Sari direct la conținut

Ce vor face bancile cu 4 miliarde de euro?

Marti, BNR a decis pastrarea dobanzii de referinta la 10% insa a operat modificari substantiale in ceea ce priveste nivelul RMO la valuta in sensul ca acestea au scazut la 0 pentru pasivele cu scadenta mai mare de doi ani. S-a pastrat neschimbat nivelul RMO la lei (18%) si la pasivele in valuta cu scadenta mai mica de doi ani (40%).

Ce efecte vor produce in piata aceste decizii? Pe termen scurt (1-2 luni) nici un efect din moment ce reducerea RMO va fi operata doar incepand cu data de 24 mai, dupa ce prima transa din imprumutul FMI va fi pusa la dispozitia Bancii Nationale. Trebuie insa spus ca, desi urmatoarea sedinta a CA a BNR va avea loc in 6 mai, marti a fost anuntata o masura ce va intra in vigoare dupa sedinta urmatoare. Daca tot au dorit sa scada RMO peste doua luni, de ce nu au anuntat aceasta masura dupa sedinta din 6 mai?

Este clar ca dl Isarescu a dorit sa indice bancilor comerciale (in special celor straine) ca este pregatit sa ajute sistemul bancar oferindu-i lichiditate, insa deblocarea „dintr-un foc” a 3-4 miliarde de euro (cat reprezinta aceasta reducere a RMO) pune la dispozitia bancilor o suma mult prea mare pentru ca economia sa o poata absorbi intr-o perioada de timp rezonabila. In aceste conditii, ce vor face bancile cu atat de multi bani? Gentelman`s agreement-ul incheiat cu FMI/Guvern/BNR va fi pus la grea incercare.

Pe termen mediu, reducerea operata de BNR va influenta dobanzile la valuta, atat pe cele pasive (depozite) cat si pe cele active (credite). In goana lor dupa euro, unele banci au crescut foarte mult dobanzile la depozite iar acum, odata ce banii din rezerve vor ajunge in sistem, aceste dobanzi vor scadea pentru ca bancile nu mai au atat de multa nevoie de bani. Deja unele banci au inceput sa reduca timid dobanzile la depozitele in euro insa in viitorul apropiat, aceste miscari vor fi mult mai agresive.

In ceea ce priveste dobanzile la creditele in valuta, si acestea vor scadea atat datorita reducerii dobanzilor la depozite cat si datorita reducerii cheltuielilor bancilor cu RMO. Mai trebuie spus ca prin reducerea la 0 doar a rezervelor la pasivele cu scadenta mai mare de doi ani, BNR va determina intr-o oarecare masura bancile straine sa acorde in special credite pe termen mediu-lung filialelor din Romania.

Ce se intampla insa cu creditarea in lei si cu dobanda de referinta? Pastrarea dobanzii la 10% arata ca in ciuda starii precare a economiei, pentru BNR in acest moment inflatia este mai importanta decat cresterea economica iar aceasta abordare ne duce cu gandul la conditiile ce trebuie indeplinite pentru aderarea la zona euro, aderare pentru care BNR se pregateste de cativa ani.

Una peste alta, deciziile de ieri vor impulsiona in primul rand creditarea in euro ceea ce inseamna ca dl Isarescu va fi si mai atent la “pariurile” pe care bancile le fac pe cursul valutar pentru ca, din moment ce “euroizarea” economiei se va accentua, tot mai multi vor avea probleme cu plata creditelor daca leul se va deprecia.

Citeste si comenteaza pe Khris.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro