Business Standard: Ministerul Muncii vrea sa impoziteze tot mai multe venituri
Indemnizatiile, sporurile sau salariile de merit ar putea intra in categoria veniturilor impozabile, potrivit unui proiect al Ministerului Muncii, postat luni pe pagina sa de internet. Ministerul Muncii intentioneaza sa mareasca baza de impozitare pentru a compensa reducerea contributiilor la asigurarile sociale (CAS-ul).
Diminuarea CAS-ului, mai ales a contributiilor pentru somaj, a provocat nemultumirea sindicatelor, care ar fi dorit mentinerea CAS-ului la valori neschimbate. Sindicatele ar fi dorit mentinerea CAS-ului la valori neschimbate, pentru a nu se diminua fondurile din care ar fi putut fi finantata cresterea salariilor.
Guvernul a extins anul trecut categoriile de venituri luate in calcul, din 2008, la determinarea contributiilor sociale, adaugand la salariu si sumele provenite din prime, stimulente sau alte beneficii banesti. Pe scurt, Guvernul a decis sa extinda impozitarea de la salariul brut la alte venituri obtinute. Astfel, potrivit proiectului enuntat, in venitul lunar care va fi impozitat intra salariul lunar brut, plus, dupa caz, indemnizatia de conducere, salariul de merit.
De asemenea, vor fi impozitate si sumele platite pentru orele suplimentare, lucrate peste durata normala a timpului de lucru sau in zilele de sarbatori legale ori declarate zile nelucratoare. Alte venituri care vor fi impozitate: solda bruta lunara, indemnizatiile, primele, premiile, sporurile si alte drepturi ale personalului militar, remuneratia directorilor si membrilor directoratului societatilor pe actiuni.
In acelasi timp, Ministerul Muncii doreste sa modifice normele metodologice de calcul a contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, in care explica modalitatea de stabilire a claselor de risc.