Capitalele criminalitatii europene
- Redactia Hotnews
Nu plecati la drum in Uniunea Europeana fara o harta a criminalitatii. Veti avea surpriza sa constatati ca tari ca Marea Britanie, Irlanda, Danemarca sau Norvegia nu sunt doar oaze de bunastare, ci si de violenta.
Cea mai mare incidenta a crimelor sexuale si a jafurilor este in Irlanda, dar politia isi face bine datoria. Desi este una dintre cele mai “securizate” tari, Marea Britanie poate face fata probabil doar atacurilor teroriste, pentru ca hotiilor comune, indreptate impotriva cetatenilor obisnuiti, nu le face fata.
In ultimii ani, jafurile marunte au scazut ca numar in mai toate tarile Uniunii Europene, mai putin in Marea Britanie si in Finlanda. Danemarca este cotata ca avand o rata inalta a criminalitatii, dar populatia are incredere in politie. In Olanda, sunt la ordinea zilei crimele rasiale si atacurile armate, dar criminalitatea stradala este sub control.
Acestea sunt doar cateva dintre concluziile unui controversat studiu, realizat de un consortiu format din ONU, Comisia Europeana si Gallup si dat publicitatii saptamana aceasta. Peste 41 de mii de cetateni europeni au fost intervievati pe tema criminalitatii din statele membre ale Uniunii Europene, mai putin Romania.
Perceptia publica europeana este aceea a unei scaderi a numarului de crime violente. Cu toate acestea, circa 30% dintre europeni nu se simt in siguranta pe strazi. In ceea ce priveste furturile, Austria detine primul loc la capitolul reclamatiilor adresate politiei, cu 62% dintre cetatenii intervievati declarand ca in anul 2004 au raportat jafuri ale caror victime au fost.
Urmeaza Italia (61%), Belgia (60%), Marea Britanie (59%), Portugalia (55%) si Olanda , cu 54%. Cei mai linistiti au fost estonienii si polonezii, cu
28%, respective 30% de reclamatii.
Criminalitate nu inseamna doar jafuri, violuri si crime. Incalcarea drepturilor consumatorilor, prin vanzarea de bunuri si servicii de o calitate indoielnica sau cu defecte ascunse, este incadrata pe plan european tot la acte criminale. Estonienii contrabalanseaza avantajul de a trai intr-o tara fara prea multe jafuri prin aceea ca sunt victimele fraudelor cu bunuri de larg consum.
Circa 30% s-au plans de acest lucru. Sunt urmati indeaproape de greci si de unguri. La pol opus, cei mai protejati consumatori se afla in Finlanda, Italia si Olanda.