CEO-ul Rompetrol s-a plans ministrului Vosganian: Titeiul si produsele petroliere sarbesti ar putea intra pe piata romaneasca in luna aprilie sau mai cu preturi mult mai mici. Vosganian: Ar putea aparea o reactie favorabila a opiniei publice fata de preturile mai mici
- Redactia Hotnews
Reprezentantii Rompetrol s-au plans marti ministrului Economiei Varujan Vosganian, de lipsa de restrictii pentru importul pe piata romaneasca de produse petroliere din Republica Serbia, urmare a aplicarii prevederilor Acordului de comert UE- Serbia, punctand ca titeiul si produsele petroliere sarbesti ar putea intra pe piata romaneasca in luna aprilie sau mai cu preturi mult mai mici. Potrivit Rompetrol, cele mai afectate tari ar fi, pe langa Romania, Slovenia si Bulgaria. Delegatia Rompetrol a fost condusa de Tusupbekov Zhanat – CEO Rompetrol.
Ministrul Vosganian a explicat faptul ca problema preturilor mici, ale produselor provenite din afara Uniunii Europene, se afla deja in dezbaterea Comisiei Europene, in cadrul Consiliului Competitivitate. Exista deja unele propuneri ca trebuie fixate anumite preturi minime de intrare in spatiul UE a produselor din afara Uniunii, in care sa fie incluse costurile ca si cum acestea ar fi fabricate in UE, costuri legate de mediu sau alte cerinte de natura tehnologica etc.
In Serbia, benzina de 95 este la un pret mediu de 1,2 euro/l, in vreme ce in Romania e la 1,35 eur/l.
Demnitarul roman a precizat ca va discuta problema ridicata de Rompetrol si cu alte companii de profil de pe piata romaneasca pentru ca, ulterior, sa existe un punct de vedere comun spre a fi prezentat Comisiei Europene. Ministrul Vosganian a semnalat, insa, reprezentantilor Rompetrol ca ar putea aparea o reactie favorabila a opiniei publice, in general, fata de preturile mai mici practicate de companiile sarbesti.
Varujan Vosganian a mai spus ca va solicita si o intalnire pe aceasta tema cu omologii sai din Slovenia si Bulgaria.
Cum a intrat Gazprom in Romania prin Serbia
Consiliul Concurentei a autorizat in iulie 2012 cumpararea de catre Nis Petrol S.R.L. a trei statii independente de comercializare cu amanuntul a carburantilor auto, situate in judetele Arad si Sibiu. Nis Petrol S.R.L., o societate cu sediul in Romania, face parte din Naftna Industrija Srbije (NIS), care este membra a grupului Gazprom – Rusia.
HotNews arata in octombrie 2011 ca NIS, companie subsidiara a Gazprom Neft, a propus Guvernului roman dezvoltarea unei retele de 70-80 de benzinarii in urmatorii 3-4 ani.
Divizia petroliera a Gazprom vrea sa investeasca pana in 2015 cateva sute de milioane de euro in Romania, potrivit unui anunt al Guvernului facut in octobrie 2011, dupa o intalnire a premierului cu o delegatie a NIS, companie subsidiara a Gazprom Neft, divizia petroliera a Gazprom. Potrivit informatiilor HotNews.ro, pe partea petroliera, compania intentioneaza sa investeasca in explorare si exploatare si in constructia a 70-80 de benzinarii noi. De asemenea, NIS ar putea sa se dezvolte si in sectorul energiei electrice, transformandu-se in companie integrata. Insa pentru a pune in practica intentia de a investi in sectorul energetic, NIS trebuie sa identifice sursele financiare necesare.
In ceea ce priveste benzinariile, Gazprom Neft a propus dezvoltarea unei retele de 70-80 de benzinarii in urmatorii 3-4 ani. Pentru alimentarea acestor benzinarii se vor face importuri din Serbia.
Informatii de back-ground:
Pe 30 ianuarie 2010 a fost semnat Acordul Comunitatea Europeana-Republica Serbia, ce instituie progresiv o zona bilaterala de liber schimb pe o durata de cel mult sase ani de la data intrarii in vigoare. CE si Serbia elimina, in cadrul schimburilor comerciale dintre ele, orice taxe vamale la export, orice taxe cu efect echivalent, orice restrictii cantitative la export si orice masuri cu caracter echivalent. Valoarea totala a exportului Romaniei in Serbia s-a ridicat in 2012 la o valoare totala de 313,44 milioane euro (1,69% din total exporturi ale Romaniei). Importurile au fost de 122,57 milioane euro in 2012 (0,56% din total importuri).