Ce investitii pot face dintr-un buget de familie?
Chiar daca bugetul individual sau cel de familie nu ne permite investitii costisitoare, exista investitii la indemana care nu doar “conserva” banii, ci cu putin noroc si pricepere, ii si inmultesc.
Diferenta dintre ele si depozitul bancar este simpla: investitiile presupun si riscul de pierdere sau micsorare a sumei initiale – Castigul, sau macar recuperarea banilor, nu sunt garantate!
1. Investitia intr-un fond mutual
Presupune achizionarea de unitati ale fondului respectiv. Dupa cumparare, trebuie sa urmaresti evolutia pretului unitatilor: daca el creste inseamna ca banii tai se inmultesc; dar el poate si scadea cum este cazul unitatilor fondurilor de actiuni in periodele de scadere bursiera.
Ca sa cumperi unitati intr-un fond trebuie sa completezi o cerere de adeziune la sediul societatii care il administreaza sau sa trimiti cererea descarcata de pe site-ul fondului prin fax sau e-mail. Suma investita (contravaloarea unitatilor de fond) trebuie virata in contul societatii care il administreaza prin ordin de plata din contul personal deschis la orice banca in contul fondului.
In cazul in care nu ai un cont bancar, poti depune bani direct la casieria bancii in contul fondului ales de tine (de regula, il gasesti tot pe site). Rascumparea unitatilor de fond se face fie direct la sediul societatii de administrare, fie prin intermediari.
2. Investitia in obligatiuni
Obligatiunile sunt ceva mai riscante decat depozitul bancar, dar mult mai sigure decat actiunile la bursa, iar profiturile urmeaza, in genere, aceeasi regula: mai mari decat cele oferite de depozite, dar mai mici decat cele obtinute din tranzactionarea la bursa (in vremurile ei bune!)
Obligatiunile emise de stat sunt mai putin riscante decat cele emise de o companie oarecare, de aceea si dobanda pe care ti-o da statul va fi mai mica. Tu alegi: vrei sa risti mai mult pariind pe o companie care iti da o dobanda (cupon) mare, sau vrei ceva mai sigur.
Dobanda (sau „cuponul”) poate avea o valoare fixa sau variabila. Cel mai adesea este fixa, ceea ce inseamna ca valoarea obligatiunii scade cand ratele dobanzilor pe piata monetara cresc. Invers, cand dobanzile pietei scad, aceste obligatiuni isi majoreaza valoarea.
Un risc de care trebuie sa te feresti este riscul de credit, adica riscul ca emitentul sa nu-ti poata plati contravaloarea obligatiunii la scadenta pentru ca este in incapacitate de plata. De aceea este important sa te uiti la credibilitatea si soliditatea celui care emite obligatiunile inainte sa decizi unde-ti pui banii.
Poti investi in obligatiuni fie direct, si atunci alegi singur pe ce vrei sa dai banii, fie printr-un fond de obligatiuni care alege el pentru tine. Daca nu stii nimic despre obligatiuni, mergi pe mana unui fond!
Cand investesti intr-un fond de obligatiuni, nu cumperi o obligatiune in sine, ci unitati de fond care „contin” toate obligatiunile din portofoliul fondului. Valoarea unitatilor este variabila de la fond la fond si de la o zi la alta, in functie de evolutiile pietei.
Nu alege fondul cel mai „ieftin”, doar pentru ca poti cumpara mai multe unitati.
Mergi la adresa societatii care administreaza fondul sau la banca cu care lucreaza si plateste unitatile de fond pe care vrei sa le cumperi. Vei completa un formular timp de 10 minute, si apoi dobanzile iti vor fi virate regulat in cont.
3. Investitiile in actiuni
Ca sa poti investi la bursa iti trebuie:
- o suma minima care difera de la o casa de brokeraj la alta (de la cateva mii pana la zeci de mii de RON)
- cartea de identitate ca sa iti poti deschide contul (sau actele firmei daca vrei sa investesti ca persoana juridica)
- cateva ore de documentare ca sa afli cu ce casa de brokeraj vrei sa lucrezi, ce comisioane practica si cum variaza, ce suma minima solicita, daca ofera si posibilitatea tranzactionarii online, reputatia pe care o are, etc.
Intai cauta o casa de brokeraj (sau Societate de Servicii de Investitii Financiare – SSIF) care sa iti fie pe plac. Lista lor completa este pe site-ul oficial al BVB.
Dupa ce mergi la sediul casei de brokeraj si depui o suma de bani initiala pentru tranzactii (numerar sau prin virament bancar), vei lansa ordine de cumparare si vanzare de actiuni, telefonic, prin e-mail sau la sediul societatii. Periodic, vei primi un raport sau extras de cont cu tranzactiile efectuate si banii din cont, dar si cu date despre companiile pe care le ai in portofoliu sau analize ale pietei.
Daca vrei, cateva societati permit si tranzactionarea online a actiunilor prin care ai acces rapid la portofoliul de actiuni si poti lansa ordine de cumparare si de vanzare de actiuni online, ordine care vor fi executate in timp real.
Retine, insa, ca investiile la bursa sunt unele dintre cele mai riscante, mai ales daca nu esti familiarizat cu domeniul – si chiar daca esti! – si refuzi sa apelezi la ajutorul unui broker.
Decizia de a aloca o parte din bugetul tau sau al familiei tale unor investitii are loc, in mod ideal, dupa ce ai deja niste economii ca rezerva, care sa te ajute in cazul in care investitiile respective nu dau randament. Nu investi banii cu care ar trebui sa-ti platesti ratele!
Daca sumele pe care le investesti iti permit, diversifica-ti portofoliul de investitii si nu pastra toti banii in acelasi loc. Cauta ajutor de la specialisti, si documenteaza-te: inainte si dupa ce ai facut investitia.