Sari direct la conținut

Catalin Macovei: ANI are in lucru dosarele a peste 100 de parlamentari, "un sfert din Parlament"

HotNews.ro

Seful Agentiei Nationale de Integritate, Catalin Macovei, a declarat, sambata, intr-o emisiune la Realitatea TV, ca institutia are in lucru dosarele a peste 100 de parlamentari, „un sfert din Parlament”, de aceea asteapta cu interes dezbaterea din Parlament a noii legi de functionare a ANI, transmite Mediafax.

„Sunt vreo 100 si ceva de parlamentari, un sfert din Parlament, de aceea astept cu maxim interes dezbaterea din Parlament a noii legi a ANI”, a spus Catalin Macovei, raspunzand unei intrebari a moderatorului emisiunii privind dosarele pe care ANI le are in lucru si despre care presa nu a aflat inca.

El a precizat ca printre dosarele pe care Agentia le are in lucru sunt si cele privind fosti si actuali ministri, presedinti de Consilii Judetene si primari.

Totodata, el a dat ca exemple de dosare finalizate de ANI si trimise Parchetului cel al fostului ministru al Tineretului Sorina Placinta, fostului ministru de Finanante Gheorghe Pogea, fostul ministru al Sanatatii Eugen Nicolaescu, precum si cele privind confiscarea unor parti din averile senator PDL Iasi Dumitru Oprea si a fostului senator Serban Bradisteanu.

Intrebat daca este de parere ca problemele cu care se confrunta ANI in acest moment sunt legate de vreunul din dosarele instrumentate de institutie, presedintele ANI a raspuns ca s-a gandit, impreuna cu colegii sai, la aceasta varianta, insa nu are banuieli. Macovei a precizat ca ANI are in lucru in total aproape 4.000 de dosare, insa nu ar putea sa spuna care din acestea a creat problemele actuale ale institutiei.

„Impreuna cu colegii mei ne gandeam oare care dintre cele aproape patru mii de dosare care sunt in lucru si nu sunt finalizate este dosarul care ne-a creat aceasta problema… Nu, nu am banuieli”, a mai spus Macovei.

Curtea Constitutionala a constatat, in 14 aprilie, ca anumite prevederi ale Legii privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate sunt neconstitutionale, inclusiv articolul 13 care stabileste atributiile ANI, respectiv verificarea declaratiilor de avere si interese, controlul depunerii la termen a acestora, constatarea neconcordantelor sau a nerespectarii hotararilor legale, constatarea incompatibilitatilor si sesizarea organelor de urmarire penala, dar si aplicarea sanctiunilor.

La sfarsitul saptamanii trecute, premierul Emil Boc a declarat ca este hotarat sa promoveze o ordonanta de urgenta privind Agentia Nationala de Integritate (ANI), pentru a permite institutiei sa functioneze in continuare, aratand ca „cine crede ca isi poate bate joc de ANI se insala”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro