Sari direct la conținut

Cheltuiesti mai mult decat castigi. Opt posibile explicatii

HotNews.ro

Daca vrei sa nu depinzi de nimeni, trebuie sa cheltuiesti mai putin decat castigi. Altfel, vei fi intotdeauna datornic, indiferent cat de mult muncesti, cat de mult castigi sau de cate bonusuri primesti. Daca vrei sa stii de ce arunci bani in stanga si-n dreapta de cate ori iesi din casa, iata cateva posibile explicatii.

Faci parte dintre cei care nu pot spune “nu”. Fie ca esti un parinte al carui copil vrea o jucarie noua, fie un sot a carei nevasta isi doreste o poseta la moda, faci parte dintre cei care nu pot refuza. Chiar daca nu-ti permiti sa faci o cheltuiala in plus, cumperi obiectul respectiv, gandindu-te ca o sa umpli cumva gaura din buget.

Cumparand cat mai multe, indiferent daca iti sunt necesare sau nu, ai un fals sentiment de putere. Unii, cu cat cheltuie mai mult, cu atat se simt mai puternici. Este ca si in cazul masinilor de teren. Indiferent daca ai sau nu nevoie de o masina atat de mare, iti cumperi una doar ca sa demonstrezi ca ai bani si esti puternic.

Castigi mai mult, incepi sa cheltui mai mult. Nu se poate spune acelasi lucru cand castigi mai putin. Cand ne obisnuim cu un anumit stil de viata, este destul de greu sa dam inapoi, chiar daca situatia noastra financiara se inrautateste.

Esti amagit de reclamele din magazine. Suntem bombardati cu mesaje gen: “iti ia durerea cu mana”, “cumperi acum, platesti la anul” etc. Suntem prea preocupati sa obtinem un anumit lucru acum, fara sa ne punem problema cu ce-l vom plati mai tarziu.

Cand platesti cu cardul, ai tendinta sa nu simti ca platesti o suma mult prea mare. Ia scoate banii din buzunar, numara-i si vezi cum nu mai ramai cu nimic in portofel. Daca oamenii ar plati cu bani cash, ar cheltui mai putin, sunt de parere economistii.

Te bazezi pe niste bani pe care nu o sa-i mai primesti. Se intampla mai ales de sarbatori, cand se zvoneste ca o sa primesti bonusuri sau prime. Faci cheltuieli maricele, cu gandul ca vei primi acei bani, iar la sfarsit te trezesti ca firma prefera sa dea o petrecere de sfarsit de an si sa nu mai ofere primele sau bonusurile respective. Oamenii sunt prea optimisti cand asteapta sa primeasca bani si ii cheltuie inainte sa-i vada.

Eviti adevarul, cu alte cuvinte, cand iei masa cu cineva, cand mergi la cumparaturi cu prietenii etc. iti este jena sa recunosti ca stai prost cu banii. Este usor sa cheltuiesti cand nu tii evidenta banilor foarte strict. Exista oameni care inceteaza sa mai faca socoteli, pentru ca s-au ingropat prea mult in datorii. Este usor sa eviti acest lucru pentru o perioada scurta de timp, dupa care trebuie sa infrunti realitatea.

Vrei sa tii pasul cu vecinii. Psihologia joaca un rol destul de important in obiceiurile noastre de consum. Vrem sa avem la fel de mult succes sau chiar mai mult decat cei din jurul nostru si suntem dispusi sa cheltuim o gramada de bani, doar pentru a nu ne strica imaginea. In realitate insa, s-ar putea ca nici vecinii sa nu-si permita barca aceea noua.

Sursa: accumulatingmoney.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro