Sari direct la conținut

Care sunt masurile europene pentru a rezista mai bine in fata crizei datoriilor suverane

HotNews.ro

Liderii europeni au cazut de acord in noaptea de joi spre vineri asupra unui vast dispozitiv de aparare impotriva crizei datoriilor suverane, care include un Fond de sustinere financiara pentru Zona Euro, in momentul in care Portugalia pare sa urmeze calea deschisa de Grecia si de Irlanda – contractarea de imprumuturi externe pentru finantarea deficitelor bugetare, potrivit AFP.

Acordul a fost posibil in urma identificarii unui compromis care sa raspunda exigentelor Germaniei, care a obtinut o esalonare in timp a varsamintelor care urmeaza a fi efectuate pentru a finanta viitorul mecanism de salvare financiara al Uniunii Monetare.

UE a reusit astfel sa „creeze un Fond Monetar European”, a comentat un diplomat european.

Iata principalele elemente ale dispozitivului anti-criza adoptat in noaptea de joi spre vineri:

Intarirea fondurilor de salvare financiara si crearea unui fond permanent

Fondurile de salvare financiara temporara ale Zonei Euro (FESF), create in primavara lui 2010 pentru a ajuta tarile care se confrunta cu dificultati bugetare, vor beneficia de o majorare a capacitatii efective de imprumutare de la 250 miliarde euro la circa 440 miliarde euro.

Dispozitivul care il va inlocui de la jumatatea lui 2013, denumit Mecanismul Permanent de Stabilitate (MES), va fi dotat cu o capacitate de 500 miliarde euro.

Noul mecanism va avea o baza de capital de 700 miliarde euro pentru a putea acorda imprumuturi efective de 500 miliarde euro. Din aceasta suma, 80 miliarde vor fi capital varsat de tarile Zonei Euro si 620 miliarde capital exigibil si garantii.

Germania a obtinut joi o esalonare in timp a platilor: Statele isi vor varsa cotele in cinci transe egale, incepand cu 2013.

Cele doua dispozitive de ajutor vor putea cumpara direct obligatiuni emise de statele aflate in dificultate.

Dobanda va fi aliniata la nivelul praccticat de Fondul Monetar International. Noile masuri urmeaza sa intre in vigoare pana in vara acestui an.

Reforme economice si intarirea competitivitatii

Liderii europeni au adoptat un „Pact pentru Euro” destinat imbunatatirii competitivitatii. Concret, ei se angajeaza sa-si reformeze economiile si sistemele de pensii, daca este necesar, sa limiteze strict nivelul datoriei publice si sa practice o politica salariala moderata.

Disciplina bugetara

Sefii de stat si de guvern sustin un ansamblu de masuri pentru intarirea disciplinei bugetare, aprobate de ministrii de Finante si care urmeaza sa fie negociate cu Parlamentul European.

Aceste masuri introduc un nou tip de sanctiune (depozit blocat care se poate transforma in amenda) pentru tarile care nu respecta criteriile in materie de deficit si de indatorare. Aceste amenzi se aplica intr-o maniera mai rapida decat pana in prezent.

Bancile

In prezent, se efectueaza „teste de rezistanta” asupra bancilor europene pentru a le verifica soliditatea.

Liderii europeni cer tarilor membre sa pregateasca strategii pentru restructurarea institutiilor vulnerabile, daca va fi nevoie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro