Sari direct la conținut

Ce s-ar întâmpla dacă o gaură neagră minusculă ar trece prin corpul unui om? Răspunsul dat de un astrofizician american

HotNews.ro
Ce s-ar întâmpla dacă o gaură neagră minusculă ar trece prin corpul unui om? Răspunsul dat de un astrofizician american
Gaură neagră, imagine ilustrativă / Sursă foto: Catmando, YAY Media AS / Alamy / Profimedia

În anul 1974, Larry Niven, un scriitor american de literatură SF, scria o nuvelă în care pleca de la o premisă interesantă. Anume că o crimă perfectă putea fi comisă  dacă victima era ucisă cu o gaură neagră minusculă. În teorie, pare posibil. Însă răspunsul oferit de știință este mult mai interesant, susține Robert J. Scherrer, un astrofizician american de la Universitatea Vanderbilt din Nashville, SUA.

Studiul publicat pe platforma ArXiv, la 50 de ani de la apariția nuvelei lui Niven, începe cu apariția găurilor negre primordiale. Teoretic, astfel de zone din spațiu-timp s-ar fi putut forma încă din primele momente ale Universului, deși dimensiunile lor ar fi fost cu mult mai reduse decât în cazul găurilor negre cu o masă stelară.

Ce sunt găruile negre minuscule

Se estimează că găurile negre primordiale ar fi putut avea o masă de la una echivalentă cu cea a unui atom până la cele cu mase mari de câteva ori decât cea a Terrei. Până în prezent, nicio astfel de gaură neagră nu a fost observată, iar principiile teoretice scot din ecuația existența unora dintre ele până în zilele noastre.

Ca un exemplu, se arată în studiul lui Robert J. Scherrer, orice gaură neagră primordială cu o masă mai mică de 1012  kilograme s-ar fi evaporat din cauza radiației Hawking (ipotetica emisie a radiației Hawking reduce masa găurii negre, fapt ce duce la evaporarea acesteia).

Pe de altă parte, orice obiect cu o masă mai mare de 1020 kg ar produce efectul de lentilă gravitațională asupra stelelor din Calea Lactee (fenomenul de lentilă gravitațională apare atunci când un obiect masiv, precum o stea sau o planetă, creează un câmp gravitațional atât de puternic încât curbează și distorsionează lumina care trece pe lângă el).

Dar, cum astfel de obiecte nu au fost încă observate, nu există decât două ipoteze. Fie sunt extrem de rare, fie nu există deloc.

Poate o gaură neagră minusculă să ucidă?

Modelele teoretice din prezent afirmă că găurile negre primordiale ar fi putut fi sursa misterioasei materii întunecate. Într-un astfel de caz, masa acestora s-ar restrânge la un interval de 1013 – 1019 kg, ceea ce reprezintă o masă similară cu a unui asteroid. Prin urmare, studiul se referă strict la acestea și la efectele lor, forța cosmică de maree  și undele de șoc.

Forțele mareice cosmice apar deoarece cu cât te apropii de o masă, cu atât este mai puternică gravitația acesteia. Aceasta înseamnă că o gaură neagră exercită o diferență de forță asupra unui corp pe măsură ce se apropie de acesta. Întrebarea în acest caz este dacă această diferență de forță este suficient de puternică pentru a produce răni într-un țesut.

Autorul studiului susține că o gaură neagră cu masa similară unui asteroid nu ar avea un diametru mai mare de un micrometru. Prin urmare, dacă una ar lovi în plin piciorul unui individ, ar putea cauza răni similare unei înțepături de ac, însă nu ar fi fatală.

Situația ar fi cu totul alta dacă respectiva gaură heagră ar străbate creierul unei persoane. Forța mareică ar distruge neuronii, iar rănile ar fi substanțiale.

Undele de șoc sunt însă și mai periculoase. Pe măsură ce o gaură neagră ar pătrunde în corp, undele de șoc ar distruge celulele și ar crea un transfer de energie care va produce leziuni suplimentare. Practic, pentru a crea unde de șoc similare cu ale unui glonț calibrul 22, o gaură neagră ar trebuie să aibă o masă de 1,4 x 1014 kg, ceea ce intră în categoria vizată de fizicianul American.

În concluzie, da, teoretic, o gaură neagră minusculă poate ucide un om atunci când ar trece prin el. Practic, acest lucru nu se va întâmpla niciodată în viața reală, subliniază Robert J. Scherrer. Chiar și dacă ar exista astfel de găuri negre primordiale, dată fiind imensitatea spațiului cosmic și numărul relativ redus al acestora, șansele ca un individ să fie străpuns de una sunt mai mici de 1 la 10 trilioane.

INTERVIURILE HotNews.ro