Business report: UE ne dă un milion de euro ca să realizăm locuinţe pentru copiii instituţionalizaţi; România ar putea avea o nouă hidrocentrală pe Dunăre, la Turnu Măgurele; Salariul minim creşte cu 85 de bani pe oră. În 2019 vom munci mai mult
UE ne dă un milion de euro ca să realizăm locuinţe pentru copiii instituţionalizaţi.Proiectul de finanţare a fost semnat pe data de 27 septembrie de către Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est, împreună cu Florin Ion, Director General DGASPC Iaşi. Finanţarea proiectului, care se va implementa pe parcursul a 38 de luni, va fi asigurată prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Prioritatea de investiţii – 8.1 C „Creşterea gradului de acoperire cu servicii sociale – Dezinstituţionalizare copii“. Asistenţa nerambursabilă din fonduri europene este de 978.244 de euro şi reprezintă 98% din valoarea eligibilă a proiectului. Scopul acestui proiect este acela de a proteja şi promova drepturile copiilor în vederea dezinstituţionalizării acestora. De asemenea, se are în vedere şi asigurarea unor servicii sociale într-un sistem mai prietenos şi mai apropiat de nevoile copiilor, potrivitZiarul de Iasi.
România ar putea avea o nouă hidrocentrală pe Dunăre, la Turnu Măgurele.Complexul Hidrotehnic Turnu-Măgurele-Nicopol, aşa cum este numit în strategie, nu este o idee nouă, iar primele studii pentru această hidrocentrală, care să fie relizată împreună cu Bulgaria, au fost făcute încă din anii 60. Atunci se numea Cioara-Belene, numele actual fiind preluat din anul 1972. În 1975 a fost semnat la Bucureşti acordul dintre România şi Bulgaria pentru realizarea şi exploatarea Complexului hidrotehnic Turnu Măgurele-Nicopol, iar trei ani mai târziu proiectul tehnic comun.Tot atunci au fost inaugurate şi lucrările, care s-au oprit însă. Directorul Hidroelectrica, Bogdan Badea, a declarat că proiectul este unul benefic pentru România, iar compania este pregătită să participe la realizarea lui, dar atrage atenţia că este nevoie de un nou acord între state, potrivitEconomica.
Salariul minim creşte cu 85 de bani pe oră. În 2019 vom munci mai mult.Ministerul Muncii propune creşterea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2019, de la 11,40 lei/oră la 12,251 lei/oră, precizând însă că şi numărul mediu de ore lucrate anul viitor va fi mai mare. În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este stabilit la 1.900 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166,666 ore, în medie pe lună în anul 2018, reprezentând 11,40 lei/oră, potrivit HG 846/2017. Prn propunerea de act normativ, salariul minim pe economie va fi majorat, de la 1 ianuarie, cu 150 lei, majorarea de aproape 8% însemnând 85,1 bani pe oră, potrivit Adevarul.
În România se vinde dulceaţă de măceşe româneşti, fabricată în țări străine. Sute de tone de măceșe românești vor ajunge și anul acesta în țările Uniunii Europene. La noi, prea puțini transformă aceste fructe bogate în vitamina C în gemuri și dulcețuri, așa că producția este trimisă în mare parte la export. Măceșele se întorc, însă, în țară sub formă de ceaiuri și preparate alimentare, care se vând foarte bine în magazinele cu produse bio. Numai din Olt vor pleca în străinătate 160 de tone de măceşe. De pe urma lor, Direcţia Silvică speră să câştige un milion de lei, potrivitStirile ProTv.
Vrem 6% pentru Educație, 6% pentru Sănătate și 2% pentru Cercetare? Atunci avem nevoie chiar acum de un PIB cu 80% mai mare. Cum stau fostele surate comuniste. Structura actuală a cheltuielilor bugetare, respectiv politicile economice și fiscale ar trebui reformate fundamental, pentru a putea respecta pragurile strategice asumate de cheltuieli pentru dezvoltare. Totalul cheltuielilor bugetare pentru educație, sănătate, cercetare și apărare însumează în prezent 8,1% din PIB și se ridică la peste 25% din totalul cheltuielilor actuale, după rectificarea din septembrie. Dacă s-ar fi respectat acum proporțiile strategice acestea ar fi consumat 51% din suma totală a cheltuielilor bugetare actuale, potrivit Curs de guvernare.
Ministerul Finanţelor propune TVA de 5% pentru restaurante, cazare şi activităţi sportive şi recreative. Ministerul Finanţelor subliniază că reducerea TVA pentru serviciile de restaurant şi de catering, cazare şi activităţi sportive, recreative şi distractive reprezintă o pârghie deosebit de importantă din perspectiva dezvoltării economiei naţionale, prin susţinerea consumului intern, ca urmare a creării premiselor necesare pentru scăderea preţurilor bunurilor şi serviciilor. Un alt considerent avut în vedere pentru stimularea creşterii economice îl constituie impactul unui astfel de demers prin prisma reducerii evaziunii fiscale şi, implicit, prin crearea unui mediu concurenţial adecvat, cu efecte benefice asupra mediului de afaceri, generând totodată creşterea consumului intern şi stimularea creşterii economice, potrivitEconomica.
Tribunalele și Judecătoriile nu mai au bani pentru apă, pentru încălzire și pentru consumabile. O serie de instituții din subordinea Ministerului Justiției sunt obligate să-și raționalizeze cheltuielile, în urma faptului că, la rectificarea bugetară din septembrie 2018, nu au primit fonduri pentru bunuri și servicii.Recomandările transmise de la nivelul ierarhic superior nu i-au surprins pe magistrați ci doar le-au confirmat o situație pe care deja o știau, aceea că „nu mai sunt bani pentru nimic”, ne-au explicat reprezentanți ai acestora. Judecătorii și procurorii se tem că nu vor fi bani nici pentru salarii. Pe de altă parte, unii dintre ei au suspiciunea că Justiția este subfinanțată în mod intenționat, ca o formă de presiune asupra magistraților, potrivitRomania Libera.