Sari direct la conținut

CFR Călători va fi condusă în continuare de Traian Preoteasa, care a primit mandat pentru următorii patru ani

HotNews.ro
Tren de calatori, Foto: Vlad Barza / HotNews.ro
Tren de calatori, Foto: Vlad Barza / HotNews.ro

Compania CFR Călători va fi condusă începând din data de 23 octombrie 2023, de Directorul General Traian Preoteasa, pentru un mandat de patru ani, a anunțat operatorul feroviar de stat. Traian Preoteasa conduce CFR Călători din toamna lui 2021 și i-a fost prelungit de atunci mandatul de mai multe ori. El a fost contestat și i s-a cerut intens demisia după accidentul din primăvară, de la Roșiori.

Ce spune CFR Călători

Compania CFR Călători va fi condusă începând din data de 23 octombrie 2023, de Directorul General Traian Preoteasa, pentru un mandat de patru ani.

În funcția de Director Financiar a fost aleasă Aida Hanganu.

Consiliul de Administrație al CFR Călători a votat și a aprobat astăzi, 23 octombrie, structura de conducere a companiei în conformitate cu Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

Procedura de alegere a conducerii pe un mandat de patru ani a inclus, conform legii, și procesul de recrutare și de selecție a candidaților de către o firmă de recrutare personal.

Cine este Traian Preoteasa

Traian Preoteasa este director CFR Călători din luna septembrie 2021, când ministru al Transporturilor era Dan Vîlceanu. Traian Preoteasa i-a urmat la conducerea companiei de stat lui Ovidiu Vizante.

În ultimii doi ani Preoteasa a primit din partea Consiliului de Administrație mai multe prelungiri de câte două luni, dar și mai multe mandate de director general interimar.

Preoteasa a fost criticat pentru declarațiile făcute după accidentul de la Roșiori, iar de sindicaliști este criticat pentru că nu angajează mecanici, fiind un deficit mare. La numirea sa au fost voci din sistem care au spus că nu este potrivit ca la conducerea companiei să vină un om care a ocupat funcții de conducere în transportul de marfă (și nu la călători) și nici nu a avut performanțe ca manager.

Preoteasa a terminat liceul CFR Craiova, apoi Facultatea de Electrotehnică tot la Craiova, și-a obținut diploma de masterat de la Școala Națională de Științe Politice și Administrative, a făcut studii de apărare şi securitate naţională la Colegiul Național de Apărare, în 2005, și și-a luat doctoratul în inginerie mecanică, la Craiova.

De-a lungul timpului a ocupat pe rând diverse poziţii, de la inginer stagiar în cadrul Reviziei de Vagoane Craiova (1990-1994), la director general al CNCF CFR SA (în perioada 2005-2006), director general adjunct la SNTFC CFR Călători (2005) sau consilier pe probleme feroviare al Ministrului Transporturilor (în perioada 2017-2018). În 2019 era director general adjunct Tehnic la compania de infrastructură CFR SA.

În ultimii ani a avut funcții importante în sistemul feroviar românesc, în 2020 fiind director la CFR Marfă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro