Business report: Topul salariilor din companiile aflate sub aripa lui Videanu; "Mallul pustiu": 171 de magazine de 50.000 mp sunt inchise; Dobanzile de 5% la euro, printre cele mai bune din piata; Ce e in spatele acțiunii „Cresc prețurile la case”
Topul salariilor din companiile aflate sub aripa lui Videanu. capital.ro a realizat un top al celor mai mari salarii medii din companiile de stat aflate in subordinea lui Videanu, asa cum reiese din bugetele pe 2010, publicate in Monitorul Oficial. Pe ultimul loc se afla compania Hidroserv Portile de Fier, societate care are un numar mediu de angajati de 555 de persoane, castigul mediu al acestora fiind de 3.775 de lei. Compania are prevazut pentru acest an un profit brut de 148.000 de lei. Pe primul loc in topul celor mai mari salarii medii din companiile de stat aflate in subordinea Ministerului Economiei este Nuclearelectrica, unde castigul mediu salarial lunar este de 6.838 de lei. Compania are 2.266 de angajati si isi propune sa dezvolte in acest an un profit de 132 de milioane de lei.
„Mallul pustiu”: 171 de magazine de 50.000 mp sunt inchise. In opt malluri din Bucuresti sunt nefunctionale 171 de spatii comerciale, echivalentul unui proiect de circa 50.000 de metri patrati, astfel ca inchiderea unui mall de asemenea dimensiuni nu ar lasa retailerii existenti pe dinafara, acestia putand gasi spatii in restul proiectelor existente, reiese dintr-o analiza a Ziarului Financiar, care a luat pulsul celor mai importante malluri din Bucuresti. Unii proprietari de malluri sunt nevoiti tot mai des sa atarne bannere peste fostele vitrine de magazine, in timp ce altii incearca sa gaseasca noi destinatii spatiilor pentru care nu au avut niciodata chiriasi.
Ce e in spatele acțiunii „Cresc prețurile la case”. Dupa un blocaj de mai bine de un an, cei care au interese directe arunca pe piața informații referitoare la creșterea prețurilor. E momentul propice pentru a trece la fapte sau preturile mai scad? EVZ a colectat, de la analisti, un set de argumente pro si contra, dupa ce unii agenti spun ca preturile au crescut in luna martie. Un imbold artificial al pietei vine din partea reprezentantilor portalurilor ce afiseaza anunturi imobiliare. Acestia sustin, la unison si – culmea, chiar in aceeasi zi – ca „proprietarii de apartamente s-au saturat de criza”. Nimeni nu i-a intrebat insa si pe cumparatori.
Parlamentarii vor sa inchida supermarketurile duminica. Parlamentarii vor sa inchida in zilele de duminica marile supermarketuri. Romanii ar putea avea astfel surpriza ca la final de saptamana sa gaseasca lacatul pe usile marilor retaileri. Deputatii din Comisia de Agricultura vor sa introduca, in luna mai, o asemenea propunere in Codul bunelor practici comerciale pentru a incuraja vanzarile din piete ale producatorilor agricoli autohtoni, scrie Gandul.
Dobanzile de 5% la euro, printre cele mai bune din piata. Reluarea creditarii este unul dintre obiectivele principale ale bancherilor in 2010, multe banci operand deja reduceri ale dobanzilor la imprumuturi. Ziarul Bursa a sintetizat in acest sens dobanzile oferite de principalele banci din tara noastra la creditele imobiliare, pentru un credit ipotetic de 50.000 de euro. Astfel, cea mai buna dobanda (DAE – dobanda anuala efectiva) la un credit imobiliar pe 5, 10 sau 15 ani o are BRD, de 5,10%. Astfel, cei care opteaza pentru un imprumut de 50.000 de euro vor plati inapoi, peste cinci ani, peste 56.000 de euro, iar in cazul in care doresc sa inapoieze banii peste 15 ani, suma restituita se va ridica, in acest caz, la 69.900 euro.
Mai au grecii bani de investitii imobiliare? Fondul de private equity grecesc cu nume de producator de tigari, Assos Capital, intentioneaza sa cumpere proiecte de retail din Estul si Sudul Europei, dupa ce a deschis luna aceasta, la Sofia, cel mai mare centru comercial din Bulgaria. Va patrunde fondul de investitii elen in Romania, anul acesta? Cel mai degraba sectiunea Romania din portofoliul Assos Capital va ramane goala in 2010, dar ceva miscari sunt asteptate in 2011. Chestionati de BC, responsabilii fondului au lasat sa se inteleaga ca, in ceea ce priveste Romania, don’t call us, we’ll call you, scrie Business Cover.
Ion Radulea vrea sa vanda Semanatoarea, dupa ce a sistat productia. Proprietarul Semanatoarea Bucuresti, omul de afaceri Ion Radulea, intentioneaza sa vanda activitatea de productie si know how-ul constructorului de combine agricole, dupa ce uzina a incetat procesul de fabricare la sfarsitul anului trecut ca urmare a scaderii cererii. Cea mai scumpa combina produsa de Semanatoarea costa 84.000 de euro. Producatorul de combine agricole a vandut anul trecut aproximativ 25 de unitati, cu 30% mai putin fata de 2008, scrie capital.ro.
Managerii romani de pe Facebook. Pe langa dorinta de a-si face prieteni noi si a socializa cu vechii amici, o parte din oamenii de afaceri din Romania folosesc Facebook si alte retele sociale online pentru promovarea personala si a companiilor lor. Cu cat succes? „Folosesc Facebook pentru a da o fata umana initiativelor personale si de business”, suna comentariul lui Tudor Galos, Windows Business Group Lead la Microsoft Romania, care precizeaza apoi ca „fata umana” inseamna ca, dincolo de profesie si de functie, comunitatea virtuala are sansa sa il cunoasca mai bine prin intermediul pozelor si al postarilor de pe blog – unele personale, unele de business, scrie Business Magazin.
In loc sa caute clienti pentru credite, bancherii umplu conturile BNR cu echivalentul a 9 mld. euro. Nemaiavand ce face cu banii, bancile au „ingropat” in martie aproape 36 mld. lei (8,75 mld. euro) la BNR, prin facilitatea de depozit care ar trebui folosita doar ca solutie de urgenta pentru lichiditatile ramase neplasate la sfarsitul unei zile de operatiuni. Si au recurs la aceasta solutie chiar daca dobanda oferita de banca centrala a fost de numai 3% pe an luna trecuta, cu exceptia ultimelor doua zile, cand a scazut la 2,5% pe an, scrie Ziarul Financiar.
S-Klasse exclusiv hibrid. Surse din interiorul constructorului german cu sediul in Stuttgart au declarat pentru Automotive News ca Mercedes planuieste ca noile modele S-Klasse, inclusiv versiunile AMG, sa beneficieze exclusiv de grupuri moto-propulsoare hibride. Aceasta idee are deja “adversari” si anume o serie de dealeri din SUA care isi pun problema imaginii modelelor hibride pe piata de lux. Conform datelor disponibile aceasta schimbare ar urma sa inceapa cu urmatoarea generatie S-Klasse ce urmeaza sa fie lansata in Europa in 2013 si in Statele Unite ale Americii si Canada un an mai tarziu, scrie Voom.ro.