Sari direct la conținut

Cartea electronică de identitate: Culorile drapelului sunt integrate în stemă / Eventuale schimbări, după 6 luni de teste / Ce probleme apar la preluarea amprentelor

HotNews.ro
Noua carte electronica de identitate, Foto: MAI
Noua carte electronica de identitate, Foto: MAI

Culorile drapelului vor fi integrate în stema aflată atât pe cartea electronică de identitate (CEI), cât și pe noua carte de identitate simplă (fără cip), iar primele două versuri din imnul național vor fi prezente ca element de securitate în relief, palpabil, pe verso, în partea de sus a ambelor documente, au declarat miercuri oficialii Ministerului de Interne (MAI). Eventualele scchimbări privind drapelul ori revenirea la mențiunea de Sex în loc de Gen se vor face cel mai probabil după cele 6 luni de teste. Vezi în articol ce dificultăți apar la Cluj la preluarea amprentelor.

Doi oficiali ai Ministerului de Interne, Cătălin Giulescu, directorul general al Direcției pentru Evidența Populației și Nica Giani, secretar general adjunct al MAI, au prezentat miercuri într-o videoconferință noi detalii despre stadiul proiectului pilot privind cartea electronică de identitate de la Cluj-Napoca.

Ce modificări vor fi aduse cărții electronice de identitate și când?

După controversa iscată de lipsa tricolorului de pe noile specimene de cărți electronice de identitate și a înlocuirii termenului Sex cu Gen, oficialii MAi au anunțat că lucrează la identificarea unor soluții privind aceste aspecte.

O decizie nu a fost luată însă și, din declarațiile făcute miercuri de cei doi oficiali MAI, primele cărți electronice de identitate vor fi emise așa cum prevede acum legislația care a stabilit forma și conținutul acestor documente – respectiv lipsa drapelului și prezența termenului Gen în loc de Sex.

  • „Drapelul este integrat în stema Romaniei, o să-l gasiti pe ambele blanchete atât pe blancheta CEI, cât și pe blancheta cărții de identitate simple. Pe cartea de identitate simplă drapelul este prezentat și explicit.
  • Suntem intr-un proiect pilot, orice modificare este posibilă, de aceea testăm aspectele tehnice, modalitatea cum reacționeaza cetățenii cu noi. De o săptămână discutam doar de elementele de identitate vizuală. Sincer, eu m-am concentrat pe aspectele de ordin tehnic. Nu m-am așteptat ca elementele vizuale vor genera o astfel de discuție mai ales că în anii 2019-2020 am prezentat public niște blanchete care cu excepția stemei nu conțineau niciun fel de element de identitate vizuală, decât elemente de natură grafică circumscrise unor elemente de securitate.
  • Pe întreaga suprafață a CEI sunt inserate elemente de securitate, integrate în grafică astfel încât să fie, ne dorim noi, imposibil de identificat. Nu putem introduce pe documentele de identitate într-un timp scurt foarte scurt orice fel de element grafic.
  • Pana în acest moment nu am făcut decât să colectăm propuneri și observații, analizăm, identificăm scenarii de lucru, testăm, pentru a fi în măsură ca într-o etapă ulterioară, foarte posibil spre finalul proiectului, să fie adoptate decizii. La acest moment vă spun doar că lucrăm. Avem o legislație în vigoare, este publicată în Monitorul Oficial, și ne concentrăm pe respectarea cadrului normativ în vigoare.”, a declarat miercuri Cătălin Giulescu, șeful DEPABD.

Primele cărți electronice de identitate vor avea mențiunea Gen sau Sex?

  • „Vă pot confirma că există scenarii de lucru și se lucrează. Termenul de eliberare a actelor de identitate este de 30 de zile potrivit OUG 97/2005. Pana la momentul emiterii unui act de identitate urmează să stabilim dacă pentru faza inițială vom ține cont de aceste propuneri sau le vom avea în vedere pentru o versiune ulterioară, probabil spre finalul proiectului pilot.”, a declarat oficialul DEPABD.

Este posibil din punct de vedere tehnic ca primele cărți electronice de identitate emise în proiectul pilot să conțină modificările legate de gen și tricolor?

  • „În momentul de față avem o legislație în vigoare și un proiect pilot care presupune testarea diferitelor scenarii și soluții. Cred că nu ar fi indicat ca foarte des în cadrul acestui program pilot să facem modificări. Varianta cea mai rezonabilă din punctul nostru de vedere ar fi ca la finalul acestui proiect, toate aceste elemente să fie implementate o singură dată și dacă e necesară și intervenția normativă ar fi bine să se facă la acel moment. Altfel vom discuta in fiecare săpămână, fiecare luna ce mai modificăm, ce mai adaugăm și ce mai scoatem.”, a declarat Nica Giani, secretar general adjunct al MAI.

Primele două versuri din imnul național sunt element în relief de securitate prezent atât pe cartea electronică de identitate, cât și pe cartea simplă fără cip

Întrebați de HotNews.ro dacă prezența celor două versuri din imnul național pe cartea simplă de identitate este o schimbare adusă documentelor, oficialii MAI au negat. Potrivit acestora, este un element de securitate care va fi prezent pe ambele blanchete – și pe cartea electronică și pe cartea simplă.

  • „Cele 2 versuri din imnul național reprezintă un element public de securitate. Îl regăsiți pe verso în partea sus a blanchetei atât pe cartea simplă cât si pe cartea electronică și sunt element pe care-l puteți palpa, pentru că sunt în relief. Este un element de verificare a autenticității documentului. Un astfel de element nu este precizat expres în legislație cum nu se precizează niciun alt element de identitate vizuală care ar fi obligatoriu de introdus în blancheta actului de identitate.”, a precizat Cătălin Giulescu, directorul general al Direcției pentru Evidența Populației din MAI.

De cealaltă parte, Nica Giani a subliniat că aceste elemente de securitate nu sunt prezentate în Hotîrârea de guvern privind forma și conținutul cărții de identitate, dar ele se stabilesc prin ordin al ministrului Afacerilor Interne cu avizul Imprimeriei Naționale.

Cea mai mare dificultate la procedura de preluare a datelor în Cluj-Napoca: Preluarea imaginii amprentelor

În cît timp vor fi emise primele cărți electronice de identitate? Ce probleme au apărut?

  • Avem în vedere acel termen de 30 de zile. Ca să vă faceti o idee, ritmul în care preluăm cererile este de 15 cereri pe zi in Cluj-Napoca, pentru aplicația de programare. În acest moment zilnic se pot face alte 15 programări cu excepția zilelor de sâmbătă și duminică.
  • La preluarea imaginii din testele de la CJ nu sunt dificultăți, doar că trebuie să obișnuim colegii din ghișeu să fie atenți la poziția capului persoanei, să se vadă ambele urechi, elemente impuse de standardele ICAO. În momentul de față nu funcționarul are obligația să certifice ca imaginea e corectă, ci aplicația ii spune ca imaginea e clară.
  • După aceea se trece la faza de amprentare. Se preia imaginea, respectiv fotografia a două amprente. Din testele efectuate la Cluj, aceasta este etapa care ridică cele mai mari dificultăți din întreaga procedură.
  • Din ce cauză? Trebuie să instruim cetățenii pentru că spre exemplu dacă cu o seară înainte au spălat cu o substanță abrazivă, a doua zi nu pot să se prezinte pentru CEI pentru că cititorul este unul de mare rezoluție, dar nu unul utilizat de laboratorul criminalistic. Cititorul nu preia efectiv amprenta, ci doar o fotografiază și trebuie să corespundă cu standardul ICAO.
  • Vă pot spune ca la Cluj Napoca preluam o cerere la 20 de minute, dar s-a ajuns in situația în care în 20 de minute s-au preluat și 3 cereri. Cea mai mare problemă este la preluarea imaginii amprentei. Sunt situații în care le preluăm în 15 secunde, dar sunt și situații în care cetățeanul este rugat să participe de 4-5 ori întrucât rezoluția nu este corespunzătoare standardului și aplicația îți spune că nu o poți încărca. Noi am previzionat 20 de minute, de fiecare dată nu am depășit mai mult de 15 minute cu un cetățean în această etapă.
  • Numărul de cereri preluat în prezent este strict limitat. Probabil după 6 luni vom prelua un număr nelimitat de cereri. În funcție de rezultatele din acest municipiu vom stabili modalitatea de extindere.
  • Avem in vedere ca începând din a doua jumatate a anului viitor să incepem extinderea la nivel național și ne propunem să o finalizăm la finalul anului viitor. Pana atunci testăm CEI din proiectul de la Cluj-Napoca.”, a mai precizat miercuri șeful DEPABD.

Noua carte electronică de identitate, care va înlocui treptat actualul buletin, este în teste la Cluj-Napoca în următoarele șase luni, apoi, până la sfârșitul anului viitor, toate serviciile de evidență a populației din țară vor putea emite aceste carduri, conform autorităților. Noul document va înlocui treptat, până în august 2031, actuala carte de identitate aflată în circuit din 1997, potrivit termenelor stabilite de Regulamentul (UE) 1157/2019, care a intrat în vigoare în data de 2 august 2021.

Potrivit MAI, în ziua lansării proiectului pilot la Cluj-Napoca, în data de 2 august 2021, au fost epuizate toate programările pentru următoarele 30 de zile – aproximativ 450 de persoane au optat pentru emiterea noii cărți electronice de identitate.

Cărțile electronice de identitate ar putea reveni la mențiunea Sex în locul celei de Gen, dispusă acum în Hotârârea de Guvern care stabileşte forma şi conţinutul acestui document, după o întreagă controversă iscată pe acest subiect. Alegerea pentru Gen în loc de Sex a venit dintr-un Regulament UE, în care este precizat însă și genul X. MAI susține că introducerea genului X nu este obligatorie la nivelul UE și că HG-ul care stabilește conținutul cărții electronice de identitate prevede expres două opțiuni pentru gen: F pentru feminin, respectiv M pentru masculin.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro