Sari direct la conținut

Ce stie sa faca in plus o cladire „verde” de birouri

Smile Media
Cladiri de birouri_IMMOFINANZ, Foto: Smile Media
Cladiri de birouri_IMMOFINANZ, Foto: Smile Media

Majoritatea cladirilor de birouri moderne au facut deja tranzitia de la mediu de lucru la mediu de viata, conceput si adaptat pentru a spori starea de bine si productivitatea angajatilor. Cu toate acestea, pe masura ce economia Romaniei se dezvolta si mediul de business local ia avant, marile hub-uri de afaceri din tara (cum este cel din zona Pipera, Bucuresti) se confrunta cu noi provocari: grija fata de mediul inconjurator si facilitarea accesului la cladirile de birouri, avand in vedere cresterea numarului de angajati care lucreaza in zona.

Raspunsul poate veni din partea cladirilor „verzi”, care castiga teren pe piata de birouri din Romania. Auzim tot mai des acest termen, dar putini explica ce presupune concret o cladire „verde” si ce beneficii aduce. De la materialele utilizate pentru constructie si amenajare, consumul de resurse necesar functionarii, pana la capacitatea de a facilita un comportament responsabil in randul angajatilor, fiecare element joaca un rol important in impactul pe care cladirea il are asupra mediului inconjurator.

Unul dintre cele mai importante beneficii asociate cladirilor verzi se refera la consumul redus de energie si apa necesar functionarii acestora, gratie tehnologiilor si metodelor moderne din domeniul constructiilor. Astfel, pentru a limita cantitatea de energie necesara incalzirii si racirii, fatada de sticla a cladirilor poate beneficia de izolatie suplimentara si ferestre cu o capacitate superioara de protectie solara. In plus, zonele vitrate extinse aduc cu sine un maximum de lumina naturala, ce patrunde in spatiile de lucru, reduce consumul de energie electrica si creeaza un mediu ambiant placut. Pentru irigarea spatiilor verzi de langa cladiri si de pe acoperis poate fi utilizata apa de ploaie si apa reciclata, iar un program eficient de administrare a deseurilor este esential.

De asemenea, majoritatea cladirilor de acest tip asigura spatii verzi extinse in zonele exterioare, pentru a crea un mediu placut si a spori starea de bine a angajatilor.

In domeniul imobiliar, conceptul „verde” include si o componenta referitoare la mobilitatea urbana si la incurajarea unui comportament constructiv din partea persoanelor care tranziteaza zona (de exemplu, utilizarea metodelor alternative de transport, in defavoarea masinilor personale). Astfel, aspecte aparent nesemnificative, precum existenta unor locuri de parcare securizate pentru biciclete, contribuie la fluidizarea traficului si protejeaza mediul inconjurator. Mobilitatea urbana este direct legata de zona in care este situata respectiva cladire de birouri. Locatia aduce cu sine, automat, in discutie si subiectul facilitatilor din zona: nu doar mijloacele de transport alternativ incurajeaza o utilizare mai redusa a masinilor personale, ci si o zona bine conectata la toate facilitatile de zi cu zi, unde poti beneficia in imediata apropiere de centre comerciale, locuri de luat masa, farmacii, sucursale de banci etc.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro