Ce semnale da pietei bancare preluarea Volksbank de catre Banca Transilvania. Zestrea "mirilor", miscarile din sistemul bancar in ultimele luni si posibile miscari viitoare
Daca tranzactia se va finaliza, iar Banca Transilvania va prelua Volksbank, noua entitate va fi a treia banca de pe piata, „atacand” pozitia locului secund- detinuta acum de BRD-GSG, la mustata. In prezent, BRD are o cota de piata de 13%, iar noua banca va avea o cota de piata de 12,7%. Cele doua banci care se pregatesc sa se uneasca au avut amandoua probleme de imagine, dar BT a reusit sa le depaseasca, in vreme ce Volksbank este prinsa in mijlocul unui vartej media, din cauza creditarii imprudente (in special pe zona imprumuturilor in franci elvetieni). Volksbank are peste 2000 de procese pe rol, iar rata de castig este de 20%, adica din 10 procese, 8 le pierde.Tatonarile privind preluarea Volksbank de catre BT au inceput in urma cu circa 8 luni, iar negocierile au fost tensionate din cauza unui pret considerat prea mare de catre viitorul cumparator.
In termeni tehnici, „zestre” celor doi miri se prezinta astfel: Volksbank aduce o retea de 135 de unitati, un portofoliu de 190.000 de clienti si o cota de piata de 3,8%. Volksbank are 80% dintre clienti pe zona de retail, iar restul de 20% sunt pe segmentul companiilor, segment targetat mai insistent abia in ultimii doi ani, astfel incat cota de piata a bancii pe zona corporate este inca modesta: 1,7%.
Cele de mai sus ar fi partile bune. Cele mai putin bune sunt reprezentate de imaginea Volksbank, inca in vrie in ciuda incercarilor oficialilor institutiei de credit de a mai corecta din erori.
E drept, si Banca Transilvania a avut parte de o istorie mai putin lina, dar a reusit sa treaca cu bine de hopurile istoriei. In noiembrie 2002, unul dintre fondatorii bancii – Iosif Pop- care era si executiv in functie a fost arestat pentru acordarea nelegala a unor credite insumand 19 miliarde lei vechi, administratorului unei firme, si pentru ca nu a luat masuri pentru executarea garantiilor bancare, desi la institutia pe care o conducea erau prejudicii mari.
Recent, Horia Ciorcila a facut obiectul unui alt dosar in care a fost acuzat de manipularea Bursei prin achizitia si apoi vanzarea de actiuni Banca Transilvania atunci cand Bank of Cyprus a cumparat in anul 2009 un pachet de 9,7% din banca de la Cluj platind 58 mil. euro. Recent, Bank of Cyprus a vandut pachetul de 9,9% catre un grup de SIF-uri, incasand 368 milioane de lei (82,5 mil. euro).
Banca Transilvania este in top 3 trei cele mai mari banci din Romania, in functie de active, cu o cota de piata de 8,9%. BT are aproape 550 de sedii si 1,88 de milioane de clienti. Focusul Bancii Transilvania a fost clientii retail si IMM, precum si segmentele specializate. Banca Transilvania a incheiat trimestrul III din 2014 cu un portofoliu de 2,27 milioane carduri.
Noua banca ar putea avea o retea formata din 685 unitati (in cazul in care mentine actuala retea a VB), in portofoliu de circa 2,1 milioane de clienti. Spre comparatie, BRD-GSG are 2,2 milioane clienti si o retea formata din circa 870 de unitati, in vreme ce BCR are o retea de 551 unitati si 3,2 milioane de clienti.
Semnalele pe care posibila preluare a Volksbank le da pietei:
- Bancile mici, cu cota de piata sub 4% vor rezista cu mare greutate pe o piata in care circa 40 de banci comerciale se bat pe 8 milioane de clienti bancabili
- Daca pana acum plutonul primelor 3 banci din sistem o ducea confortabil, avand cumulat o cota de piata care nu le forta sa caute modele de business mai inovative, aceasta tranzactie va forta BRD sa fie mai activa in gasirea unor produse si servicii prin care sa se diferentieze de noul competitor. De asemenea, se va inteti batalia pentru clienti intre ocupantul locului al doilea si BCR, liderul sistemului bancar.
- Competitia din sistemul bancar se va ascuti, ceea ce pe zona de dobanzi pentru clienti si de calitate a serviciilor este de bun augur
- Pe piata locala exista 4-5 dealuri care s-ar putea finaliza fie in acest an fie in primavara anului 2015, in tranzactii fiind implicate Banca Feroviara, probabil si BRCI, de unde recent au demisionat atat directorul general cat si un alt membru al boardului.
Miscari in peisajul bancar din ultimele 20 de luni:
- Libra Internet Bank a trecut din grupul bancilor cu capital majoritar romanesc in cel al bancilor cu capital majoritar strain, ca urmare a majorarii de capital a actionarului Fondului American Broadhurst Investments
- Raiffeisen Bank a preluat portofoliul de retail al Citibank Romania, dupa decizia acesteia de a se retrage din zona operatiunilor cu persoane fizice;
- Marfin Bank Romania a preluat de la sucursala din Romania a Bank of Cyprus Public Company Limited active incluzand credite si colateralul aferent, cash, precum si depozite ale clientilor;
- The Royal Bank of Scotland plc si RBS Bank Romania au fuzionat prin absorbtie, operatiunea fi ind fi nalizata la inceputul lunii septembrie 2013.
- ATE Bank Romania s-a divizat, o parte semnificativa a activelor si pasivelor sale fiind transferata catre Piraeus Bank Romania, in timp ce partea ramasa fost preluata de catre un investitor privat autohton – actionarul majoritar al Bancii Romane de Credite si Investitii;
- Grupul polonez Getin Holding a preluat integral banca locala Romanian International Bank. „Am avut situatia cu RIB. Noi „citisem” RIB de cinci ani si le introdusesem restrictii. La un moment dat i-am si spus ca o sa ajunga sa dea el bani ca sa o vanda. In 2008, a avut o oferta dar a vrut dublul sumei. In final a ajuns la ce i-am spus eu: si-a recuperat doar imprumuturile subordonate”, povesteste Cinteza despre aceasta tranzactie.
- TBI Bank EAD Sofia si-a inceput activitatea pe piata romaneasca, prin deschiderea unei sucursale locale;
- Finicredito – Sucursala Romania si-a schimbat numele in Montepio Credito – Sucursala Romania;
- Caixabank – Sucursala Bucuresti si-a incetat activitatea in Romania
- In mai 2014, Sucursala Bucuresti a bancii Italo Romena (care opera pe piata din Romania din anul 1997), a devenit Sucursala Bucuresti a Veneto Banca, au anuntat oficialii institutiei de credit. Ca urmare a fuziunii Sucursala Bucuresti a Bancii Italo Romena si-a schimbat denumirea in Sucursala Bucuresti a Veneto Banca, adoptand brandul si identitatea vizuala a bancii-mama.
- OTP Bank Romania, membra a grupului maghiar OTP, a semnat in iulie 2014 un contract pentru achizitia subsidiarei din Romania a bancii portugheze Millennium bcp, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 39 milioane de euro, care include cumpararea actiunilor si costurile de integrare.
Citeste si Fuziuni in sistemul bancar. Cum au ele loc practic.