Sari direct la conținut

Cele 5 greseli critice care provoaca insolventa

HotNews.ro

Pentru prima oara in Studiul Insolventelor (vezi atasament), Coface analizeaza cele mai importante cinci greseli in ceea ce priveste managementul investitiilor si al fluxului de numerar, care au determinat intrarea companiilor respective in insolventa. Din analiza Coface rezulta ca pe parcursul primului semestru al anului 2015 s-au deschis 5.524 de insolvente noi, in scadere cu aproximativ 57% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand s-au deschis 12.862 de proceduri noi de insolventa.

Din punctul de vedere al distributiei sectoriale, avem o supriza reprezentata de ocuparea primei pozitii de catre Fabricarea produselor textile, a articolelor de imbracaminte si incaltaminte. Constructiile, HORECA, Activitatile recreative si industria metalurgica raman in top 5 sectoare cu cel mai ridicat nivel al insolventelor raportat la 1.000 de firme active.

In graficul de mai jos sunt listate Top 10 sectoare care inregistreaza cel mai mare numar de insolvente raportat la 1.000 de firme active.

Astfel, analizand declaratiile financiare extinse ale firmelor care au intrat in insolventa in primul semestru al anului curent, observam:

1. Capitalul de lucru defectuos

• Aproape sase companii din zece au utilizat resurse disponibile pe termen scurt pentru a finanta investitii pe termen lung, iar doua treimi din diferenta de patru companii au inregistrat un ritm de conversie al cheltuielilor in plati mai rapid decat al vitezei de incasare a veniturilor.

2. Calitatea proasta a veniturilor

• In conditiile in care patru din zece companii insolvente au inregistrat profituri semnificative, dar peste doua treimi dintre acestea au avut o situatie foarte proasta a lichiditatilor disponibile.

3. Randamentul operational insuficient pentru costul datoriilor contractate

• In conditiile in care patru din zece companii insolvente au inregistrat un profit operational, dar nivelul acestora era suficient doar pentru acoperirea la limita a cheltuielilor cu dobanzile aferente pentru datoriile contractate.

4. Investitii ineficiente

• In conditiile in care aproape jumatate dintre companiile care au intrat in insolventa in primul semestru al anului curent au inregistrat investitii semnificative, dar peste doua treimi dintre acestea au raportat venituri sau profituri in scadere.

5.Randamentul investitiilor inferior costului de finantare aferent creditelor contractate pentru a sustine aceste investitii.

„Analizand evolutia insolventelor observam un paradox fara precedent in Romania: desi numarul procedurilor de insolvente deschise in primul semestru al anului curent a scazut la jumatate, comparativ cu nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului anterior, pierderile financiare propagate in economie sunt cu 163% mai mari, iar numarul locurilor de munca care ar putea fi pierdute este in crestere cu 9%. Astfel, putem afirma ca scaderea record a insolventelor ramane la un nivel statistic si nu are nicio legatura cu evolutia comportamentului de plata al companiilor private, in conditiile in care acesta din urma se deterioreaza. Valorea instrumentelor de plata refuzate spre decontare a crescut cu 62% in primul semestru al anului curent, in timp ce valoarea medie a acestora este de 132 K RON, de aproape zece ori mai mare decat nivelul inregistrat inainte de criza, respectiv 14 K RON in anul 2008.”, a explicat Iancu Guda, Services Director & Senior Economist, Coface Romania.

Citeste integral studiul in atasament.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro