Sari direct la conținut

CE: Nu am spus niciodata Romaniei ca sacrificarea porcilor fara asomare mai este permisa cativa ani

HotNews.ro

Comisia Europeana a precizat miercuri, printr-un comunicat de presa, ca nu a dat nicio derogare Romaniei in privinta sacrificarii porcilor fara asomare, asa cum cer normele europene. Mai mult, Bruxelles-ul arata ca „a reiterat in scris, intr-o scrisoare datata 12 decembrie 2007, faptul ca autoritatile romane trebuie sa ia toate masurile necesare pentru a facilita asomarea porcilor sacrificati in zonele rurale”. Comisia a cerut autoritatilor romane elaborarea „unui plan de actiune care sa garanteze imbunatatirea situatiei prezente in domeniu”.

Update: Ministerul Agriculturii si ANSVSA vor elabora in scurt timp un act legislativ si un Plan de actiune care sa permita alinierea graduala, pe o perioada de cel mult trei ani, la cerintele comunitare de bunastare animala, informeaza un comunicat al MADR remis miercuri Hotnews. „Pe parcursul acestei perioade avem in vedere aplicarea, conform Planului de actiune, a prevederilor aquis-ului comunitar la sacrificarea animalelor cu prilejul manifestarilor culturale; aceasta ar permite continuarea sacrificarii traditionale cu ocazia sarbatorilor de Craciun si Paste in perioada alinierii graduale” arata comunicatul.

„Le-am spus clar autoritatilor de la Bucuresti ca trebuie sa ia masuri privind sacrificarea animalelor”, a declarat pentru Hotnews purtatorul de cuvant al Comisiei, Haravgi-Nina Papadoulaki, subliniind ca Bruxelles-ul este constient de importantenle implicatii sociale ale modului in care are loc sacrificarea animalelor in Romania.

Totusi, purtatorul de cuvant al Comisiei a subliniat ca Romania nu a aratat Bruxelles-ului ca aceasta modalitate de omorare a animalelor face parte din traditie, caci altfel ar fi putut obtine o derogare in acest sens, in concordanta cu articolul 1 din directiva europeana in domeniu, care prevede ca asomarea nu se aplica in cazul in care sacrificarea animalelor are loc in evenimente culturale sau sportive.

„Romania nu stiu sa fi aratat aratat acest lucru inainte, in perioada negocierilor, prin urmare nu tine de competenta Comisiei sa dea acum aceasta derogare. Competenta este a Curtii Europene de Justitie”, a mai spus Papadoulaki., care a accentuat ca „sacrificarea porcilor nu este act cultural, sportiv sau religios”.

Reactia Comisiei Europene vine in urma unei declaratii facute de ministrul agriculturii Dacian Ciolos intr-un interviu acordat duminica Hotnews.ro-BBC, potrivit careia Bruxelles-ul a dat o derogare de cativa ani Romaniei in privinta sacrificarii animalelor, in perioadele de Pasti si de Craciun.

„Va fi o decizie pe care va trebui s-o luam noi, prin Hotarire de guvern, dar o interpretare intr-un anumit fel a unor reglementari, ne-ar permite sa facem lucrul asta”, a spus Dacian Ciolos. Ministrul a precizat ca autoritatile romane au ridica la Bruxelles problema unor sacrificari traditionale ale animalelor, facand analogie cu corida spaniola, cand taurul este sacrificat in arena, iar Comisia ar fi acceptat acest argument. „Si au zis ca daca noi, la nivel national, ne asumam lucrul asta, putem sa mergem asa”, a mai spus ministrul.

Contactat mirecuri de Hotnews, ministrul Ciolos si-a nuantat putin declaratiile. Acesta a explicat ca a existat o discutie la sfarsitul anului 2007 intre autoritatile romane – reprezentate de presedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) Radu Roatiş si presedintele Colegiului Medicilor Veterinari, Liviu Harbuz – si directorul general adjunct al DG Sanco din cadrul Comisiei Europene in care s-a convenit „ca ar putea exista posibilitatea acestei derogari, pentru ca exista o baza juridica europeana, in conditiile in care Romania pregateste un plan de actiune” prin care situatia sa se schimbe in viitor.

„S-a vorbit de o perioada de tranzitie de 2-3-4 ani, o derogare pentru gospodarii in perioadele de Pasti si de Craciun”, a declarat Ciolos.

Ministrul a precizat ca ANSVSA va prezenta in urmatoarele doua saptamani Comisiei Europene planul de actiune, iar dupa discutarea acestuia cu oficialii europeni Guvernul roman va emite Hotararea de Guvern, care sa nu fie atacata in justitia europeana.

„Situatia e pe cale de rezolvare, dar trebuie sa avem liniste sa o facem”, a conchis ministrul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro