de lux dispune de trei punti, un jacuzzi, un salon privat si o sala de fitness cu sauna adiacenta. Iahtul are o lungime de 42 de metri si este oferit la vanzare in Romania de compania Drettmann Romania din Bucuresti. BANDIDO 90 – 7.500.000 euro. Cu o lungime de 27,9 metri, este „cel mai elegant iaht de explorare“, scrie capital.ro.
Kazahii pot ramane majoritari la Petromidia, platind statului doar 100 milioane de euro. Grupul Rompetrol, controlat de kazahii de la KazMunaiGaz, se afla intr-o pozitie mult mai confortabila in negocierile cu statul privind rambursarea obligatiunilor de 571 mil. euro de la Rompetrol Rafinare – Petromidia, scadente in septembrie, dupa ce a preluat in ultima luna circa 17% din actiunile RRC de la investitorii de pe Bursa pentru 66 mil. euro. Recuperarea in intregime a imprumutului obligatar oferit de stat companiei Rompetrol Rafinare in 2003 pare tot mai putin probabila, in conditiile in care cu 100 mil euro kazahii pot ramane actionari majoritari ai rafinariei. Astfel, chiar si scenariul publicat de Ministerul Finantelor in urma cu o saptamana care prevedea recuperarea a jumatate din imprumutul acordat Petromidiei (circa 285 mil. euro) ar putea sa nu se indeplineasca, scrie Ziarul Financiar.
Fructul interzis: angajatii Microsoft trebuie sa isi ascunda iPhone-ul la serviciu. Angajatii companiei Microsoft, utilizatori pasionati ai noilor gadgeturi, nu mai au voie sa foloseasca iPhone-urile la serviciu, relateaza Wall Street Journal. Telefonul produs de Apple, competitorul direct al Microsoft, se bucura de un mare success, in timp ce eforturile celor de la Microsoft din ultimii ani de a deveni jucatori importanti in industria telefoniei mobile au esuat, scrie Romania libera.
Geneva 2010 – cele mai ciudate aparitii. Mansory Ghost este o interpretare indoielnica a unui model Rolls-Royce, la fel cum Bufori MKVI s-a indepartat mult prea mult de spiritul marcii Morgan. King Saud University Gazal-1 are scuza ca a fost conceput de un grup de tineri aflati la inceput de cariera, iar Tata Aria ca vizeaza piata low cost. Dintre toate, cea mai ciudata aparitie ramane Sbarro Autobau, un concept la care este realmente greu de inteles intentia designerilor, scrie 24auto.ro.
George Copos isi pune „Rapidul” la adapost. Problemele financiare cu care se confrunta societatea FC Rapid SA l-au determinat pe patronul George Copos sa-si protejeze echipa de o posibila lichidare a companiei. Dreptul de joc in competitiile interne si internationale al echipei de fotbal va fi transferat, cu titlu gratuit, de la actuala societate pe actiuni la „Asociatia Fotbal Club Rapid”, in cazul in care societatea va intra in lichidare, potrivit unor modificari operate in actul constitutiv, care au fost publicate, saptamana trecuta, in Monitorul Oficial, scrie Bursa.