Sari direct la conținut

Chriţoiu: Consiliul Concurenţei va finaliza anul viitor ancheta privind băncile

HotNews.ro
Bancheri alaturi de client, Foto: Adam G. Gregor / Alamy / Alamy / Profimedia
Bancheri alaturi de client, Foto: Adam G. Gregor / Alamy / Alamy / Profimedia

Consiliul Concurenţei va finaliza anul acesta investigaţia de pe piaţa cimentului, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Această anchetă a fost declanşată în 2018 şi întârziată de discuţiile cu Comisia Europeană. Ancheta se referă la o posibilă înţelegere anticoncurenţială între Holcim România, CRH România şi HeidelbergCement România. De asemenea, anul viitor Consiliul Concurenţei va finaliza investigaţiile care vizează băncile.

”Anul acesta au fost destul de multe anchete finalizate, investigaţii pe echipamente electrice, investigaţii legate de serviciile de arhivare, investigaţia Bookster (de pe piaţa editurilor, n.r). Investigaţia cea mai mare care se va termina până la sfârşitul acestui an este cea legată de piaţa cimentului, în care analizăm dacă a existat o coordonare a comportamentului producătorilor de ciment ca să crească preţurile de pe piaţa românească. Investigaţia băncilor şi cea privind comercializarea produselor alimentare se vor termina în cursul anului viitor”, a spus Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, într-o conferinţă organizată la Sinaia.

Consiliul Concurenţei a declanşat, în luna octombrie a anului 2018, o investigaţie privind o posibilă înţelegere anticoncurenţială între Holcim România, CRH România şi HeidelbergCement România, realizată prin împărţirea pieţei producţiei şi comercializării cimentului din România, din perspectiva cotelor de piaţă şi/sau produselor oferite pe piaţă, limitarea sau controlul producţiei, comercializării, dezvoltării tehnice sau investiţiilor, corelate cu posibila coordonare a politicii de formare a preţurilor practicate de companiile implicate.

Autoritatea de concurenţă are în derulare două investigaţii privind piaţa bancară. Prima se referă la posibile înţelegeri între cele 10 bănci pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR, la un nivel cât mai ridicat, în cadrul procedurii de „fixing” (stabilirea ratelor de referinţă pentru ROBOR şi ROBID). Cele 10 bănci care ,îndeplinesc rolul de participant la calculul ROBOR sunt: Banca Comercială Intesa Sanpaolo România, Banca Comercială Română, BRD ‐ Groupe Societe Generale, Banca Transilvania, CEC Bank, Eximbank, ING Bank NV Amsterdam – Sucursala Bucureşti, OTP Bank România, Raiffeisen Bank şi Unicredit Bank.

A doua investigaţie de pe piaţa bancară se referă la posibile înţelegeri cu scopul de a limita accesul consumatorilor la produsele şi serviciile de creditare pentru persoane fizice. Băncile vizate sunt: Alpha Bank Romania S.A., CEC Bank S.A., Garanti Bank S.A., Raiffeisen Bank România S.A, ING Bank N.V. Amsterdam sucursala Bucureşti, Banca Transilvania S.A., Banca Comercială Română S.A, BRD – Groupe Société Générale S.A., Credit Europe Bank (Romania) S.A., First Bank S.A. Totodată este vizat şi Biroul de Credit. (news.ro)

INTERVIURILE HotNews.ro