Cafeaua de weekend. Subiectele săptămânii. Bonus: De ce avem tendința de a ne supra-interpreta visele? Cât valorează Cupa Mondială? De ce nu mai poartă bărbații tocuri? De unde vine numele jocului de poker?

Evenimentele vin, trec și apoi se uită, fiind înlocuite în memoria de scurtă durată cu alte evenimente. De aceea, vă propunem o sinteza săptămânală cu cele mai interesante evenimente de la noi și din lume, cel puțin cu cele care ne-au reținut nouă atenția. O colecție de texte pe care să le puteți savura în fiecare sămbătă la cafeaua de dimineață. Lectură plăcută!
SOCIAL, POLITIC:
- După câțiva ani de scandaluri, confuzie și presiune socială, politicienii noștri par să-și recapete pofta de titluri academice. Se întorc, încet-încet, în fața comisiilor doctorale pregătite nu să le verifice cunoștințele, ci să-i complimenteze și să-i felicite pentru „activitatea științifică”. Un teatru prost care se ține de zeci de ani departe de ochii curioșilor și care se sparge ca un balon de săpun când cineva din exterior apare să strice această șaradă care produce eminențe științifice pe bandă rulantă. Securitatea națională și securitatea „genunchelui”. Sau, citește aici: Un ziarist de investigații blochează titlul de doctor al fostului ministru Liviu Pop.
- Recent, am fost în vacanță cu ai mei. N-au ratat nicio fotografie pentru albumul de familie: „Noi la Domul din Milano”, „noi la apus”, „familia fericită lângă statuia unui italian necunoscut”. Cum au ajuns toate fotografiile astea un clișeu? Și mai ales, de când a început să-mi fie atât de rușine să apar în ele? Am răscolit internetul și albumele familiei, am întrebat prieteni și călători de toate vârstele și, în cele din urmă, cred că am ajuns la o explicație. Dacă te uiți la mine în telefon, o să descoperi că am adunat exact 16.749 de fotografii. Știu cum te-ai pozat în vacanță.
- Șeful PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri, la Antena 3, că, în opinia sa, președintele Klaus Iohannis este implicat în condamnarea pe care a primit-o în dosarul angajărilor fictive și a susținut că suspendarea șefului statului este iminentă, doar „o minune” putând răsturna acest plan. „La ora asta nu știu ce să se întâmple ca acest demers să se oprească în toamnă. Dacă dintr-o dată s-ar schimba, dacă ar înțelege că mai important decât mandatul său e destinul acestei țări, lucrurile se pot schimba”, a spus liderul PSD. Dragnea, la Antena 3: Președintele este implicat direct în condamnarea mea / Nu știu ce să se întâmple ca demersul suspendării să se oprească / Cei care nu vor merge cu mine sunt lași, fricoși.
- Umbli cu doctrine antiromânești sau îți faci tricou cu un simbol antiromânesc? Mergi la închisoare între 3 luni și 3 ani. Distribui imagini antiromânești? Pedeapsa e undeva între un an și 5 ani. Te bagi într-o organizație antiromânească? Ești bun, după caz, de 3-10 ani de pușcărie. Scutire primești doar dacă acționezi „în interesul artei sau științei, cercetării ori educației sau în scopul dezbaterii unor aspecte de interes public”. Te iei de România?.
- Clujul găzduieşte cel mai important eveniment legat de educaţie care se desfăşoară în România cu ocazia Centenarului – Olimpiada Internaţională de Matematică. „Adevărul” a vorbit cu Valentin Cuibus, şeful Inspectoratului Şcolar Cluj. Pentru cele 12 zile în care la Cluj are loc Olimpiada Internaţională de Matematică se vor cheltui circa 1 milion de euro. Pentru cazarea celor circa 1.200 de invitaţi oficiali din 110 ţări – 615 concurenţi plus însoţitorii – au fost închiriate cele mai mari 8 hoteluri din Cluj. 400 de voluntari se vor ocupa ca în cele aproape 2 săptămâni de Olimpiadă concurenţilor să nu le lipsească nimic. Organizarea evenimentului a început în urmă cu 12 luni. Motivul ruşinos pentru care Olimpiada Internaţională de Matematică nu s-a putut organiza la Bucureşti.
- Purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale a anunțat că președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA. Președintele nu iese victorios din această încercare. Dar el avea de ales între a da satisfacție unei categorii de suporteri cu aspirații insurecționale și a restabili credibilitatea instituțională a României. Am aflat cu această ocazie că mulți oameni așteptau ca președintele să nu semneze decretul de revocare. Nu este clar în ce fel nu ar fi putut face asta, dar din amploarea reacțiilor decepționate de pe pagina Facebook a președintelui și inclusiv din reacția Laurei Codruța Kövesi s-a desprins cel puțin surpriza. Condamnat la o decizie matură.
- Îl cheamă Marcel, s-a născut într-un sat din judeţul Bacău în urmă cu 39 de ani şi a urmat o carieră în consultanţă, după ce a absolvit studii europene la Universitatea din Geneva şi studii politice la SNSPA Bucureşti. A făcut un stagiu la o federaţie europeană care derula programe pentru persoanele fără adăpost, unde s-a ocupat de proiecte de cercetare privind situaţia locativă a romilor din Estul Europei, după care a lucrat la o fundaţie olandeză, tot pe problematica romilor din Europa.a devenit călugăr budist tibetan şi discipol al lui Dalai Lama. El trăieşte într-o mănăstire din nordul Indiei, unde caută educarea minţii şi cum să devină mai bun. Povestea românului care a devenit călugăr budist tibetan şi caută educarea minţii.
ECONOMIC:
- Guvernul a decis prelungirea termenului pentru depunerea Declarației unice, până pe 31 iulie. Guvernul a adoptat, în ședința de joi, o ordonanță de urgență prin care a fost prelungit, până pe 31 iulie, termenul de depunere a declarației unice de către contribuabili, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu. „Termenul a fost prelungit până la 31 iulie pentru depunerea declarației unice. Termenul era inițial 16 iulie. Cu alte cuvinte, toate acele modificări făcute de Guvern în acest an rămân în vigoare, dar cu schimbarea termenului prorogat. Bonificațiile rămân în vigoare”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.
- Într-un singur trimestru: Veniturile au crescut de 5 ori mai repede ca PIB-ul. La bugetari, chiar mai repede. Datele publicate de INS pentru trimestrul I 2018 arată că nivelul de trai al gospodăriilor populației a crescut considerabil față de același trimestru din anul anterior, de circa cinci ori mai mult comparativ cu avansul PIB (+20,3% pe persoană la un ritm de creştere al PIB de doar patru procente). Este o revenire semnificativă în raport cu aceeaşi perioadă a anului precedent când scorul similar a fost de „doar” 10,2% la 5,7%.
- Amurgul democrației: România – pe podiumul mondial cu cele mai mari scăderi ale indicelui democrației. Un studiu realizat de Varieties of Democracy (V-Dem) Project arată că România se află printre ţările care au au prezentat o scădere semnificativă în indicatorul democraţiilor liberale în ultimii doi ani. Indicatorul, Liberal Democracy Index (LDI), evaluează dacă într-un stat există alegeri libere şi corecte, dacă liderii sunt constrânşi de statul de drept, de supravegherea parlamentului şi a sistemului judiciar şi dacă libertăţile civile sunt protejate. România avea un LDI de 0.61 în 2015, care a scăzut până la 0.49 în 2017.
- Miniștrii de Finanțe din zona euro salută cererea Bulgariei de a adera la ERM-2 și uniunea bancară, relatează site-ul EUObserver.eu, citat de Mediafax. Cu toate acestea, minștrii de Finanțe ai statelor care se află află deja în zona euro au avertizat autoritățile din Bulgaria să implementeze reforme pentru sistemul judiciar și să găsească soluții la problemele privind corupția sau crima organizată. Bulgaria îndeplinește toate criteriile nominale pentru a adopta moneda unică, prin inflația scăzută și prin faptul că moneda națională, leva, este deja legată de euro, relatează The New York Times.
- Radu Crăciun: România – blestemată sau binecuvântată cu gaze naturale? Sigur, este o întrebare care la prima vedere li se va părea multora absurdă. Cum e posibil că o țara care beneficiază de resurse naturale semnificative să se teamă de faptul că acestea i-ar putea în final crea probleme? Aceste preocupări nu sunt noi și există o întreagă literatură de analiză a acestui fenomen care poartă diferite denumiri metaforice.
- Legea care permite plata trimestrială a dividendelor a fost publicată în Monitorul Oficial. Începând cu data de 15.07.2018 societățile înființate în baza Legii nr. 31/1990 pot să distribuie trimestrial dividende ce provin din profitul exercițiului financiar în curs. ”Repartizarea profitului se înregistrează în contabilitate pe destinații, după aprobarea situațiilor financiare anuale. Repartizarea trimestrială a profitului către acționari sau asociați se poate efectua opțional, în cursul exercițiului financiar, în limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate și sume retrase din rezerve disponibile în acest scop, din care se scad orice pierderi reportate și sume depuse în rezerve”, se arată în document.
ÎN LUME:
- Mâine se joacă finala Cupei Mondiale. Va fi Croația sau Franța campioană? În ambele capitale, sărbătorile sunt în toi. În cazul Franței, pe care unii o dau ca favorită, sărbătoarea ar putea fi dublă: oricum ea va sărbători Căderea Bastiliei, iar 12.000 de ofițeri de poliție vor fi la post în week-end.
- Trump l-a lăudat pe Boris Johnson. El a spus , într-un interviu acordat The Sun, că fostul secretar de externe al Marii Britanii ar putea fi un prim-ministru. În această săptămână, Johnson a demisionat în semn de protest față de planurile premierului May cu privire la Brexit, planuri pe care Trump le-a calificat ca fiind un bun argument pentru a împiedica o nouă înțelegere comercială cu SUA.
- China a respins, într-un document de 1.300 de cuvinte, cea mai recentă listă a produselor care urmează să fie tarifate în cadrul războiului comercial dintre cele două țări. Beijingul e de părere că lista „va înrăutăți serios” mediul comercial internațional și va consumatorii din întreaga lume. Asta în timp ce surplusul comercial cu Statele Unite a atins un nivel record. Exporturile s-au accelerat în iunie cu 11,3% față de anul precedent, peste estimările de creștere de 10%.
- Biroul britanic pentru statistici naționale reinventează modul în care publică cele mai importante cifre despre economia britanică. Începând de săptămâna viitoare, ONS va începe să publice lunar datele privind PIB, pe lângă seria obișnuită trimestrială. Trecerea la statisticile lunare ale PIB va însemna „o mai bună calitate și estimări mai rapide” ale economiei Regatului Unit, a declarat James Scruton, directorul datelor privind PIB din ONS. Această practică va face Marea Britanie unică în domeniu. Cifrele lunare vor fi publicate la aproximativ șase săptămâni după luna în cauză.
.
STUDII, DATE, CERCETĂRI:
- Oamenii au părăsit Africa mai devreme decât știam. Călătoria strămoșilor noștri a început cu aproximativ 2,1 milioane de ani în urmă.
- Acest articol nu explică nimic. În Vox, Brian Resnick calculează importanța numărului zero. Cifra ne e clară acum, dar în urmă cu ceva vreme, zero era de neconceput. Abilitatea noastră de a înțelege cifra zero este înrădăcinată în evoluția antică.
- O tăbliță de lut dezvăluie cele mai vechi fragmente din Odiseea. Arheologii care excavau Templul lui Zeus din Olympia (Grecia), cred că scrierea datează de dinaintea secolului al III-lea.
- AT & T pune presiune pe HBO pentru a se apropia mai mult de tipul de televiziune al Netflix. Compania renunță la abordarea „calității peste cantitate” pentru a atinge o audiență mai largă.
BONUS:
- Nu sunt un tip înalt (drept e că depinde și cu cine mă compar) dar mă bucur de asta. Tocmai am aflat ca voi trai mai mult. Mai mult decat cine?, ma intreb si eu..
”Nu-mi vine să cred ce citesc”:
- Vrei sa afli cum poti reduce durerea arsurilor? Simplu! Acopera zona rosie afectata, astfel incat sa nu o mai poti vedea. Ideal ar fi sa o acoperi cu un bandaj albastru. Asa scrie intr-un articol publicat in Frontiers in Human Neuroscience.
- Teorii in care nu mai crede nimeni. Sau aproape nimeni. Cum ar fi aceea din Antichitate care spunea ca mieii cresc ca plantele, din Pamant.Sau ca, atat Soarele cat si celelalte planete sunt locuite
Mindblowing:
Taxi animalier:
- TED TALKS În lumea digitală în care trăim, relațiile sociale devin tot mai mult mediate de date. Fără să ne dăm seama, ne ferim de „înstrăinare”, de idei și oameni care nu se potrivesc tiparelor noastre de cunoștințe, gusturi și locații. Pledoarie pentru ca tehnologia să ne ghideze spre oricine și orice am avea nevoie, chiar dacă acestea nu ne sunt familiare:
Voi ce ați citit interesant?
ARHIVĂ COMENTARII