Sari direct la conținut

Cinci mituri despre stresul de la serviciu

HotNews.ro

Una dintre formulele intalnite cel mai adesea in CV-uri suna ceva de genul: “sunt capabil sa lucrez in conditii de stres”. Oamenii trec acest lucru la calitati, iar cand incep sa se streseze la serviciu, nu stiu ce sa faca sa scape mai repede. Multi nu stiu cum sa reactioneze din cauza acestor mituri. Iata de ce.

Unii cred ca este normal sa te stresezi la serviciu. Asta inseamna ca esti important.

Dupa parerea lor, cu cat esti mai important, cu atat ai mai multe probleme si te stresezi mai mult. Este vorba de persoanele care au o agenda foarte incarcata si obisnuiesc sa lucreze peste program.

Multi nu stiu ca daca se streseaza nu inseamna ca cineva ii va aprecia mai mult. Acest lucru inseamna de fapt ca ceva nu este in regula la munca sau ca nu sunt indeajuns de capabili sa-si termine treaba la timp. Mai rau, inseamna chiar ca muncesc mai putin, pentru ca oamenii stresati sunt mai putin eficienti, au probleme de comunicare si iau mai greu o decizie.

Stresul are drept cauza faptul ca muncesti prea mult. Cum iti explici ca unii lucreaza 80 de ore pe saptamana si se simt minunat, in timp ce altii lucreaza doar 30 de ore si sunt foarte stresati? Simplu: stresul nu are de-a face cu numarul de ore de munca, ci cu modul in care te simti la munca.

Daca muncesti 100 de ore si te simti minunat, te distrezi si iti place ceea ce faci, nici nu vei simti cum trece timpul. Daca insa lucrezi 30 de ore si nu esti in largul tau, te simti intimidat de cei din jur si ti se pare ca nu esti apreciat, atunci chiar te vei stresa.

Scapi de stres lucrand mai putin! Multi patroni cred ca daca le mai iau angajatilor din responsabilitati si ii trimit in concediu, acestia nu vor mai fi atat de stresati. Cercetatorii sunt de parere ca aceasta este o greseala. Cand se vor intoarce la munca, angajatii vor fi si mai vulnerabili la stres decat erau la inceput.

Altii cred ca poti scapa de stres muncind mai mult. “Da, sunt putin stresat acum ca am ramas in urma. Daca trag un pic mai tare, voi ajunge cu toate la zi si atunci ma pot relaxa”. Nu este bine sa gandesti asa din doua motive:

1. stresul de la munca nu se trage din faptul ca ai ramas in urma, ci din cauza felului in care te simti pentru ca ai ramas in urma si

2. este imposibil sa termini tot ce ai de facut si apoi sa te relaxezi. Terminand repede totul, vei primi si mai multe sarcini.

Te vindeci de stres daca esti atent/a la el! Un studiu recent arata ca cei care urmeaza cursuri la care sunt invatati cum sa faca fata stresului, se streseaza mai mult decat cei care nu au participat niciodata la asemenea cursuri.

Nici nu-i de mirare. Daca te concentrezi asupra faptului ca esti stresat, nu faci decat sa inrautatesti situatia. Daca vrei sa te linistesti, trebuie sa te concentrezi asupra lucrurilor care iti dau energie si liniste sufleteasca.

Sursa: positivesharing.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro