Sari direct la conținut

Câți pensionari vor mai primi tichete sociale, medicamente compensate și ajutor pentru încălzire, după majorarea pensiilor de la 1 septembrie

HotNews.ro
Câți pensionari vor mai primi tichete sociale, medicamente compensate și ajutor pentru încălzire, după majorarea pensiilor de la 1 septembrie
Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul a majorat luni prin ordonanță de urgență pragul veniturilor necesare pentru ca pensionarii să mai poată primi tichete sociale pentru alimente sau masă caldă, medicamente compensate și ajutor pentru încălzire pentru energie și după majorarea pensiilor aplicată începând cu 1 septembrie 2024.

Aproximativ 1,7 milioane de pensionari vor mai primi tichete sociale

Pentru beneficiarii tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde, Guvernul a aprobat luni ca limita de venituri să crească de la 2.000 de lei la 2.210 lei.

  • „Numărul total al persoanelor care beneficiază de aceste tichete în valoare de 50 de euro acordate o dată la două luni se va menține la același nivel cu cel pentru tranșa din luna august 2024. Este vorba despre aproximativ 1,7 milioane de pensionari, persoane cu dizabilități, familii cu un singur părinte”, se arată în comunicatul Guvernului.

Peste 2,3 milioane de pensionari vor beneficia de medicamente compensate după recalcularea pensiilor

De asemenea, Guvernul a majorat și plafonul veniturilor din pensii până la care pensionarii pot beneficia de compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor. Acesta a crescut de la 1.830 lei la 2.020 lei pe lună.

  • „De programul de compensare cu 90% a medicamentelor vor putea beneficia peste 2,3 milioane de pensionari cu pensii de până la 2.020 de lei. La fel ca până acum în stabilirea acestui prag nu se iau în calcul eventuale alte venituri obținute de beneficiari, în afara celor din pensii și din indemnizații sociale pentru pensionari”, arată Executivul.

Cei care au primit ajutor de încălzire vor primi în continuare, în ciuda majorării pensiilor


Ajutorul pentru încălzirea locuinței și suplimentul pentru energie (energie termică, gaze naturale, energie electrică, combustibili solizi și/sau petrolieri) va fi acordat în continuare tuturor persoanelor care au beneficiat de acest sprijin.

Potrivit Ordonanței adoptate astăzi de Guvern, cuantumul majorat al pensiilor rezultat în urma procesului de recalculare potrivit Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, nu se ia în calcul la stabilirea drepturilor la ajutorul pentru încălzirea locuinţei şi la suplimentul pentru energie.

Pentru a obține aceste drepturi, pensionarii vor prezenta ultimul talon de pensie emis înainte de recalcularea acestora.

Măsura se va aplica în perioada 1 septembrie 2024 – 15 octombrie 2025.

INTERVIURILE HotNews.ro