Sari direct la conținut

Cate datorii neplatite au primariile din Romania si cum alimenteaza ele inflatia. 53 de milioane de euro sunt sumele asumate,iar alte 81 de milioane euro sume in curs de clarificare

HotNews.ro

Peste 53 de milioane de euro reprezinta arieratele recunoscute de primariile din Romania (sume contractate dar neachitate), la care se mai adauga si arieratele aflate in curs de clarificare, adica alte 360 milioane lei (peste 81 mil. euro), potrivit datelor de la Finante. Arieratele au reprezentat subiectul unor discutii extrem de tensionate in negocierile cu FMI, in ciuda masurilor luate de autoritatile guvernamentale pentru a le stinge. Ele reprezinta una dintre explicatiile pentru care Romania inregistreaza inflatie ridicata, lantul de intarzieri de plata fiind mai periculos decat deficitele mari, a explicat recent guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. (vezi documentul atasat)

“Arieratele sunt una dintre explicatiile pentru care avem inflatie inca ridicata. Este o problema majora a Romaniei pentru ca e ca o boala contagioasa care se raspandeste si denatureaza fondul economiei de piata, care este disciplina monetara, fiscala, platile la timp. Determina un lant de intarzieri de plata mai rele decat deficitele”, a spus Isarescu.

Exista si o Ordonanta care prevede ca stingerea acestora e prioritara. Ea stabileste ca fondurile din TVA si impozitul pe venit sunt alocate pentru achitarea arieratelor, “precum si” pentru sustinerea programelor de dezvoltare locala, prioritara fiind insa stingerea datoriilor. Ordonanta a fost publicata in Monitorul Oficial.

Documentul prevede ca, pana la sfarsitul acestui an banii sa se repartizeze pentru achitarea arieratelor, “precum si” pentru sustinerea programelor de dezvoltare locala. Este prevazut in acelasi timp ca fondurile sunt alocate prioritar pentru stingerea arieratelor.

In forma prezentata la inceputul acestei saptamani pe site-ul Ministerului Finantelor, se arata ca suma din cota defalcata din impozitul pe venit si taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale, precum si sumele retinute ca urmare a aplicarii gradului de necolectare a impozitelor si taxelor locale se repartizeaza “numai” pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de functionare si/sau de capital, in ordinea cronologica a vechimii arieratelor, pana la achitarea integrala a acestora.

Aceeasi varianta mai stabilea ca, dupa achitarea integrala a arieratelor, pot fi alocate sume si pentru sustinerea programelor de dezvoltare locala si a proiectelor de infrastructura care necesita cofinantare locala.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro