Sari direct la conținut

Business Report: Valoarea software-ului piratat in Romania: 195 milioane dolari in 2010; Yahoo!, furat de chinezi; De ce si pana unde trebuie sa scumpim energia; AmCham vs. FMI: Taiati CAS sau ramanem in mizerie; Calcul: cat costa caldura fara subventie

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Valoarea software-ului piratat in Romania: 195 milioane dolari in 2010. Valoarea comerciala a software-ului nelicentiat instalat pe computerele personale din Romania a atins suma de 195 milioane dolari in 2010, corespunzatoare unei rate a pirateriei de 64%.Studiul pentru anul 2010 este al 8-lea studiu global despre pirateria software realizat de BSA in parteneriat cu IDC, lider in domeniul cercetarii de marketing si al prognozelor in industria IT. Metodologia utilizata include 182 de tipuri de date masurate pentru 116 tari si regiuni din intreaga lume. In plus, studiul din acest an include o noua dimensiune: un sondaj de opinie printre utilizatorii de PC-uri, axat pe atitudinile si comportamentele sociale legate de pirateria software, realizat de Ipsos Public Affairs. Sondajul de opinie global a reliefat interesul utilizatorilor pentru drepturile de proprietate intelectuala, 7 din 10 respondenti sustinand necesitatea ca autorii sa fie platiti pentru munca depusa, pentru facilitarea progresului tehnologic. In mod surprinzator, sustinerea drepturilor de proprietate intelectuala a fost mai puternica la nivelul pietelor cu o rata ridicata a pirateriei, scrie Capital.

In analiza „Recesiunea a inceput pe 1 iulie 2008 si s-a incheiat pe 30 septembrie 2010. De la 1 octombrie 2010 economia a iesit din recesiune, dar revenirea va fi abia in 2013”, ZF scrie: „In noiembrie 2009 scriam: Cresterea economica va veni tot pe canale externe daca va veni. Si asa s-a intamplat. Economia Romaniei a crescut in primul trimestru din 2011 fata de trimestrul IV din 2010 cu 0,6%, iar fata de aceeasi perioada din 2010 cu 1,6% in principal ca urmare a cresterii exporturilor”. Integral in Ziarul Financiar.

Ilie Serbanescu: Avem o economie in care exista prea mult consum fara productie. Romania nu a iesit din criza odata cu cresterea economica de 0,6% din primul trimestru, aceasta fiind fragila si incapabila sa rezolve probleme de fond din economia romaneasca, a declarat vineri, pentru Agerpres, analistul economic Ilie Serbanescu. ‘Ce deosebire este intre o economie care stagneaza si una care creste cu 0,6%? Niciuna. Este o crestere economica prea fragila, care tehnic ne scoate din recesiune, dar nu si din criza’, a spus analistul economic. ‘Criza la noi nu este legata de cresterea sau descresterea PIB, ci de model deoarece avem o economie in care exista prea mult consum fara productie’, a adaugat Serbanescu. Ilie Serbanescu a subliniat ca in ciuda cresterii PIB-ului consecutiv pentru doua trimestre, populatia nu va simti efectele acestei cresteri, scrie Capital.

In articolul „Yahoo!, furat de chinezi. Cum a reusit CEO-ul grupului Alibaba sa fure cat 40 de hoti?”, ZF scrie: „Compania internet Yahoo, care detine 43% din Alibaba, avand un loc in consiliul de conducere al companiei, s-a pomenit fara divizia de comert electronic a grupului chinez, compania americana anuntand joi ca a fost informata despre aceasta operatiune de-abia in martie 2011, desi schimbarea ar fi avut loc inca din iulie 2009”. Integral in Ziarul Financiar.

Antreprenor roman in Italia: Legislatia de aici nu prea imi permite sa dau afara un angajat nici daca este incompetent. O romanca face afaceri in Italia si se izbeste de o problema antreprenoriala: trebuie sa fie foarte atenta atunci cand isi alege personalul, pentru ca legislatia, excesiv de protectoare cu angajatii, nu ii permite sa recurga prea usor la concedieri chiar si in cazul in care acestia nu sunt productivi. A realizat un brand cultural al Romaniei in Italia, are mai multe business-uri mici la inceput de drum in Sardinia si daca ar fi sa intre din nou in afaceri pe plan local, ar alege agroturismul. Gabriella Pascaru Bisi, femeia de afaceri care a creat brandul Romania Mon Amour, povesteste cum este sa faci afaceri in Italia si explica ce trebuie sa stii inainte de a incepe un business in straintate, scrie Daily Business.

Ce facem dupa data ex-dividend? Printre aspectele ce au motivat optimismul economic de la inceputul acestui an se numara si publicarea rezulatelor financiare preliminate pentru anul 2010. Evolutia in general buna a acestora comparativ cu anul precedent, listarea Fondului Proprietatea, polemica privind iminentele vanzari prin bursa ale unor participatii ale statului la companii din domeniul energetic cat si inceputul schimbarii perceptiei cu privire la ciclul economic in care ne aflam au determinat o dinamica pozitiva a pietei de capital in primul trimestru, scrie EconomicTimes.ro.

Detinatorul KFC ofera 862 milioane de dolari pentru „Little Sheep”. „Yum! Brands” Inc., compania americana care detine lantul de restaurante fast-food KFC, vrea sa preia „Little Sheep Group” Ltd. din China, oferind in schimb 6,7 miliarde dolari HK (862 milioane de dolari SUA). Oferta este de 6,50 dolari HK pentru o actiune „Little Sheep”, in numerar, cu 30% mai mult decat pretul de inchidere al acestor titluri in 21 aprilie, ultima zi de tranzactionare inainte ca societatea „Little Sheep” sa anunte ca grupul „Yum” este interesat sa o preia. In 2010, operatorul de restaurante din SUA, care detine si lantul Pizza Hut, si-a majorat participatia la „Little Sheep” la 27,2%, de la 20%, scrie Bursa.ro.

De ce si pana unde trebuie sa scumpim energia. Cum ne va modifica asta structura cheltuielilor. In cosul de consum al populatiei, care sta la baza calcularii inflatiei, energia figureaza cu o pondere de 9,36% din cheltuielile lunare, repartizate astfel: energia electrica 5,01%, gaze naturale 3,20% si energie termica 1,15%. In curand, lucrurile se vor schimba foarte serios. Fata de tarile europene, surprind ponderea mare a curentului electric (unde exista posibilitati masive de scadere a consumului fizic prin inlocuirea corpurilor de iluminat si a aparaturii electrocasnice invechite) si ponderea redusa a energiei termice, unde se acorda in prezent subventii la producator foarte mari fata de pretul de cost (de aici si efectul negativ pe bugetul de stat). Analiza integrala pe CursdeGuvernare.ro.

Cum sa ai parole mai sigure urmand cinci pasi simpli. Acordati importanta parolelor pe care le utilizati? Ati evaluat posibilitatea ca o persoana rau intentionata sa afle si sa foloseasca in numele dumnevoastra o parola de access cu drepturi superioare la care in mod normal nu ar avea acces? Ca rezultat al folosirii unor parole lipsite de securitate aceste persoane rau intentionate ar putea avea acces nelimitat la fisierele si documentele dumneavoastra confidentiale, ar putea accesa e-mail-urile dumneavoastra, iar in cel mai rau caz ar putea realiza operatiuni bancare in numele dumneavoastra, scrie Business Cover.

AmCham vs. FMI: Taiati CAS sau ramanem in mizerie. Exemplul bulgaresc: reducerea contributiilor a crescut veniturile. Oamenii de afaceri americani spun ca modificarea Codului Muncii nu e suficienta si cer CAS mai mic. Daca tot nu e in stare sa colecteze contributiile la asigurarile sociale (CAS) ce i se cuvin, statul aplica politica majorarii nivelului CAS astfel incat sa colecteze, indiferent daca de la putini sau de la multi, veniturile minime necesare subzistentei fondului sau public de pensii. Mentalitatea este o lovitura data mediului de afaceri. Cei disciplinati suporta taxele ridicate cu riscul esuarii afacerii lor, cei inventivi isi salveaza afacerea evitand taxele, iar statul omoara vaca ce ii da lapte. Ieri reprezentantii Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham) au cerut reducerea contributiilor la asigurarile sociale cu argumentul ca, din cauza taxarii ridicate, statul incaseaza doar un sfert din CAS colectat la firme, scrie Romania Libera.

Adevarata imagine a zonei euro. Ce state sunt favorizate si ce pateste „periferia”. In fiecare zi apar tot mai multe dovezi ca zona euro favorizeaza cu precadere statele dezvoltate, cum ar fi Germania si Franta, noteaza businessinsider.com. In Germania, asteptarile autoritatilor au fost depasite, cea mai mare economie din Europa avand o crestere economica in primul trimestru din acest an de 1,5%, comparativ cu trimestrul anterior, potrivit Financial Times. Economia germana este vazuta ca un motor care ar putea usura redresarea economica in zona euro. De asemenea, in Franta, PIB-ul a intrecut previziunile, inregistrand o crestere de 1% in primul trimestru comparativ cu trimestrul anterior. Pe de alta parte, in Italia cresterea PIB-ului a fost de numai 0,1%, sub valoarea prognozata de 0,3%, conform datelor preliminare furnizate vineri de biroul de statistica Isat. Aceeasi crestere se inregistrase si cu un trimestru in urma, fata de trimestrul precedent, scrie Gandul.

ING: Avansul PIB a depasit semnificativ asteptarile pietei. Leul poate creste mai mult. Cresterea economica din primul trimestru a depasit semnificativ asteptarile pietei si este posibil ca, in urmatoarele luni, sa asistam la o revizuire in crestere a proiectiilor privind activitatea economica din acest an, a transmis ING. Prognoza anterioara a institutiei de credit plasa avansul PIB in T1 – exprimat in termeni trimestriali ajustati sezonier – intre 0,3% si 0,7%, iar cifra actuala transmisa de INS a fost de 0,6%. „Aceasta este semnificativ mai mare decat rezultatul unui sondaj recent, ce indica o crestere de 0,2%. Mai spectaculoasa este diferenta dintre rata anuala asteptata de piata si cea efectiva: 0,2%, respectiv 1,6%”, se arata intr-un raport ING, citat de Adevarul.

Calcul: cat costa caldura fara subventie. 500 de lei in sase luni. Atat economiseste, la trei camere, un locatar cu centrala proprie fata de vecinul racordat la reteaua publica. In Romania, pretul mediu al gigacaloriei e de 210 lei. In Bucuresti, ajunge la 298 lei, dar sunt zone in care e produsa mai ieftin. Vorbim de pretul nesubventionat. Cu subventie, acest pret scade cu aproximativ 60%. In Bucuresti, de pilda, gigacaloria a avut, in perioada septembrie-decembrie 2010, un pret de 124 de lei. Daca subventia va fi eliminata total, proprietarul unui apartament cu trei camere, racordat la sistemul centralizat, va plati, in medie, 500 de lei pentru luna de iarna si 240 pentru cea de vara, scrie EVZ.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro