Sari direct la conținut

Cătălin Drulă: Aceste partide care vor forma coaliţia au ajuns nişte fabrici de găsit locuri de muncă la stat / Cîţu e un produs politic expirat, are 7% / Orban, un practicant al aceluiaşi tip de clientelism dus până la extrem

HotNews.ro
Cătălin Drulă: Aceste partide care vor forma coaliţia au 
ajuns nişte fabrici de găsit locuri de muncă la stat / Cîţu e un produs 
politic expirat, are 7% / Orban, un practicant al 
aceluiaşi tip de clientelism dus până la extrem

Vicepreşedintele USR Cătălin Drulă, fost ministru al Transporturilor, spune că partidele care vor forma viitoarea coaliţie de guvernare au ajuns „fabrici de găsit locuri de muncă la stat”, el subliniind că exercitarea puterii în mod clientelar este ceea ce dăunează României, iar vechile partide „aşa gândesc actul de guvernare”.

Cătălin Drulă a declarat, joi seară, la Profit News Tv, că PNL şi PSD se pregătesc să se cupleze la resursele publice, scrie News.ro.

„Se pregătesc de o mare cuplare la resursele publice. (…) Să cuplezi clientelar, sinecuri, contracte din bani publici pentru firmele apropiate de partid şi numiri preferenţiale şi distribuţia resurselor pe criterii clientelare, care nu ţin cont de interesul public, ci de interesul de grup, de gaşcă, e partea urâtă a politicii împotriva căreia noi luptăm”, a transmis fostul ministru al Transporturilor.

Întrebat dacă au fost forme de presiune politică cât a fost ministru, Cătălin Drulă a răspuns: „Eu am fost surprins de lucrul acesta, neplăcut, că dialogul se concentrează excesiv – şi mă refer la dialogul cu PNL, cu oamenii politici din Parlament – pe persoane. Chiar mi se pare că aceste partide care vor forma această coaliţie, după cum se vede zilele acestea, au ajuns nişte fabrici de găsit locuri de muncă la stat şi lucrurile merg ierarhic. Mă gândeam la un moment dat, fiii, fiicele de primari, ai acelor partide trebuie să li se găsească un loc în administraţie”.

El a precizat că execitarea puterii în mod clientelar dăunează României.

„Discuţiile, în loc să fie pe proiecte, pe politici publice, pe persoane… această formă de lobby pentru numiri, exercitarea puterii clientelar e ce dăunează României. Și toate vechile partide – PNL, PSD şi UDMR – aşa gândesc actul de guvernare”, a explicat Cătălin Drulă.

„Florin Cîţu e un produs politic expirat, are 7% popularitate / Ludovic Orban este un practicant al aceluiaşi tip de clientelism dus până la extrem”

Cătălin Drulă consideră că premierul interimar Florin Cîţu este un „produs politic expirat”, deoarece a ajuns la 7% popularitate. De asemenea, el susţine că fostul preşedinte al PNL Ludovic Orban este „practicant al unui tip de clientelism dus până la extrem”.

Drulă a fost întrebat, joi seară, la Profit News Tv, dacă USR mai lasă uşa deschisă pentru negocieri dacă PNL şi PSD nu se înţeleg, scrie News.ro.

„E o limită a ridicolului, deşi în România cred că am trecut câteva bariere măricele în aceste două luni, mai ales prin comportamentul liderului PNL Florin Cîţu, chiar şi al preşedintelui României în această perioadă. De fapt, egali îi consider vinovaţi pentru această criză. Noi am anunţat că am trecut în opoziţie, nu există o variantă în care negociezi ministere, programe de guvernare. Am citit undeva că lucrurile merg extrem de bine. După ce PSD a fost demonizat timp de trei, patru ani de preşedintele României, de liderii PNL, şi-au construit o întreagă înşelătorie electorală pe acest discurs şi acum, cum a spus domnul Cîţu, ne-am găsit multe lucruri în comun, culmea e că e adevărat”, a transmis Cătălin Drulă.

El a susţinut că Florin Cîţu este „un produs politic expirat”.

„Tot o ţineau langa cu Florin Cîţu. Omul e un produs politic expirat, are 7% popularitate şi ar fi putut să ajungă pe nedrept la 7%, ar fi putut să fie un om care a luat măsuri de reformă nepopulare, există metode prin care să nu judeci un om doar pentru asta, dar văzându-l ca lider politic, văzându-l ca lider de guvern, ca comportament e complet justificată. În cazul său, cum îl vede publicul şi cum este omul politic, este o congruenţă. (…) E complet nepotrivit şi comportamentul pentru a conduce un guvern. Un lider al unui guvern de coaliţie trebuie să fie al tuturor partidelor şi să înţeleagă un echilibru al negocierii, să aibă tact, calm, să nu ameninţe”, a afirmat fostul ministru al Transporturilor.

Întrebat de ce la negocierile din 2020 USR a avut de ales între Ludovic Orban şi Florin Cîţu şi l-a ales pe Cîţu, Cătălin Drulă a răspuns:

„Cred că e şi un pic de legendă acolo, cred că lucrurile erau coapte la PNL. Senzaţia e că toţi cei aflaţi în jurul lui Ludovic Orban aveau, virtual vorbind, cuţitele deja în spatele lui, mă refer la faimoasa echipă câştigătoare din aceste zile. La acel moment, pe imaginea pe care şi-a construit-o, a făcut studii în America, eu am făcut studii în Canada, mi s-a părut că suntem cumva colegi de generaţii şi am avut ceva speranţe. Ludovic Orban, într-un fel, pare mult mai democrat, dar Ludovic Orban este un practicant al aceluiaşi tip de clientelism dus până la extrem. Cred că a găsit atâtea locuri de muncă pentru sute şi mii de oameni din PNL, o face asumat. Asta i-a dat forţă în partid”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro