Ce spun bancherii despre "efectul Ucraina" pe pietele financiare? Piraeus Bank: Riscurile din Crimeea au urcat randamentele Romaniei la titlurile de stat/ Aurul se mentine in jurul valorii maxime din ultimele 6 luni
Sedinta de politica monetara a Fed si publicarea proiectiilor economice miercuri constituie punctele de interes ale acestei saptamani, investitorii asteptand sa vada decizia Fed cu privire la continuarea reducerii programului de cumparare de active cu 10mld USD lunar si, in plus, prima conferinta de presa dupa sedinta de politica monetara a doamnei Yellen in calitate de conducator al Fed, scriu analistii Piraeus Bank intr-o analiza destinata clientilor. Tot luni a fost publicata revizuirea inflatiei pentru zona euro pentru luna februarie, la 0.7% de la 0.8%, ceea ce va pune presiune in continuare pe BCE sa relaxeze politica monetara, iar in SUA productia industriala pentru februarie si indexul NY Empire State Manufacturing pentru martie vor reflecta situatia in sectorul manufacturiei, se mai arata in analiza Piraeus Bank.
Reactia la referendumul de ieri (n.red.-duminica) din Crimea, in care populatia a votat convingator pentru atasarea Crimeei la Rusia, reprezinta un eveniment important pe frontul politic, catre care investitorii se uita cu foarte mare atentie. Atat SUA cat si UE au declarat ca nu recunosc referendumul din Crimeea si ca o eventuala alipire a Crimeei la Rusia va fi sanctionata.
In Romania, banca centrala a publicat balanta contului current, care a inregistrat la finele lui ianuarie 2014 un surplus de 338 milioane, mai mare cu 45% in termeni anuali. Investitiile straine directe au atins 224 milioane euro, crescand cu 8%YoY.
- PIATA VALUTARA
EUR/USD a inregistrat o scadere in sesiunea de luni, ramanand totusi in jurul nivelului 1.39.
Monedele Europei emergente au scazut usor luni, jucatorii din piata avand atentia indreptata catre rezultatul referendumului din Crimea. Leul s-a deschis usor peste 4.500/EUR si fluctueaza in acest moment in jurul valorii 4.5100/EUR.
- PIATA TITLURILOR
Ministerul Finantelor a imprumutat luni conform planului patru sute milioane lei in obligatiuni de stat cu maturitate de cinci ani platind un randament mediu de 4.94% si un randament maxim de 4.99%. Incertitudinea continua legata de Crimeea a ridicat randamentele peste
asteptarile noastre; piata secundara a fost afectata, randamentele pe segmentul lung al curbei crescand
- METALE PRETIOASE
Aurul se mentine in jurul valorii sale maxime din ultimele sase luni, sustinut fiind si de tensiunile politice intre Rusia si tarile vestice, dupa efectuarea referendumului din Crimea. In dimineata sesiunii de luni aurul a fluctuat in intervalul USD 1,380-1,390/oz, in timp ce si restul metalelor pretioase s-au tranzactionat nivele ridicate, argintul la USD 21.40/oz, platina la USD 1,476.50/oz si paladium la USD 773.10/oz.