Sari direct la conținut

Cel mai singuratic om de pe planetă s-a stins din viață

HotNews.ro
Jungla amazoniana, Foto: Profimedia Images
Jungla amazoniana, Foto: Profimedia Images

Nimeni nu știe cum îl chema, ce limbă vorbea și din ce trib făcea parte. Tot ce se știe despre bărbatul de circa 60 de ani care trăia complet izolat în jungla amazoniană este că era ultimul supraviețuitor al unei comunități indigene ce fusese exterminată încă de prin anii `80-90` de către mercenarii aflați în slujba marilor proprietari de terenuri din statul Rondonia din vestul Braziliei.

Primele date despre el au survenit în anul 1996, atunci când membrii FUNAI (organizația națională braziliană care se ocupă cu protecția amerindienilor) au identificat ruinele satului său, distrus cu buldozerele de indivizi rămași neidentificați.

Prezența sa a fost semnalată și de membrii altor triburi din zonă, dar nimeni nu a putut oferi informații care să poată duce la identificarea sa. Era însă conștient că este monitorizat și lăsa adesea semne pentru ca agenții FUNAI să evite gropile sau capcanele pentru animale pe care le lăsa în urmă.

Cu timpul, a fost numit „omul din groapă”, pentru că obișnuia să sape astfel de adăposturi în care să se ascundă. Orice încercare a agenților FUNAI de a intra în contact cu el a fost sortită eșecului. Era evident faptul că individul nu stătea în același loc și că avea o reticență deosebită față de orice prezență străină.

În urma monitorizării urmelor sale, guvernul brazilian a declarat zonă protejată o arie de circa 8.000 de hectare, în care acesta să se afle într-o relativă siguranță. Ulterior, zona a fost extinsă cu alte 3.000 de hectare. Legile braziliene susțin că orice zonă din jungla amazoniană în care există comunități amerindiene nu poate face obiectul împroprietăririlor. Situația se schimbă atunci când astfel de comunități nu sunt semnalate.

Acesta este și motivul pentru care mai multe triburi din statul Rondonia au fost exterminate sau forțate să părăsească zona în ultimii 50 de ani. Individul a fost victima mai multor atacuri armate, cu precădere după declararea ariei protejate, însă a reușit să scape de fiecare dată.

Pe data de 24 august a fost descoperit mort, într-un hamac improvizat, lângă o colibă de paie. Nu prezenta urme de violență, iar moartea se pare că a survenit din cauze naturale. Un verdict urmează însă să fie oferit în urma autopsiei și a cercetărilor efectuate de Poliția Federală.

Autoritățile braziliene iau în discuție păstrarea ariei protejate și chiar ridicarea unui monument în memoria acestui ultim supraviețuitor al tribului său. În prezent există cel puțin 240 de comunități amerindiene răspândite în jungla amazoniană, toate fiind în pericol din cauza atacurilor la care sunt supuse din partea proprietarilor de terenuri, a minerilor sau a mercenarilor angajați de aceștia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro