China: Activitatea din sectorul manufacturier si-a incetinit ritmul de scadere in iulie
Activitatea din sectorul manufacturier din China si-a incetinit ritmul de scadere in iulie fata de luna precedenta, arata un sondaj preliminar realizat de HSBC, citat de BBC.
Indicele HSBC privind achizitiile managerilor (PMI) a crescut la 49,5 puncte in luna iulie, cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni, de la valoarea de 48,2 inregistrata in iunie.
Cifrele vin pe fondul temerilor privind o incetinire brusca a economiei Chinei. Produsul Intern Brut al Chinei, a doua cea mai mare economie a lumii, a crescut cu o rata anuala de 7,6 procente in al doilea trimestru din 2012, cel mai scazut ritm de crestere din ultimii trei ani.
Unii analisti au declarat ca statisticile indica faptul ca masurile recente implementate de guvern pentru a sprijini cresterea economica, inclusiv reducerea ratelor de dobanda, au inceput sa aiba efecte si ca economia este de asteptat sa isi revina in lunile urmatoare.
„Acest lucru sugerea ca efectul relaxarii politicii a inceput sa fie transmis spre economie si intareste perspectiva ca rata de crestere si-a atins nivel minim in al doilea trimestru, la 7,6%, si va ajunge in al treilea trimestru la 8,1%”, a declarat Zhang Zhiwei, economist sef al Nomura.
PMI este un indicator cheie pentru activitatea din sectorul manufacturier, iar o valoare de peste 50 de puncte a acestuia arata o expansiune. In acelasi timp, o valoare a PMI sub 50 de puncte indica o contractie. Indicele PMI HSBC a ramas insa sub acest prag in ultimele noua luni.
Sectorul manufacturier a fost afectat de prabusirea cererii de export pentru produsele chineze de pe pietele cheie, precum Statele Unite ale Americii si zona euro. Cum aceste doua regiuni continua sa se confrunte cu dificultati economice si o crestere economica redusa, au existat temeri ca industria prelucratoare din China poate incetini in continuare.
Pe fondul declinului cererii de pe pietele externe si incetinirii ritmului sau de crestere economica, autoritatile din China au luat mai multe masuri pentru a relaxa politica monetara in incercarea de a creste cererea interna si sustine cresterea.
Banca centrala a Chinei a redus de doua ori ratele dobanzii in ultimele doua luni. Aceasta a redus de asemenea nivelul rezervelor minime obligatorii – banii pe care bancile trebuie sa ii tina in rezerve – de trei ori, in intentia de a incuraja creditarea.
Insa, analistii au spus ca Beijingul trebuie sa introduca masuri noi pentru a stimula cresterea economica.
„Acest lucru cere mai multe eforturi de relaxare pentru a sustine cresterea si locurile de munca. Consideram ca reducerea rapida a inflatiei permite Beijingului sa faca acest lucru si o mai mare imbunatatire semnificativa a cresterii economice este asteptata in lunile urmatoare, cand aceste masuri se vor transmite complet”, a declarat Qu Hongbin, de la HSBC.