Sari direct la conținut

Chinezii de la BYD vor anunța curând o uzină auto de un miliard de dolari în Turcia – presă

HotNews.ro
Chinezii de la BYD vor anunța curând o uzină auto de un miliard de dolari în Turcia – presă
Intr-o uzina BYD Foto: Takashi Itoda / AP / Profimedia

BYD, cea mai ambițioasă companie auto chineză, va anunța curând că a ajuns la înțelegere pentru a construi o uzină în Turcia, scriu publicațiile Automotive News și Bloomberg. BYD se extinde rapid, este unul dintre sponsorii Euro 2024 și va produce mașini și în Ungaria, din 2026.

Este de așteptat ca oficialii turci și cei de la compania BYD să anunțe cât de curând că s-a ajuns la o înțelegere pentru construirea unei uzine auto în regiunea Manisa din vestul țării. Discuții pe subiect s-au purtat la cel mai înalt nivel, inclusiv între președinții celor două țări. Uzina ar urma să construiască mașini electrice și hibride.

O uzina în Turcia ar însemna acces mai facil pentru BYD în vederea extinderii pe piața UE unde compania vinde doar câteva mii de mașini pe lună. Pentru BYD nu va fi de neglijat nici piața internă din Turcia, țară cu 90 de milioane de locuitori unde se vând anual 1,2 milioane de mașini noi, iar electricele au aproape 8% cotă de piață. Există și acorduri vamale Turcia-UE.

BYD a vândut în lume aproape un milion de mașini trimestrul trecut, cu 40% peste perioada similară din 2023.

Turcia intenționa să aplice taxe vamale de până la 40% mașinilor aduse din China, însă a renunțat la aceste planuri, după ce președintele Erdogan a purtat noi discuții cu omologul său chinez Xi Jinping, la un forum în Kazahstan.

Chinezii au intenții serioase de extindere în mai multe zone ale lumii. BYD a deschis recent o fabrică în Thailanda, în 2026 vrea să înceapă producția în Ungaria, a preluat o fostă fabrică Ford în Brazilia și caută amplasamente în Mexic. Uzina din Thailanda va ajunge la o capacitate anuală de 150.000 de mașini.

BYD a vândut 13.000 de mașini în Europa în primele cinci luni și are în plan lansarea în mai multe piețe în a doua parte din 2024 și în 2025. În plan este și o mașină electrică de volum, la 20.000 de euro.

INTERVIURILE HotNews.ro