Sari direct la conținut

Business Report: Ultimul lucru la care ar renunta romanii in criza este alcoolul; HR in criza, se cauta experienta; Un nou scandal zguduie Bursa – actiuni furate; Salvarea huilei costa 160 lei de roman

HotNews.ro

Ultimul lucru la care ar renunta romanii in criza este alcoolul. Mai mult de jumatate dintre romani sunt dispusi sa faca rabat la haine si la inlocuirea echipamentelor electronice sau IT vechi cu altele mai noi pentru a face fata crizei. La polul opus, numai 16% dintre romani spun ca ar reduce consumul, respectiv „bugetul” alocat cumpararii de produse alcoolice, conform unui studiu al companiei de cercetare de piata Nielsen, citat de Gandul.

HR in criza: Oferta de job-uri pentru juniori a scazut cu 75%, se cauta experienta. Joburile oferite de angajatorii din Romania tinerilor cu experienta profesionala de pana in 3 ani (entry level) au scazut anul acesta cu pana la 50% – 75%, comparativ cu 2008, criza financiara determinand angajatorii care deruleaza procese de recrutare sa-si indrepte atentia si resursele financiare spre profesionisti cu peste 3 ani de experienta in domeniu, au declarat pentru DailyBusiness.ro cativa organizatori de evenimente de cariera.

Guvernul mareste taxele cazinourilor ca sa aduca mai multi bani la buget. Guvernul vrea sa aduca bani la bugetul de stat de la proprietarii care au unitati deschise in domeniul jocurilor de noroc, dar si de la Loteria Nationala. Astfel, cazinourile vor avea de platit o taxa de pana la patru ori mai mare decat este in prezent, se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta initiat de Ministerul Finantelor citat de Mediafax, scrie Gandul.

Un nou scandal zguduie Bursa: actiuni furate de 2 mil. lei. Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Arges a audiat ieri 12 persoane acuzate ca ar fi vandut actiuni detinute de investitori pe Bursa pe baza unor acte de identitate false, prejudiciind astfel circa 300 de investitori, informeaza Ziarul Financiar.

„Prima Casa“, doar pentru locuinte noi. Dezvoltatorii imobiliari cer Guvernului ca viitorul program de garantare sa nu vizeze cumpararea de case vechi. Constructorii le-au cerut ieri autoritatilor inclusiv compensarea TVA si crearea unui fond de garantii pentru dezvoltatorii imobiliari. Sectorul constructiilor a adus o valoare adaugata bruta la PIB, in 2008, de 26,1% si, pe de alta parte, au generat 5,7% din veniturile bugetului de stat, potrivit Adevarul.

Salvarea huilei costa 160 lei de roman. Cele peste 3,2 miliarde de lei pe care le are de achitat Compania Nationala a Huilei catre stat ar putea fi platite de fiecare cetatean. Restructurarea sectorului energetic prin infiintarea a doua companii mixte, in componenta carora sa intre si cate o unitate miniera, intentie a guvernului Boc, ar putea esua inainte de start, scrie Evenimentul Zilei.

Fosta sotie a unui mare actionar Bere Mures plaseaza 12 mil. euro din divort intr-un hotel.Acesta devine al doilea divort care implica lichiditati de zeci de milioane de euro, dupa cel al familiei Sucu. Elena Grec, fosta sotie a omului de afaceri Gheorghe Grec, care a incasat anul trecut peste 35 mil. euro din vanzarea afacerii Bere Mures catre Heineken, a platit 12 milioane de euro pe un hotel de patru stele cu 100 de camere din Cluj-Napoca, devenind astfel unul dintre cei mai importanti investitori din industria hoteliera din Cluj, scrie Ziarul Financiar.

Romanii cumpara mai putin, mai ieftin si doar ce le trebuie. Romanii au renuntat la cumparaturile de placere, nu mai experimenteaza, achizitioneaza mai putine produse si opteaza pentru marfa mai ieftina, spun reprezentantii retailerilor. Retailerii incearca sa gaseasca solutii pentru a determina consumatorii sa revina in magazine, informeaza Cotidianul.

Bani europeni pentru firmele romanesti. UE ii sprijina pe micii intreprinzatori pentru a face fata concurentei de pe piata comunitara. Fie ca vor sa cumpere echipamente, sa-si certifice sistemele de management al calitatii sau sa participe la targuri internationale, IMM-urile sunt sustinute de UE. Investitiile productive si pregatirea pentru concurenta a intreprinderilor, in special a celor mici si mijlocii (IMM), cu bani europeni se pot realiza in cadrul primului domeniu major de interventie al axei intai din Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, potrivit Adevarul.

Bunastare anulata de euro si de criza. Criza economica, coroborata cu aprecierea euro, inflatia in crestere si inghetarea lefurilor din sectorul privat, va impinge cu cativa ani in urma nivelul de trai al romanilor. Salariul mediu pe economie a ti­nut, teoretic, pasul cu scumpirea alimentelor, reflectata prin rata anualizata a inflatiei. Prac­tic, cres­terea salariilor a fost sustinuta de primele de sfarsit de an, ajunse cu intarziere la bugetari, scrie Capital.

Premierul: Am preluat o parte din ideile Guvernului Privat, pe altele le evaluam. Diferenta dintre declaratiile Executivului si actiunile acestuia, lipsa unei comunicari institutionalizate cu mediul de afaceri, consumul excesiv de timp in dialogul social, neglijarea pietei de capital si lipsa unei colaborari regionale cu Serbia, Ungaria si Bulgaria sunt minusurile inregistrate pana acum de catre Guvernul Emil Boc, instalat la finele lui decembrie 2008, afirma reprezentantii mediului de afaceri. Alte reprosuri tin de impredictibilitatea politicii fiscale si de lipsa demararii proiectelor mari de infrastructura, potrivit Business Standard.

Europa de Est pierde avantajul costului redus de productie. Tarile din Europa de Est isi pierd atractivitatea pentru investitorii straini in favoarea regiunii mediteraneene, tendinta fiind cu atat mai pronuntata cu cat statele sunt mai vechi in Uniunea Europeana si mai apropiate de Europa Occidentala – concluzia studiului „Schimbarile geografice in delocalizare”, inclus in Raportul anual al Conferintei Natiunilor Unite asupra Comertului si Dezvoltarii, scrie Romania Libera.

Povestea lansarii Volkswagen Polo: Un fel de excursie cu necunoscuti prietenosi. A cincea generatie a Volkswagen Polo, despre care am tot scris in ultimele zile, a avut parte de o lansare ca la carte, intr-un loc de poveste. Practic, evenimentul in sine a fost test drive-ul international de presa. Ce inseamna asta? Ca Volkswagen a inchiriat timp de mai bine de o luna unul dintre cele mai scumpe hoteluri de pe Costa Smeralda din Sardinia, iar in aceasta perioada aproape 50 de masini au tot schimbat partenerii de la volan, popositi din toate colturile lumii, scrie StiriAuto.ro.

Toyota anunta reduceri la Avensis Clasic si Corrolla. Cele doua modele pot fi achizitionate acum la preturi speciale, oferta fiind valabila in limita stocului disponibil la toti partenerii autorizati. Toyota Corolla poate fi achizitionata incepand cu 12.999 Euro (TVA inclus), iar Toyota Avensis Classic beneficiaza de o promotie speciala care include reduceri de preturi, 5 ani garantie si 5 ani intretinere gratuita, anunta Auto.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro