Sari direct la conținut

Carpathian Gold a primit licenta de exploatare a aurului la Rovina. Zacamantul este mai mic decat cel de la Rosia Montana, aflat la o distanta de 20 km

HotNews.ro

Carpathian Gold a obtinut din partea Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) licenta de exploatare a aurului de la Rovina, la 20 de kilometri de Rosia Montana, pe o perioada de 20 de ani, prin intermediul subsidiarei Samax Romania, a anuntat compania canadiana, citata de agentia Mediafax. Zacamantul aurifer de la Rovina este estimat sub cel de la Rosia Montana.

Acordarea licentei reprezinta primul si cel mai important pas in procesul de licentiere. Potrivit legislatiei din Romania, licenta va intra in vigoare dupa evaluarea finala de catre mai multe departamente guvernamentale si dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Este pentru prima oara cand Romania acorda o licenta pentru exploatarea metalelor fara implicarea unei companii de stat, se arata intr-un comunicat al Carpathian Gold.

Compania urmeaza sa actualizeze o evaluare economica preliminara din 2010, urmand sa revizuiasca costurile proiectului.

Carpathian Gold este o companie de explorare si productie ale carei principale activitati sunt productia de aur de la exploatarea Riacho dos Machados Gold din Brazilia, la care este singurul proprietar.

In plus, compania se concentreaza pe planurile de explorare si dezvoltare de la proiectul Rovina Valley Au-Cu din Romania, unde este singurul proprietar.

In 2013, subsidiara din Romania a Carpathian Gold, Samax Romania, inregistrata la Baia Mare, a obtinut venituri de 9,2 milioane de lei si un profit de 3,5 milioane de lei, avand in numar de 43 de angajati, potrivit celor mai recente date disponibile pe site-ul Ministerului Finantelor.

Zacamantul de la Rovina contine cantitati importante de aur si cupru, respectiv 120 de tone de aur si 100.000 de tone de cupru, declara in 2013 prefectul judetului Hunedoara, Sorin Vasilescu.

Concesiunea de la Rovina este situata in Muntii Apuseni, la circa 20 de kilometri de Rosia Montana.

Concesiunile invecinate sunt detinute de companii canadiene sau de statul roman. Astfel, proiectul minier de la Rosia Montana este dezvoltat de catre Rosia Montana Gold Corporation, controlata de grupul Gabriel Resources. In aceeasi zona, compania canadiana Eldorado Gold detine concesiunea miniera de la Certeju de Sus. Situat in vecinatate este si depozitul de cupru de la Rosia Poieni, cel mai mare din Romania, administrat de societatea de stat Cuprumin. Cu resurse estimate la 900.000 tone, la Rosia Poieni sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei.

Totodata, compania canadiana Eldorado Gold Corporation a anuntat la randul ei, marti, finalizarea cu rezultate pozitive a studiului de fezabilitate realizat de subsidiara Deva Gold, care detine 80,5% din proiectul Certej din Muntii Apuseni, situat la aproximativ 12 kilometri nord-est de orasul Deva. Potrivit studiului, Eldorado Gold estimeaza ca va extrage aur si argint in valoare de peste 3,1 miliarde de dolari, pe durata de 17 ani a proiectului de la Certej.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro