Sari direct la conținut

Cele mai vechi carlige de pescuit au fost descoperite intr-o pestera de pe o insula japoneza

HotNews.ro
Cele mai vechi carlige de pescuit, Foto: Captura BBC
Cele mai vechi carlige de pescuit, Foto: Captura BBC

Arheologii au gasit cele mai vechi carlige de pescuit din lume, intr-o pestera de pe insula japoneza Okinawa. Cele doua carlige dateaza de acum aproximativ 23 de mii de ani si au fost, se pare, confectionate din cochilii de melci de mare, iar acestea erau insotite si de alte relicve, potrivit unor documente.

Se crede ca oamenii au locuit pe acea insula cu cel putin 30 de mii de ani in urma, supravietuind in ciuda resurselor limitate.

Rezultatele descoperite sugereaza o utilizarea mai avansata a tehnologiilor maritime in acea epoca, decat se credea anterior.

Oamenii moderni s-au mutat pe insulele din larg acum aproximativ 50 de mii de ani.

In timp ce pescuitul era esential pentru ca oamenii sa se imprastie pe toata planeta, nu este clar modul in care tehnologia a evoluat. Dovezile de la siturile din Indonezia si Papa Noua Guinee sunt limitate.

„Noile dovezi demonstreaza o distributie geografica mai larga a tehnologiei maritime timpurie, care s-a extins de la nord, spre zonele mijlocii, de-a lungul coastei Pacificului de Vest”, potrivit Academiei Nationale de Stiinte, citata de BBC.

Carligele de peste, gasite odata pe insula Timor, se crede ca au cel putin 16 mii de ani, iar cele din Papa Noua Guinee, cel putin 18 mii de ani.

De asemenea, in pestera s-au mai gasit doua carlige partial sculptate, instrumente, margele si resturi alimentare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro