Ce riscă și ce pierd programatorii începători care se bazează prea mult pe inteligența artificială

Soft-urile de AI sunt tot mai des folosite de programatori, mai ales de către cei aflați la început de drum, iar această dependență ar putea eroda abilitățile critice ale dezvoltatorilor și le-ar putea afecta creativitatea, dar și capacitatea de a rezolva problemele de securitate informatică ce apar, arată o analiză a site-ului CSO Online.
A devenit ceva normal în multe companii tech ca dezvoltatorii juniori să se ajute în munca lor de programe de AI precum ChatGPT, iar aceste tendințe îi îngrijorează pe o bună parte dintre manageri, din mai multe motive.
Aceste „tool-uri” de AI schimbă modul în care programatorii lucrează, rezolvă probleme, învață și gândesc, de multe ori cu o eficiență crescută pe termen scurt. Însă, acest așa-zis progres vine cu minusuri asociate: riscul de a slăbi abilitățile de programare și gândire critică ale dezvoltatorilor, ceea ce poate avea efecte negative pe termen lung, atât asupra lor, cât și a companiilor.
Pericolul este că dezvoltatorii care se folosesc prea mult de programe de AI ajung să nu mai înțeleagă tot ce fac, nu mai au o privire de ansamblu și, deși ei generează fragmente funcționale de cod, nu pot explica logica din spatele lor și nici nu știu cum să le securizeze total împotriva atacurilor reale.
Un studiu Microsoft arăta că angajații care folosesc AI-ul pentru o parte din muncă au tendința să analizeze și să evalueze mai puțin critic ceea ce fac, mai ales dacă au încredere că AI-ul oferă rezultate corecte. Tind să nu mai verifice unele lucruri, fiind siguri că AI-ul nu are cum să dea eroare.
Programele de AI sunt, fără îndoială, un instrument util, dar nu pot înlocui nevoia de a înțelege profund programarea și dezvoltarea de software.
Nu toți directorii din IT sunt îngrijorați de „avântul” luat de folosirea AI-ului generativ de către angajați, mai ales că suntem încă într-o fază incipientă în care beneficiile experimentării depășesc riscurile.
Deoarece AI-ul generativ va tot crește în importanță, companiile trebuie să regândească modul în care angajează și formează oameni. Testele clasice de „coding” date programatorilor înainte de angajare nu mai sunt suficiente, ci tot mai multe companii vor să fie sigure că nu vor angaja oameni care vor fi dependenți de AI-ul generativ în munca lor.
Concluzia este că AI-ul nu trebuie să înlocuiască „skill-urile” de programare, iar dezvoltatorii aflați la început, care însă folosesc AI în munca lor, fără să-și formeze o bază tehnică solidă, riscă să stagneze în carieră. Rămâne de bază instruirea practică pe vulnerabilități reale și tehnici de exploatare.
Sursa foto: Dreamstime.com