Business Report: Vanzare de urgenta din Petrom; 10 amenintari pentru economie; ANAF vrea sa impoziteze penalitatile de intarziere; Noul ghid al finantarilor bancare pentru IMM-uri
Ziua Bugetului: Noile surse de venituri si vechile criterii de alocare. Guvernul urmeaza sa adopte in sedinta de joi, proiectul de Lege a bugetului pe 2014. Adoptarea proiectului a fost precedata in ultimele saptamani de controversatele noi taxe si impozite prin care guvernul incearca sa adune veniturile necesare, masuri care au starnit reactii puternice din partea mediului de afaceri. Potrivit formei publicate pe site-ul Ministerului de Finante, este de asteptat, de asemenea, ca nu doar sursele de venituri, ci si alocarile, sa provoace contestari in ceea ce priveste criteriile de repartizare a banilor, dat fiind ca anul 2014 este an electoral. Din acest punct de vedere, este foarte vizibila cresterea cu 45% a bugetului Ministerului Dezvoltarii, condus de vicepremierul Liviu Dragnea, scrie Cursdeguvernare.ro.
10 amenintari pentru economie. In ultimul raport asupra inflatiei, BNR schiteaza cinci provocari semnificative: majorarea accizelor, liberalizarea preturilor la energie, situatia economica a UE, politica monetara a Fed, preturile materiilor prime pe plan extern. S-ar mai putea adauga, insa, alte cinci: evaziunea asociata majorarii taxelor, comprimarea consumului, absorbtia deficitara, fraudarea fondurilor europene, cosmetizarile electorale si sugrumarea investitiilor. Anul viitor se anunta dificil din mai multe puncte de vedere. Vom experimenta inca din start scumpirile in lant, propagate de acciza majorata la combustibil, dar si o tendinta de crestere a evaziunii, cum se intampla de obicei ca reactie la cresterea fiscalitatii, scrie Romania libera.
ANAF vrea sa impoziteze penalitatile de intarziere. Mai nou, potrivit Legii 72/2013, Fiscul ar avea dreptul sa intervina in raporturile contractuale dintre profesionisti (persoane juridice), cerand aplicarea unor despagubiri mai mari de catre creditorul neplatit. Dar are dreptul Fiscul sa intervina in relatiile dintre parti, in conditiile in care exista principiul numit libertatea contractuala? In opinia doamnei avocat Daniela Costache, care face parte din echipa casei de insolventa Rovigo, preconizatele modificari aduse de ANAF asupra modului in care vor fi impozitate penalitatile de intarziere nu pot fi realizate prin nerespectarea principiilor de drept civil, a dispozitiilor Codului civil si a prevederilor Legii 72/2013, scrie Bursa.
Noul ghid al finantarilor bancare pentru IMM-uri. Insolventele si rata mare a creditelor neperformante au determinat bancile sa isi schimbe tehnicile de acordare a creditelor pentru IMM-uri. Noi tipuri de rating si de clase de risc au aparut in domeniu. De ce scad sau in cel mai bun caz stagneaza finantarile bancare pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri)? „Realitatea cu care se confrunta economia romaneasca in prezent este reprezentata de gradul mare de indatorare a companiilor (grad de indatorare peste medie: companii care au ca obiect de activitate comertul, constructiile, industria auto)”, spune Roxana Cosmescu, director executiv, Polul Comercial Retea, BRD, scrie Capital.
Scumpiri-surpriza la energie, in 2014. Companiile din Romania nu vor mai beneficia anul viitor de preturi la energie stabilite de autoritati si vor ramane la mana furnizorilor, care le vor impune propriile preturi. Dupa ce si asa trebuie sa faca fata avalansei de taxe noi anuntate de Guvern, firmele romanesti mai au parte si de alte „surprize” pe final de an. Care se traduc tot in costuri mai mari. Deci in cresteri de preturi. Astfel, statul da „un branci” companiilor si le impinge sa isi negocieze singure pretul cu care vor cumpara electricitatea, de la 1 ianuarie 2014. Autoritatile nu vor mai avea voie sa calculeze si sa aprobe pretul energiei pentru nicio companie, scrie EVZ.
Patronii rusi ai RAFO au vandut aproape tot ce puteau. Soarta rafinariei se decide in cateva zile. Patronii rusi ai Rafo Onesti au lichidat in ultimul timp tot ce se putea lichida, de frica unui proces in care riscau sa piarda 68 de milioane de euro. Cu 35 de milioane de dolari in conturi, rusii vor decide in cateva zile ce planuri mai au cu fafinaria. Rafinaria Rafo Onesti, aflata in proprietatea oligarhului rus Iakov Goldovskiy, nu mai poate rafina titei, a trecut la concedieri masive, si-a lichidat flota de vagoane si locomotive pe care o detinea, si a mai vandut si terenuri si benzinarii, scrie Economica.net.
Vanzare de urgenta din Petrom. Ofertantul, tinut la secret de intermediari. Piata a speculat ca ar fi vorba de Fondul Proprietatea sau BERD. Actiunile SNP Petrom au picat, ieri, cu 5,59%, dupa ce, pe piata, s-a raspandit zvonul ca cineva are la vanzare 0,81% din actiuni si vrea sa scape de ele repede. Prin intermediarii Raiffeisen Capital&Investment si Wood&Company, a fost lansata o oferta de „book-building” accelerat (n.r. cautare de potentiali cumparatori). Se pare ca brokerii au tinut numele vanzatorului la secret chiar si fata de cei pe care ii tentau sa cumpere, iar acesta a fost, pentru unii, un bun motiv sa refuze oferta, scrie Bursa.
Se cauta „manager privat” pentru RATB. 100 de autobuze Mercedes „trase pe dreapta”. Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) se afla intr-un „amplu proces de restructurare”, purtandu-se discutii pentru transformarea ei in societate comerciala. In acelasi timp, potrivit unor surse din interiorul companiei, „s-a schimbat organigrama si se cauta manageri profesionisti din mediul privat”. Astfel, „poate se va schimba situatia RATB” si se vor gasi bani pentru investitii. „In prezent, peste 100 de autobuze Mercedes, din cele 1.000 detinute de RATB, nu mai sunt folosite din cauza lipsei fondurilor pentru reparatii. Nu sunt bani…”, scrie Capital.
Strategia energetica: o noua cacealma sub umbrela unui consultant international? Departamentul pentru Energie a publicat, pe data de 5 noiembrie a.c, anuntul cu privire la intentia de demarare a procedurii de achizitie publica de servicii de consultanta specializate pentru elaborarea Strategiei Energetice Nationale pentru perioada 2014-2035 si perspective pentru 2050. Dupa ce ministrul Constantin Nita a anuntat ca nu sunt bani, anul acesta, pentru a plati o firma straina specializata in elaborarea strategiei, iata ca zarurile au fost aruncate pentru anul viitor, cand, din asa zisa consultanta se pot scoate bani grei in perspectiva anilor ce vin, scrie Energy Center.