Sari direct la conținut

Capsula Boeing Starliner care a avut o mulțime de probleme se va întoarce pe 6 septembrie pe Terra, dar fără echipaj la bord

HotNews.ro
Capsula Boeing Starliner care a avut o mulțime de probleme se va întoarce pe 6 septembrie pe Terra, dar fără echipaj la bord
Astronautii de pe Statia Spatiala Internationala (foto NASA / UPI / Profimedia)

NASA a anunțat când ar trebui să revină pe Terra capsula Boeing Starliner care a dus în iunie doi astronauți pe Stația Spațială Internațională. Ei ar fi trebuit să revină câteva zile mai târziu, dar au apărut multe probleme la capsulă, așa că cei doi astronauți vor ajunge pe Terra cu o capsulă SpaceX, în 2025.

Pe 6 septembrie este programată desprinderea capsulei de SSI, iar șase ore mai târziu capsula ar trebui să ajungă pe Terra, în zona White Sands Space Harbor din statul american New Mexico.

Dacă nu apar noi probleme tehnice, andocarea ar trebui să se petreacă la ora 22.04 GMT, pe data de 6 septembrie.

Inginerii de la NASA sunt îngrijorați de modul cum ar putea funcționa propulsoarele la călătoria de revenire, pentru o serie de manevre orbitale menite să modifice orientarea Starliner.

Cei doi astronauți – Suni Williams și Butch Wilmore – vor ajunge să stea opt luni pe ISS, în loc de opt zile și vor fi aduși pe Terra de o capsulă a SpaceX. Revenirea pe Terra va fi în februarie anul viitor, după ce capsula Dragon a SpaceX va duce doi astronauți pe ISS, ca parte a misiunii Crew-9.

Capsula Starliner a avut multe probleme tehnice în timpul conceperii sale, au fost probleme și după primele teste fără echipaj, iar acum, când astronauții trebuie să revină cu un vehicul SpaceX, imaginea Boeing are și mai mult de suferit.

Pe 5 iunie a fost lansată capsula Starliner și a ajuns la SSI o zi mai târziu, dar au fost și atunci probleme: scurgeri de heliu și erori la funcționarea unor propulsoare.

Sursa: SpaceX, New York Times

INTERVIURILE HotNews.ro