Cafeaua de weekend. Subiectele săptămânii. Bonus: Care e adevărata origine a cuvantului "OK"? Prima amendă pentru depășirea vitezei din SUA. De ce nu se mai fac westernuri? Influența anturajului dispare în 3 zile
HotNews.ro
Evenimentele vin, trec și apoi se uită, fiind înlocuite în memoria de scurtă durată cu alte evenimente. De aceea, vă propunem o sinteza săptămânală cu cele mai interesante evenimente de la noi și din lume, cel puțin cu cele care ne-au reținut nouă atenția. O colecție de texte pe care să le puteți savura în fiecare sămbătă la cafeaua de dimineață. Lectură plăcută!
SOCIAL, POLITIC:
- Medicul Hadrian Borcea este șeful Unității de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul Judeţean Oradea din 2006. Anul acesta, din cauza a două acte normative naționale și a unei decizii locale, s-a văzut pus în situația de a nu-și mai putea respecta principiul după care condusese Unitatea. Așa că a demisionat. Era vineri, 4 mai, şi, în decurs de câteva ore, toţi ceilalţi 40 de medici de la UPU i-au urmat exemplul. Apoi, asistenții și-au anunțat și ei intenția de a demisiona.
- Presa locală, cumpărată cu bani publici: milioane de euro pe ode, emisiuni aranjate și felicitări. Sute de primării și consilii județene de pe tot cuprinsul României plătesc milioane de euro din bani publici pentru a cumpăra tăcerea ziariștilor care ar trebui să le demaște impostura. Cu câteva excepții, publicațiile locale nu mai servesc demult interesele cititorilor, transformându-se în organe de propagandă ale primarilor, prefecților și președinților de consilii județene.
- Pe Alex Bobeș, un IT-ist de 28 de ani, l-am cunoscut într-una din acele zile în care se trezește la șase dimineața ca să traverseze Bucureștiul în lung și-n lat. Iese tiptil din casă, să nu-l trezească pe David, băiețelul său de un an, apoi urcă în mașina lui de culoarea cernelii diluate și pleacă la drum să ajute oameni. Asta este pe scurt Taxi Gratis. Unii donează bani, alții donează sânge, alții donează păr din care se fac peruci pentru bolnavii aflați la chimioterapie. Taxi Gratis este despre donații calculate în timp, benzină și mai ales compasiune. Câtă bunătate încape într-un taxi?.
- Mircea Florian. Cant-autor și om deștept și-n anii 1970 și mereu în România. Cenzurat de Nicu Ceaușescu și Adrian Năstase. Om făcut din sunete. Cu multiple avataruri: M.A.N., Florian din Transilvania, FloriMan, Tralalart, Ceata Melopoică. Mircea Florian! Și nevoia salvării Tulnicului de la uitare. Mircea Florian a fost la Fotocabinet, la Cabinetul de perspektive. A fost și LIVE pe Facebook Perspektiva 2.0. Aici, iată un rezumat al unei întâlniri esențiale. Am reconstituit istoria sunetelor din viața lui Mircea Florian.
- Președintele Klaus Iohannis a sesizat vineri la Curtea Constituțională Legea referendumului, după ce parlamentul a respins cererea sa de reexaminare a acestei legi. Legea a fost deja contestată de PNL și USR, însă CCR a respins sesizarea acestora. Prin această lege, PSD îl scoate practic din procedura organizării unui referendum de revizuire a Constituției pe președintele României.
- Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat joi că s-a simțit obligat „moral” să depună plângere la Parchetul General împotriva premierului Viorica Dăncilă, în condițiile în care nu a putut asista „pasiv” la „distrugerea oricărei urme de credibilitate a României pe plan extern. Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că s-a simțit obligat „moral” să depună plângere la Parchetul General împotriva premierului Viorica Dăncilă.
ECONOMIE, FINANȚE:
- Restituirea taxei de primă înmatriculare explicată în cinci elemente cheie. În Monitorul Oficial a apărut Ordinul nr. 1937/2018 ce aprobă formatul cererii de restituire a taxei de primă înmatriculare. Acesta aprobă formatul tipizat al cererii de restituire, având în vedere ultimele modificări normative din acest domeniu. În esență nu se mai solicită documente justificative de la contribuabilul care solicită restituirea taxei, procedura prevăzând doar depunerea cererii de restituire
- Sistemele de pensii publice în UE – Bismarck versus Beveridge. România: „la noi ca la nimeni”. Statele europene au sisteme de pensii destul de diferite ca modalităţi de finanţare, dar bazate în mod fundamantal pe două modele, Bismarck şi Beveridge. Primul este bazat majoritar pe contribuţii cu destinaţie expresă de protecţie socială, cel de-al doilea este bazat pe taxele generale colectate.
- Creșterea PIB s-a temperat la 4%. Economia a stagnat faţă de trimestrul precedent. Produsul Intern Brut pe primul trimestru din 2018 a crescut cu 4% în termeni reali faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent (4,2% ajustat după sezonalitate, valoarea care va fi comunicată la Eurostat pentru comparabilitate). Avansul faţă de trimestrul precedent a fost nul (tot ajustat sezonier), situaţie care nu s-a mai întâlnit din T3 2016.
- ”Prețul proprietăților rezidențiale în 2017 a fost cu 16% mai scăzut decât în 2009, după 3 ani în care trendul a fost de creștere, a spus Ella Kallai, economistul șef al Alpha Bank la o conferință pe teme financiare organizată de Finmedia. În 2015 prețul imobiliarelor a urcat cu 3.6%, în 2016 cu 6.4% și în 2017 cu 6%. Ella Kallai, Alpha Bank: Nu ne confruntăm cu o bulă imobiliară, dar nu suntem nici foarte departe/ Anul trecut, pentru o locuință de 3 camere în București era nevoie de 13-14 ani de salariu mediu față de 33-34 ani în 2008.
- Jumătatea goală a execuției bugetare pe primele luni. Cheltuieli mai mari decât cele bugetate și venituri mai mici decât așteptările.”Pe scurt, avem venituri pe care nu le colectam și cheltuieli deja făcute mult peste ceea ce se bugetase. Evident că apare un risc la adresa asumării țintei de deficit” a spus joi Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, la o conferință organizată de Finmedia. Cheltuielile de personal (date cumulate) în martie față de martie anul trecut au avut o dinamică de 18%. În aprilie, aceeași dinamică a urcat la 20.4%. Ceea ce s-a bugetat pentru tot anul e 16,6%!,a mai spus Dumitru.
BONUS:
- Nunta regală a Marii Britanii. Ceremonia nupțială dintre Meghan Markle și Printul Harry vor avea loc pe 19 mai la ora 12:00, cu multă fanfară – deși 66% dintre britanici spun că nu le pasă prea mult de eveniment.
:
Cum nasc calutii de mare
- Timpul este o iluzie. Cronologia și continuitatea lui sunt doar o poveste pe care ne-o spunem nouă înșine ca să ne înțelegem existența
- Ciocolata infinita:
- Reglementatorii americani au creat o criptomonedă- parodie. HoweyCoins este un avertisment adresat potențialilor speculatori.
- Iată un job nerentabil:jefuitor de bănci în Suedia. În 2016, în toată Suedia au fost două atacuri pentru a jefui bănci, față de 110, cu opt ani mai devreme. De ce? Pentru că plățile în numerar sunt aproape inexistente acolo. Așa că și hoții nu mai fură cash, ci…bufnițe! În 1661, Suedia a devenit prima țară europeană care a tipărit bancnote; câteva secole mai târziu, ar putea deveni prima țară care scapă de ele. Cititoarele de carduri și aplicațiile de plată mobilă sunt acum folosite chiar și pentru donațiile din biserică. Autobuzele din Suedia nu acceptă bani.
- Povestea cu anturajul care te influenteaza o stiti. Ei bine, hai s-o demolam: opiniile sau mai degraba influenta altora asupra noastra dispare dupa circa 3 zile. Cam asta e concluzia la care a ajuns un studiu recent.
- Nici schizofrenicii de azi nu mai sunt ca cei de ieri. Cei de demult auzeau spirite si demoni. Cei de azi vad microfoane si camere video care nu exista.
Ce înseamnă mai exact: nivelul mării?:
- Ce ziceti, ati trece testele pentru a deveni astronaut? Asta ar fi prima intrebare. A doua ar fi: de ce au cartile vechi mirosul acela specific? A treia intrebare: care e adevarata origine a cuvantului „OK”?
- Arta cere sacrificii…
- Raportul Politiei: In data de 20 mai 1899, conducatorul auto Jacob German, avand functia de taximetrist, a fost depistat in trafic conducand pe Lexington Avenue cu viteza de 19,3 km/ora. Respectuos atragem atentia ca in acel moment, limita de viteza era de 12 km/ora, ceea ce facea il facea pe cetateanul J.G. sa para rapid ca glontul. Ofiterul de politie Roundsman Schuessler l-a tras pe dreapta si l-a si arestat pe Jacob sub aspectul savarsirii infractiunii de depasire ilegala a vitezei, conducandu-l pe infractor la inchisoare. Aceasta a fost prima infractiune din istoria SUA la legea vitezei pe drumurile publice.
Bravura sau prostie?
- Ati observat ca nu prea se mai fac filme western? Cu foarte mici exceptii (stiu, o sa-mi amintiti de Django), eroii gen John Wayne nu se mai cauta desi societatea are nevoie de eroi. De ce si ce importanta are asta, cititi in The Atlantic
- 10 Hard to Believe Facts About Movies
- Sa te descurci in 3 limbi straine nu e ceva iesit din comun. În India, este ceva obisnuit ca oamenii de afaceri sa vorbeasca 5-6 limbi. Dar cum e sa stii 10, 20 sau 30 de limbi straine. De fapt, care este limita superioară a numărului de limbi pe care o persoana il poate stapani?
TED Talks. Nu aţi văzut vreodată date prezentate astfel. Cu dramatismul și viteza unui crainic sportiv, maestrul în statistici Hans Rosling demolează miturile despre aşa numita „lume în curs de dezvoltare”.:
Voi ce ati citit/vazut interesant în aceste zile?