Sari direct la conținut

Cale liberă spre Lună: Plângerea formulată de Jeff Bezos împotriva NASA, respinsă de justiția americană / SpaceX reia construirea landerului pentru misiunea Artemis

HotNews.ro
Cale liberă spre Lună: Plângerea formulată de Jeff Bezos împotriva NASA, respinsă de justiția americană / SpaceX reia construirea landerului pentru misiunea Artemis

O instanță federală americană a respins joi contestația formulată de Blue Origin, compania aerospațială a lui Jeff Bezos, împotriva acordării de către NASA a contractului de construire a landerului lunar rivalei SpaceX condusă de Elon Musk, relatează CNBC.

Judecătorul Richard Hertling a decis în favoarea NASA, punând capăt unei dispute între agenția aerospațială a Statelor Unite și compania lui Bezos ce s-a întins pe parcursul mai multor luni, după ce Blue Origin a înaintat plângerea în instanță în luna august.

Reprezentanții NASA au afirmat într-un comunicat remis după anunțarea deciziei că vor relua munca la proiect alături de SpaceX „cât mai rapid posibil”.

„Vor exista oportunității viitoare pentru companii de a încheia parteneriate cu NASA cu scopul de a stabili o prezență de durată a omenirii pe lună sub programul Artemis al agenției”, mai afirmă comunicatul NASA.

Miliardarul Jeff Bezos a notat pe Twitter că hotărârea „nu este decizia pe care ne-am dorit-o”, adăugând însă că „respectăm judecata curții” – sugerând astfel că Blue Origin nu intenționează să atace decizia în apel.

NASA a acordat SpaceX contractul de construire a landerului lunar în luna aprilie în urma unei licitații la care au mai participat Blue Origin și Dynetics, o altă companie aerospațială.

În valoare de 2,9 miliarde de dolari, contractul prevede de asemenea că SpaceX va folosi racheta sa Starship pentru a duce astronauți pe suprafața Lunii în viitoarea misiune Artemis a NASA.

Blue Origin a contestat rapid decizia, înaintând o plângere Biroului de contabilitate al guvernului american care însă a respins-o la sfârșitul lunii iulie. Compania lui Bezos a decis apoi să conteste decizia NASA într-o instanță federală.

O versiune redactată a plângerii formulate de Blue Origin arată că aceasta acuză că NASA ar fi ignorat „cerințe cheie legate de siguranța zborului” în luarea deciziei de a acorda contractul SpaceX.

Judecătorul Hertling a respins acuzația Blue Origin.

Elon Musk a răspuns pe Twitter în stilul caracteristic după anunțarea deciziei.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro