Sari direct la conținut

Cati salariati are "arondati" fiecare angajat din administratia locala? In Vaslui, doar 3. In Bucuresti, 17. Media nationala e de circa 7 salariati la un angajat in administratie

HotNews.ro
pondere, Foto: Hotnews
pondere, Foto: Hotnews

Vaslui, Botosani si Giurgiu sunt judetele cu cele mai mari ponderi ale salariatilor din administratia locala in totalul numarului de salariati. In Vaslui de pilda, unul din 3 salariati e in administratie, potrivit datelor transmise HotNews de Ministerul Finantelor si de Institutul National de Statistica si prelucrate de HotNews.ro. La capatul opus este Capitala, unde doar unul din 18 salariati e in administratia locala. Media nationala arata ca unui salariat din administratie ii „revin” circa 7 salariati.

De regula, acest indicator ar trebui sa fie cuplat cu calitatea actului administrativ, dar la noi lucrurile stau pe dos. Judetele in care ponderea celor din administratie sunt cele mai ridicate sunt si cele mai sarace, semn ca administratia locala e vazuta mai degraba ca un mijloc de a-ti „face rost” de un post decat de a imbunatati performantele localitatii sau judetului. Vasluiul si Botosani, ca sa luam doar primele ocupante ale clasamentului sunt „fruntase” si in clasamentul judetelor cu cele mai mici salarii medii nete, potrivit datelor INS.

Iata mai jos clasamentul pe judete:

Desigur, dat fiind somajul ridicat, imaginea ar putea fi distorsionata, asa incat am realizat si topul judetelor dupa ponderea salariatilor din administratia publica locala in totalul populatiei din fiecare judet.

Caz in care avem situatia de mai jos

In aceasta situatie, cei mai putini locuitori ce revin unui angajat din administratia publica sunt din Salaj, Harghita, Valcea si Covasna. In Salaj si Harghita, somajul este mult sub media pe tara, fiind de circa 4.5%. Drept e ca si salariul mediu net in Salaj este mai mic decat media pe tara (salajenii iau in mana lunar in medie 1368 de lei).

La capatul celalalt al clasamentului, cu cei mai multi locuitori „arondati” unui angajat in administratia locala gasim Capitala, Ilfovul si Timisul, adica exact zonele cu cele mai mari salarii. Ceea ce infirma teoria ca lucrurile ar trebui sa mearga cu atat mai bine cu cat mai putini locuitori revin unui angajat din administratie.

Mai jos, graficul cu numarul salariatilor din administratia publica locala, in termeni nominali.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro