Sari direct la conținut

Nicușor Dan și regele Felipe al Spaniei în cea mai întinsă bază militară din România, aflată în mijlocul Transilvaniei și unde se antrenează sute de tancuri, transportoare blindate Piranha, vehicule și mii de soldați

HotNews.ro
Nicușor Dan și regele Felipe al Spaniei în cea mai întinsă bază militară din România, aflată în mijlocul Transilvaniei și unde se antrenează sute de tancuri, transportoare blindate Piranha, vehicule și mii de soldați
Președintele României, Nicușor Dan, și Regele Spaniei, Majestatea Sa Felipe al VI-lea, efectuează o vizită la Centrul Național de Instruire Întrunită Getica din localitatea Cincu, județul Brașov. 10 iunie 2025. Inquam Photos / Bogdan Buda

Baza militară de la Cincu, situată în județul Brașov, a devenit în ultimii ani un punct esențial pe harta strategică a NATO în Europa. Președintele Nicușor Dan împreună cu regele Spaniei Felipe al VI-lea vizitează unitatea militară unde este dislocat Grupul de Luptă NATO condus de Franța și unde Spania a trimis militari și vehicule blindate.

Cu o suprafață de peste 104 kilometri pătrați, Poligonul de la Cincu este cel mai mare centru de instruire militară din România și unul dintre cele mai importante din Europa Centrală și de Est.

Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica”, așa cum se numește oficial, este administrat de către Forțele Terestre, însă de la izbucnirea războiului din Ucraina, în 2022, Cincu a intrat într-un program accelerat de dezvoltare, devenind gazdă permanentă pentru un grup de luptă multinațional al NATO cu Franța ca națiune conducătoare.

Grupul de luptă (Battle Group Forward Presence – BGFP) este format din elemente ale Forței de reacție a NATO și fost desfășurat la Cincu începând din mai 2022 sub numele de cod „Mission Aigle”. Cartierul general al forțelor militare franceze din Cincu a primit numele de „Camp Général Berthelot” în iunie 2024, în onoarea generalului francez Henri Berthelot.

În prezent, la Cincu sunt staționați peste 1.500 de militari străini, în special din Franța, Olanda, Belgia, Spania și Luxemburg, care fac parte din Grupul de Luptă NATO condus de Franța. Franța e prezentă cu 13 tancuri Leclerc, 19 transportoare VBCI și zeci de alte vehicule blindate de luptă.

Spania este prezentă cu 200 de militari și transportoare blindate 8×8 Piranha III și vehicule blindate URO Vamtac.

Elicoptere de atac resping atacul unui inamic in poligonul de la Cincu, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Elicoptere de atac resping atacul unui inamic in poligonul de la Cincu, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Modernizări extinse la baza de la Cincu

În ultimii 7 ani, baza de la Cincu a trecut printr-un amplu proces de modernizare și extindere.

Au fost construite facilități noi de cazare, un spital de campanie, hangare pentru vehicule blindate și un sistem de comunicații compatibil cu standardele NATO.

În 2023, a fost inaugurată o pistă de elicoptere, iar zona de poligon a fost extinsă pentru a permite exerciții complexe cu tancuri și artilerie grea. De asemenea, s-au investit peste 50 de milioane de euro în infrastructură logistică și drumuri de acces, facilitând transportul rapid al echipamentelor grele și al trupelor.

Unul dintre cele mai importante exerciții desfășurate la Cincu este „Saber Guardian”, organizat periodic sub coordonarea Comandamentului Forțelor Terestre ale SUA în Europa. În ediția din 2023, peste 10.000 de militari din 13 țări au participat la simulări de luptă, evacuări medicale și exerciții de foc real, folosind vehicule blindate, elicoptere și sisteme de artilerie de ultimă generație.

Anul acesta, Saber Guardian se desfășoară între 9 și 24 iunie și prespune aproximativ 5.000 de militari din patru țări — Italia, Republica Moldova, România și Statele Unite ale Americii. Multe din exercițiile cu trageri reale vor avea loc la Cincu.

Tehnica militara romaneasca pregatita pentru Saber Guardian 2019, Foto: Fortele Terestre Romane
Tehnica militara romaneasca pregatita pentru Saber Guardian, Foto: Fortele Terestre Romane

Unul din marele avantaje ale Poligonului de la Cincu este diversitatea sa de relief pentru exercițiile de trageri reale și de posibilități de antrenament. Militarii adesea testează la Cincu exerciții de trageri de artilerie, de trageri cu tancul, dar și din elicoptere sau avioane.

Cadrul extins al poligonului permite și exerciții de coordonare a sprijinului aerian, dar și de intervenții de arme combinate pentru neutralizarea amenințărilor asimetrice în teren accidentat.

Baza militară de la Cincu a fost deseori recunoscută la nivelul NATO ca fiind un laborator real de cooperare multinațională.

Generalul francez Vincent Giraud, fost comandant al grupului de luptă din România, a declarat că „Cincu oferă condiții excelente pentru antrenamente moderne, comparabile cu cele din poligoanele din Germania sau Franța”.

În plus față de exercițiile de luptă, baza găzduiește și instruiri comune în domenii precum deminarea, apărarea CBRN (chimică, biologică, radiologică și nucleară) și logistica de război.

Baza de la Cincu se extinde pentru a găzdui 5.000 de militari

Lucrările de modernizare de la Cincu sunt în continuă evoluție.

Planurile MApN prevăd integrarea mai bună a Poligonului Cincu în rețeaua logistică NATO, inclusiv prin posibila construire a unei linii de cale ferată dedicate.

De asemenea, există discuții despre transformarea bazei într-un hub regional de pregătire militară, capabil să deservească până la 5.000 de soldați simultan în condiții moderne.

Pe lângă zonele de cazare, cantine și zone de recreere, vor mai fi construite alte noi depozite de armament, depozite de combustibil, garaje și diferite zone tehnice care vor fi la dispoziția Batalionului de luptă NATO.

Soldati francezi la Cincu, Foto: Frederic Petry / AFP / Profimedia Images
Soldati francezi la Cincu, Foto: Frederic Petry / AFP / Profimedia Images

INTERVIURILE HotNews.ro