Sari direct la conținut

Cele mai populare regiuni pentru cazări prin Airbnb și Booking. Capitala României- pe locul 132

HotNews.ro
Turisti la Harman, Foto: Vlad Barza / HotNews.ro
Turisti la Harman, Foto: Vlad Barza / HotNews.ro

În primul trimestru al anului 2024, oaspeții au petrecut 123,7 milioane de nopți în spații de cazare închiriate prin Airbnb, Booking, Expedia Group sau TripAdvisor, arată datele Eurostat. Aceasta corespunde unei creșteri de 28,3% față de aceeași perioadă din 2023.

Oficiul de Statistică al UE a făcut și un clasament pe regiuni al celor mai multe nopți de cazare, din România cea mai bine plasată regiune fiind București-Ilfov, care ocupă abia poziția 132, mult după cele mai populare regiuni europene- Andaluzia în Spania (35,6 milioane de nopți), Jadranska Hrvatska în Croația (32,6 milioane) și regiunea franceză Provence-Alpes-Côte d’Azur (24,9 milioane).

Numărul camerelor din România oferite prin Airbnb a depășit 11,3 milioane, potrivit celor mai recente date transmise HotNews.ro de către Institutul Național de Statistică (INS). Unu din zece turiști români preferă să se cazeze prin acest sistem, iar în cazul turiștilor străini circa 6% aleg Airbnb-ul.

Cele mai multe camere în sistem Airbnb sunt în Constanța (15% din totalul camerelor oferite prin Airbnb) și Brașov (aproape 15%), urmate de București (9%). La polul opus, județe ca Olt, Teleorman, Botoșani sau Ialomița nu au înregistrate nicio cameră în sistem Airbnb.

Aceste informații fac parte din seria de statistici experimentale ale Eurostat și sunt colectate de la patru platforme private de economie colaborativă, ca parte a unui acord cu Comisia Europeană încheiat în martie 2020. Datele regionale sunt publicate cu un trimestru mai târziu decât datele naționale, în conformitate cu regulile stabilite în acord.

În primele 20 de regiuni, 6 sunt în Spania și Franța, 5 în Italia, 2 regiuni în Portugalia și 1 în Croația.

INTERVIURILE HotNews.ro