Ce poate ascunde o anemie? “Vestea că a fost descoperită o tumoare a fost un șoc, dar medicii ne-au redat speranța că lucrurile vor fi bine și în viitor”
- Redactia Hotnews
De câteva luni, în fiecare noapte, mama Ioanei avea mâncărimi de piele și nu putea să doarmă deloc. În urma analizelor de sânge, a descoperit că are anemie. Pentru că era foarte slăbită și avea recomandare pentru administrarea de fier intravenos, a mers la Camera de Gardă Life Memorial Hospital București.
Ce poate ascunde o anemie?
“Cum am ajuns, a fost preluată de personalul medical și a început tratamentul imediat. S-a decis internarea pentru a o stabiliza și pentru efectuarea investigațiilor”, spune Ioana, fiica pacientei.
Pacienta avea anemie severă feriprivă. “Din punct de vedere statistic, cea mai frecventă cauză, atât la bărbați, cât și la femei, este reprezentată de pierderea de sânge pe cale digestivă. De aceea, a fost implementat protocolul de diagnostic constând în endoscopie digestivă superioară și colonoscopie. Complementar cu aceste investigații, a primit tratament de corecție a anemiei constând în administrarea de masă eritrocitară și fier injectabil”, spune dr. Andrei Silaghi, medicul care a consultat-o pe mama Ioanei la camera de gardă.
“Pacienții să aibă încredere că la camera de gardă a Spitalului MedLife Grivița vor fi tratați de profesioniști care aplică «standard of care» la cel mai înalt nivel. Există acces la medicamente și aparatură de top, însă cea mai importantă resursă este reprezentată de personalul medical, care profesează cu empatie față de pacienți și grijile lor”, adaugă dr. Andrei Silaghi.
Ioana a ținut legătura zilnic cu medicul Andrei Silaghi, care i-a explicat fiecare investigație și fiecare rezultat
Vestea că a fost descoperită o tumoare a fost un șoc
“Nu mă așteptam la ceva așa de grav, având în vedere că în noiembrie 2019 a avut o operație de colecistectomie și la analizele de atunci nu a fost nimic alarmant. Vestea a fost greu de procesat de către mama mea. Câteva zile a fost foarte pierdută, dar ne-am strâns toată familia în jurul ei și am susținut-o. Am convins-o că trebuie să mergem mai departe și că trebuie să lupte”, spune Ioana.
Doctorul Silaghi a făcut echipă cu Dr. Mircea Lică, medic primar chirurgie generală, care a operat-o pe mama Ioanei. Astfel, la aflarea diagnosticului, mama Ioanei era deja în evidența unui chirurg, pentru că în aceste cazuri nu este timp de pierdut.
“Mă gândeam cu groază în ce direcție trebuie să mergem, care erau următorii pași de urmat, dar dr. Mircea Lică m-a liniștit. Ne-a explicat în amănunt care sunt etapele intervenției și riscurile. A fost foarte deschis și comunicativ. Ne-a inspirat foarte multă încredere că o să treacă cu bine peste operație. Mama a fost speriată de gândul că trebuie să facă această operație la un spital de stat, dar când i-am spus că intervenția o să fie făcută de dr. Lică s-a liniștit”, adaugă Ioana.
Diagnostic de adenocarcinom colonic drept. Cum decurge operația?
În termeni cunoscuți, diagnosticul a fost de cancer colorectal. În acest caz, a fost necesară o intervenție cu viză radicală, oncologică. “Acesta presupune tehnic abordarea și ligatura, de la bun început, a vaselor de sânge ce alimentează tumora, urmată apoi de excizia țesuturilor adiacente segmentului de colon purtător de tumoră. Procedând în acest fel, se asigură o securitate oncologică îndepărtându-se atât tumora, cât mai ales posibilele zone în care aceasta s-ar fi putut răspândi local. Odată realizată partea de îndepărtare a tumorii, urmează o etapă, poate la fel de importantă, și anume refacerea circuitului enteral prin unirea capetelor de intestin restante”, spune dr. Lică.
Operația a fost realizată pe cale laparoscopică utilizând metode și dispozitive moderne: cameră video ce furnizează imagini cu rezoluție superioară (4K), instrumente de coagulare bipolară avansată și instrumente de sutură mecanică. Pe întreaga durată a intervenției pacienta a fost monitorizată multiparametric de echipa ATI. Pentru acest caz, a fost utilizată o combinație a anesteziei generale cu anestezia peridurală, suporți anatomici pentru poziția pacientului pe masa de operație, precum și sistem de asigurare a temperaturii corporale optime, toate acestea sporind gradul de siguranță a pacientului.
Imediat după terminarea operației, dr. Lică a sunat-o pe Ioana să-i comunice cum a decurs operația și să o asigure că mama ei este bine. “Nu pot să vă spun ce ușurare este când afli asemenea vești chiar de la doctorul care a făcut operația”
Operația a fost o reușită, cu recuperare ușoară și rapidă
Dr. Lică spune că pacienta a avut o evoluție favorabilă rapidă, cu mobilizare în prima zi postoperator și reluarea precoce a alimentației și a tranzitului intestinal. Astfel, a putut fi externată chiar la 3 zile de la operație. Grație abordului laparoscopic și a analgeziei multimodale, trauma operatorie resimțită de pacientă a fost de mică amploare, fapt ce i-a redat pacientei speranța că lucrurile vor fi bine și în viitor și i-a întărit astfel optimismul și speranța de viață.
“În urma biopsiei, am luat legătura cu medicul oncolog și a început chimioterapia. Tratamentul nu este ușor, dar nu putem să renunțăm la luptă”.
“Medicii ne-au dat încredere că o să treacă cu bine peste tot”
Întrucât diagnosticul și operația au fost efectuate rapid, stadiul bolii nu a fost unul foarte avansat și astfel, șansele pacientei de supraviețuire au crescut. “Pacienta se află într-un stadiu II, ceea ce înseamnă o rată de supraviețuire de aproape 80%. Desigur, o supraveghere medicală constantă și corectă în următorii ani este foarte importantă în conservarea avantajului obținut prin operația efectuată”, spune dr. Lică.
“Sunt fericită că am avut șansa ca mama mea să fie operată de o echipă excepțională de medici, care ne-a ținut la curent cu fiecare investigație și fiecare rezultat, ne-a spus la ce riscuri să ne așteptăm și ce etape avem de urmat, ne-a dat încredere că o să treacă cu bine peste tot”, completează Ioana.
****
Acest articol face parte din demersul RoMâine, inițiat și susținut MedLife, furnizorul național de sănătate al României.
RoMâine este un efort comun de însănătoșire națională, care se construiește cu grijă, respect, încredere, speranță și empatie. Valori care se regăsesc și în spitalele MedLife. Aici se aude grija, speranța prinde glas și se naște un mâine mai bun ca azi.
MedLife deține cea mai complexă rețea de spitale private din România, cu 15 unități spitalicești în București și în țară și mii de medici, asistente și infirmiere care împreună fac România bine zi de zi.
Intră pe www.medlife.ro/romaine/ și află mai multe detalii.
#GrijaRoMaine #SpitaleleMedLife #ImpreunaFacemRomaniaBine