Sari direct la conținut

Care sunt ingrijorarile bancilor centrale

http://hymerion.wordpress.com/

Ma uitam azi dimineata pe paginile de net ale bancilor centrale. Fiecare isi are ingrijorarile ei, dar teama comuna este legata de inflatie. In Marea Britanie, Guvernatorul King a prezentat raportul asupra inflatiei. “Un raport pe care nu ati vrea sa-l cititi”, noteaza presa londoneza. Spania e preocupata de reforma sistemului bancar. Grecii de… dar sa le luam la rand.

Marea Britanie (stiu, Regatul Unit al…). Cum spuneam, M. Kinga prezentat raportul asupra inflatiei. Remarc modul in care si-l prezinta pe site- insotit de conferinta video inregistrata, plus sesiunea de Q&A redata separat si in format document. Aici aveti Raportul, care sustine ca inflatia de la ei (4% in martie) ar putea urca la 5% in acest an. Importurile, pretul energiei si cresterea TVA sunt de vina, explica King. Foarte interesante intrebarile puse de jurnalisti si raspunsurile date de bancherii centrali.

Grecia. Preturile imobiliare au scazut cu 5,9% in primul trimestru 2011 fata de trimestrul similar 2010, se arata intr-un comunicat al BNG. Pentru cei interesati de dobanzile la credite si depozite, puteti consulta acest document. Grecii trebuie sa renunte in acest an la 200.000 de bugetari, scrie presa lor de azi dimineata, la cererea FMI. Iar cand 85 dintr-o suta de investitori spun ca o sa dai faliment

Spania. Guvernatorul tocmai a vorbit la un seminar pe tema restructurarii bancilor locale. Discursul il aveti aici. Spaniolii se confrunta cu o rata mare a somajului, care va scadea doar din 2012 si cu inflatia ridicata. Prim-vicepremierul, Alfredo Perez Rubalcaba, a glumit pe seama unui raport al Fondului Monetar Internaţional, spunand ca spaniolii nu au probleme atat de mari si ca “Orice asemanare cu Grecia, Irlanda şi Portugalia este o pura coincidenta“. Indicele armonizat al preţurilor de consum din Spania a crescut, luna trecută, cu 3,5%. Inflaţia de bază, care exclude preţurile la alimente şi energie, a urcat, în aprilie, la 2,1%, iar preţul alimentelor şi al băuturilor a crescut în ritm anual cu 2,2%. Premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero a admis recent că majorarea ratei inflaţiei este “îngrijorătoare”, dar există “probabilitatea logică” a unui declin în următoarele luni. Banca Centrală a Spaniei a estimat că inflaţia se va stabiliza la aproximativ 1,7% până la sfârşitul acestui an.

Germania. Bancherii centrali de acolo par cei mai putin stresati. In ultimul buletin lunar publicat constata ca e de bine. Salariile cresc pe o baza solida, iar cuvantul inflatie apare numai de 3 ori. Stiti desigur ca la carma Bundesbank a fost instalat recent Jens Weidmann, dupa plecarea lui Weber. Ultimele publicatii sunt cele legate de investitiile straine in si din Germania

Italia. Foarte interesant discursul lui Carosio din Camera Deputatilor. Si la ei ca si la noi, averea neta a populatiei a scazut, oamenii si-au redus participarea la instrumente de investitii gen bursa, asigurari samd si se doreste consolidarea fiscala.

Polonia. Au marit si ei dobanda cheie, iar in minuta in care explica de ce, vorbesc despre presiunile inflationiste. Inflatia la ei a fost de 4,3% (tinta lor e de 2,5%) iar mancarea si energia le-au dat calculele peste cap. Pentru viitorul apropiat, bancherii centrali din Polonia vad “stronger inflationary pressure”.

De notat si acest raport al Bancii Reglementelor Internationale.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro