Sari direct la conținut

Cercetătorul italian care a afirmat că fizica a fost inventată de bărbați a fost suspendat de la CERN

HotNews.ro
CERN, vedere de sus, Foto: CERN
CERN, vedere de sus, Foto: CERN

CERN a „suspendat” luni colaborarea cu cercetătorul italian care a afirmat că „fizica a fost inventată și dezvoltată de bărbați” și care a acuzat totodată femeile că obțin din ce în ce mai multe posturi grație dezbaterii legate de egalitatea de gen, scrie AFP.

Vineri, organizația europeană pentru cercetări nucleare (CERN) a organizat un atelier la Geneva intitulat „Teoria înaltelor energii și genul”, la care Alessandro Strumia, cercetător italian la universitatea din Pisa, a fost invitat.

Mai multe cercetătoare care au participat la acest atelier l-au acuzat ulterior pe rețelele sociale că a făcut declarații sexiste.

AFP nu a asistat la acest atelier dar a putut citi prezentarea lui Strumia, în care acesta lasă să se înțeleagă, prin intermediul unor ecuații și grafice multiple, că bărbații se confruntă cu o discriminare în creștere în domeniul fizicii.

Acesta argumentează că rolul în creștere al femeilor în domenii legate de fizică nu este legat de calificarea lor, ci de multiplicarea dezbaterilor privind egalitatea de gen și de paritate.

În această prezentare, acesta scrie: „Fizica a fost inventată și construită de bărbați, nu se intră pe bază de invitație”.

Acesta afirmă, de asemenea: „Fizica nu este sexistă față de femei. Dar adevărul nu are importanță, deoarece face parte dintr-o bătălie politică provenită din exterior. Nu se știe cine va câștiga”.

Într-un comunicat, CERN, care este condusă de italianca Fabiola Gianotti, „consideră deosebit de șocantă prezentarea” acestui om de știință.

Organizația precizează că nu a avut cunoștință despre conținutul acestei prezentări înainte de organizarea atelierului și a decis să o șteargă de pe sistemul său de arhivare online.

Într-un al doilea comunicat, CERN anunță că l-a „suspendat cu efect imediat pe cercetătorul în discuție din toate activitățile de la CERN, în așteptarea unei anchete asupra incidentului de săptămâna trecută”.

Potrivit CERN, în ultimii zece ani procentul femeilor care lucrează în cadrul organizației a crescut foarte puțin și nu reprezintă în prezent decât circa 20% din totalul personalului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro