Sari direct la conținut

Cine a provocat cele mai mari valuri pe piata bancara romaneasca in 2009? Topul evenimentelor care au miscat bankingul local

HotNews.ro

Greve, gentleman`s agreement-uri, iesiri publice ale Guvernatorului in apararea leului si a coborarii dobanzilor, noi presedinti de banci- acestea sunt doar o parte din ceea ce a insemnat 2009 pentru sistemul bancar local. In final, lucrurile s-au linistit. Chiar daca nu mai sunt profiturile din anii trecuti, chiar daca nici numarul de angajati nu mai e acelasi, bancile romanesti au ramas pe plus. 2009 a mai adus si jucatori noi pe piata – Banca Feroviara si urmeaza probabil in 2010 sa intre Patria Bank. Au aparut si nume de presedinti noi- BRD a adus la conducere un alt francez, in vreme ce Radu Ghetea nu a putut fi schimbat de la conducerea CEC. Iata mai jos sinteza anului 2009 pentru sistemul bancar.

Ianuarie

* O misiune a FMI isi anunta sosirea la Bucuresti pentru o evaluare a situatiei macroeconomice si initierea discutiilor in vederea incheierii unui acord de sprijin pentru acoperirea deficitului de finantare pe 2009.

*Angajatii BCR din Federatia Sindicatelor Independente vor intra in greva generala pe termen nelimitat dupa ce negocierile cu managementul privind salarizarea au ajuns in impas. BCR, cea mai mare banca din sistem, cu circa 8.700 de angajati, este prima institutie financiara care se confrunta cu un protest al angajatilor privind stabilirea salariilor.

* Incepe goana bancilor dupa lichiditate. Cateva banci – in special dintre cele cu actionariat elen – au ajuns sa le plateasca clientilor care fac depuneri importante in lei, de la echivelantul a cateva zecii de mii de euro in sus, dobanzi de 20-25% pe an sau chiar mai mult, in timp ce in ofertele standard afisate cele mai bune niveluri sunt de 15% pe an.

*Numele lui Nicolae Danila, fostul presedinte executiv al BCR, este vehiculat pentrru sefia CEC, acesta urmand sa il inlocuiasca pe Radu Ghetea. BNR se opune, aparandu-l intr-un demers fara precedent pe Ghetea.

Februarie

* Bancherii centrali din Cehia, Polonia, Ungaria si Romania au iesit simultan in conferinte de presa pentru a sublinia ca deprecierea monedelor din regiune a mers prea departe si sunt gata sa corecteze excesele.

*Romania va apela in mod sigur la un imprumut extern, mai intai urmand sa aiba loc discutii cu reprezentantii Comisiei Europene, spune ministrul finantelor, Gheorghe Pogea. Aceasta este deocamdata singura certitudine, nefiind stabilite inca institutiile financiare internationale de la care va lua Romania bani pentru finantarea deficitelor si datoriei si nici suma care va fi imprumutata.

Martie

*Bancile inaspresc semnificativ criteriile de acordare de imprumuturi.

* Ministerul Finantelor si BNR cer in mod formal Comisiei Europene si Fondului Monetar International (FMI) inceperea negocierilor pentru un imprumut extern.

Anuntul, care a fost precedat de discursul presedintelului Traian Basescu in Parlament luni dupa-amiaza, in care seful statului a aratat ca Romania are nevoie de un astfel de imprumut ca o plasa de siguranta, vine dupa o perioada de dezbateri aprinse privind oportunitatea ca statul sa se imprumute pentru a compensa o incapacitate a sectorului privat de a-si rostogoli – sau plati- datoria contractata din strainatate.

*In sfarsit, dupa discutiile cu cei de la FMI, ministrul finantelor Gheorghe Pogea admite ca scenariul unei scaderi a economiei cu 1% in acest an trebuie luat in calcul.

Este pentru prima data cand un oficial guvernamental invoca perspectiva recesiunii, dupa ce in ultimele luni atat Finantele, cat si BNR au insistat pe sansele unei cresteri minime a produsului intern brut.

* Dupa Nicolae Danila, apare si numele lui Enache Jiru pentru sefia CEC. Degeaba.

Aprilie

*Credit Europe Ipotecar IFN, divizia locala de finantari ipotecare a turcilor de la Credit Europe Bank, isi vinde portofoliul de creante catre banca-mama.

*Volumul operatiunilor derulate pe piata valutara de la Bucuresti continua sa scada, ajungand la putin peste 31 de miliarde de euro, cel mai redus nivel inregistrat din septembrie 2007. Media zilnica a volumelor tranzactionate pe piata interbancara a coborat la 1,41 miliarde de euro. In ianuarie se tranzactionau zilnic 2 mld. euro.

* In pofida inrautatirii efectelor crizei, Erste a cheltuit peste 10,8 mil. euro cu remuneratiile managementului. Andreas Treichl, CEO al Erste Group – actionarul majoritar al celei mai mari banci romanesti, BCR – a incasat anul trecut o remuneratie de 3,3 milioane de euro, in scadere cu 1,1 mil. euro fata de castigul din 2007.

*Restantele acumulate de populatie inregistreaza cel mai mare avans anualizat de la debutul crizei financiare, un ritm de 110%, proiectand soldul restantelor la peste 1,3 miliarde de lei (peste 300 mil. euro), conform datelor publicate de BNR.

*BNR incheie evaluarea bancilor in conditii de stress-test, agreata cu Fondul Monetar International. Testele arata ca bancile sunt ok.

*Tamer Ozatakul (foto), presedintele Credit Europe Bank, moare la Milano, in urma unui atac de cord. Ozatakul, in varsta de 50 de ani, se afla la conducerea bancii (fosta Finansbank) de cinci ani. Inainte de a prelua conducerea operatiunilor locale Ozatakul mai lucrase petru Finansbank in Turcia si Rusia

*BNR organizeaza un seminar legat de adoptarea in avans a euro. Concluzia este ca nu e ok sa treci la euro inainte de vreme.

Mai

*Firmele locale au operat peste 47.000 de concedieri colective in intervalul ianuarie – martie, potrivit datelor centralizate de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM). Rata somajului ajunge in martie la 5,6% – maximul ultimilor trei ani.

*Bancile inregistreaza in primul trimestru o pierdere de circa 50 mil. euro in conditiile cresterii foarte mari a provizioanelor constituite in lunile ianuarie si februarie, iar banca centrala a demarat o investigatie la nivelul bancilor, potrivit directorului Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.

* BCR demareaza restructurarea creditelor primilor 2000 de clienti persoane fizice, principalul motiv al acumularii de restante fiind volatilitatea mare a cursului de schimb leu/euro, afirma Dominic Bruynseels, CEO al celei mai mari banci de pe piata.

* Patrick Gelin, presedintele BRD, anunta ca BRD nu intentioneaza sa relaxeze conditiile de acordare a creditelor intr-o incercare de a revigora vanzarile, continuand politica de prudenta.

* Romania va parcurge ani dificili din punct de vedere economic in 2009 si in 2010, chiar si cu sprijinul acordat de Fondul Monetar International (FMI), potrivit lui Jeffrey Franks, seful misiunii FMI care a negociat termenii acordului incheiat cu Romania.

* Euro a coborat ieri pe piata valutara de la Bucuresti spre 4,16 lei, dupa ce jucatorii au reactionat pozitiv la aprobarea acordului de finantare externa a Romaniei de catre boardul Fondului Monetar International (FMI).

* BNR vorbeste in premiera despre „incetinirea semnificativa a economiei”. Oamenii de afaceri o spun de sase luni.

*BNR surprinde piata taind jumatate de punct procentual din dobanda-cheie la lei, pana la 9,5%, semnaland ca in sfarsit este mai preocupata de caderea economiei si a creditului decat de presiunile inflationiste.

* „Datele prezentate de ministrul finantelor Gheorghe Pogea privind luna aprilie arata un prim semn al relansarii economice, iar daca aceste semnale se mentin, „masurile care au fost luate fortate de acordul cu FMI” vor fi revizuite, a declarat ieri vicepremierul Dan Nica, dupa sedinta coalitiei. Relansarea s`a dovedit o aberatie a lui Nica.

* Bancile incep sa raporteze pierderi consistente

* Volksbank renunta la „comisionul de rezerva minima obligatorie”, prevazut in unele contracte incepand cu 2005. De aceasta masura vor beneficia peste 14.000 de clienti..

* Bancile au raportat peste 42.700 de cazuri in care nu au putut onora plati din conturile firmelor in martie.

* Ardaf, incepe cel mai mare proces de restructurare din istoria companiei, numarul angajatilor urmand sa scada la jumatate, adica de la 1.400 la 700

*”Economia a raspuns „foarte bine” la criza financiara in primele trei luni ale anului, rezultatele fiind cu mult peste asteptari”, declara guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. „Ce s-a intamplat in primele trei luni din acest an este cu mult mai mult decat ma asteptam. Deci economia a raspuns foarte bine”, a afirmat Isarescu

* Autoritatile revizuiesc Programul de convergenta, mentionand ca 2009 prezinta in continuare incertitudini si riscuri majore, iar recesiunea s-ar putea adanci in 2010. Guvernul se asteapta la o crestere a numarului de someri de doua ori mai mare fata de inceputul anului si isi mentine decizia de a majora salariile doar in raport cu nivelul inflatiei si de a bloca angajarile in sectorul public.

*Guvernatorul BNR Mugur Isarescu atrage atentia bancherilor ca dobanzile actuale sunt prea mari pentru reluarea creditarii sustinand ca este nevoie de reduceri semnificative in primul rand la lei.

*Dobanzile nu vor scadea foarte curand, ii raspunde Dominic Bruynseels, presedintele executiv (CEO) al BCR.

*Investitiile straine directe au fost in martie la cel mai scazut nivel din ultimii patru ani potrivit BNR, doar 82 mil. euro, insa datele ridica semne de intrebare, aporturile la capital facute de investitorii straini fiind de 239 mil. euro in martie, potrivit Registrului Comertului.

* Potrivit datelor preliminare publicate de Institutul National de Statistica, economia Romaniei a scazut in primele trei luni ale anului cu 6,4% fata de perioada similara a anului trecut, si cu 2,6% fata de ultimul trimestru din 2008.

*Guvernul anunta ca ar putea institui un impozit suplimentar, de tipul „Robin Hood”, bancilor cu actionariat strain, daca nu vor mentine nivelul finantarilor in Romania. „Daca bancile straine, prin reprezentantele lor din Romania, nu vor intelege ca au fost la bine alaturi de romani, adica au obtinut profituri extrem de importante in Romania, in vremuri foarte bune, iar acum, cand vremurile sunt dificile, vor povara crizei numai pe umerii romanilor si ei sa isi retraga banii la bancile lor din strainatate, atunci Guvernul nu va sta cu mainile in san. Avem posibilitatea sa aplicam mai multe masuri, care sunt si in alte parti ale lumii, precum acea taxa Robin Hood, numita supraimpozitarea profiturilor. Speram sa nu ajungem la aceasta situatie”, a spus Boc.

* Dupa mai bine de o luna, bancile nu dau semne ca sunt gata sa reia creditarea, intarziind reducerea dobanzilor, desi BNR incepe sa le elibereze bani din rezervele minime obligatorii. Cel putin pana la 31 martie bancile straine mai mult au retras bani din Romania decat sa suplimenteze finantarile pentru atenuarea efectelor crizei. Grupurile grecesti, care controleaza 30% din piata prin Alpha Bank, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Emporiki, Marfin si ATE Bank, au scos nu mai putin de 1,64 mld. euro din septembrie 2008 pana in martie 2009, conform unor date prezentate de Eugen Dijmarescu, viceguvernator al BNR.

* Porsche Leasing a inceput sa recupereze din decembrie anul trecut intre 50 si 150 de masini pe luna, deoarece tot mai multi clienti ajung in imposibilitatea de a-si plati ratele.

Iunie

*BNR plateste pentru prima data in ultimii noua ani, impozit pe profit, pe fondul unor castiguri semnificative in ultimele doua trimestre, care au contribuit la stingerea pierderii ramase neacoperita din perioada anterioara.

* Incep discutiile legate de programul Prima Casa. ING si Banca Italo Romena lanseaza un program alternativ

* BNR publica in premiera detalii privind operatiunile derulate pe piata monetara, incluzand sumele imprumutate bancilor sau atrase de pe piata, maturitatile operatiunilor derulate, precum si ratele de dobanda. Bancile au in prezent imprumuturi pe termene sub o luna contractate de la BNR in valoare de 14 miliarde de lei (3,3 miliarde de euro).

* Bancile incep sa scada una cate una, dobanzile la depozitele in lei

*Guvernul ungar se gandeste sa renunte sau cel putin sa limiteze programul Prima Casa, in conditiile in care s-a dovedit foarte costisitor pentru bugetul de stat. „Din 2000 incoace, statul a cheltuit 1.500 mld. forinti (5,2 mld. euro la cursul actual, n. red.) pentru acest program, care nu si-a atins toate obiectivele”, spune Laszlo Diosi, seful filialei locale a OTP Bank, cel mai mare grup financiar din Ungaria.

* Andreas Maragkoudakis, 65 de ani, se va retrage din functia de director general al Bancii Romanesti, urmand sa se pensioneze de la 1 iulie, dupa patru ani in care a condus afacerile filialei locale a grupului elen National Bank of Greece.

Interimatul urmeaza sa fie asigurat de Crina Cosma, 58 de ani, in prezent director general adjunct

Iulie

*Valetin Lazea, economistul sef al BNR estimeaza ca am putea asista la iesirea unor jucatori de pe piata. „In perioade de criza s-ar putea ca o parte din bancile mici sa trebuiasca sa se puna in vanzare. Nu are legatura cu gradul de concentrare, ci cu situatia de criza”, spune el.

* Bancile s-au confruntat in mai cu peste 41.000 de cazuri in care nu au gasit suficienti bani in conturile firmelor pentru a onora cecurile sau biletele la ordin emise de acestea, numarul urcand astfel din nou dupa o scadere usoara in aprilie.

Sumele refuzate la plata au urcat in mai pana la 677 de milioane de lei (circa 161 de milioane de euro) fata de putin sub 642 de milioane de lei in luna precedenta, arata datele BNR.

*BNR imprumuta 3,72 miliarde de lei (0,88 mld. euro) bancilor comerciale, dupa ce inceputul saptamanii le oferise 4,25 miliarde de lei. In total, BNR a aruncat in piata aproape opt miliarde de lei intr-o singura saptamana, bani pe care bancile va trebui sa ii restituie peste o luna. Creditele au fost oferite la o dobanda de 9% pe an, respectiv la nivelul la care BNR setase la sfarsitul lui iunie rata de politica monetara.

* BNR a plasat 85% din rezervele valutare in obligatiuni si doar 15% in numerar si depozite. Anul trecut, banca centrala a avut venituri de 1,45 miliarde de euro din administrarea rezervei internationale, cu 330 de milioane de euro mai mult decat in 2007.

*BCR, cel mai mare jucator din programul „Prima casa”, amana inceperea vanzarii de credite si solicita modificarea conventiei cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru clarificarea unor prevederi legate in principal de regimul ipotecii constituite asupra locuintei. Nici alte banci mari precum Raiffeisen, UniCredit Tiriac, Bancpost sau ING nu au intrat in program cerand lamurirea unor prevederi contractuale in cadrul unui demers derulat prin Asociatia Romana a Bancilor (ARB).

*Statul se imprumuta tot mai agresiv de la banci, care prefera acum sa isi plaseze lichiditatile fara risc si chiar la un randament consistent, in conditiile in care in sectorul privat cererea solvabila este tot mai scazuta.

*Ionut Popescu, este numit membru in Consiliul de Administratie al EximBank,

* Rezultatul cumulat al tuturor bancilor de pe piata a revenit pe plus la sfarsitul primului semestru, la 90 de milioane de lei (circa 21 mil. euro), dupa ce pe primele cinci luni se inregistrase o pierdere de 228 de milioane de lei. Spre comparatie, pe primele sase luni din 2008 bancile aveau un profit cumulat de 1,89 miliarde de lei. Rezultatele sunt calculate conform standardelor locale de contabilitate.

August

* Grupul belgian KBC a oprit vanzarile companiei locale de consumer finance si a abandonat planurile de dezvoltare la numai un an de la lansarea operatiunilor din cauza crizei care a dus la prabusirea cererii de credite. KBC considera ca perspectivele Romaniei pe termen mediu nu incurajeaza un astfel de business.

*Banca Feroviara primeste autorizatia de functionare de la BNR, dupa ce in martie a fost inregistrata la Registrul Comertului. Controlata de omul de afaceri Valer Blidar, care detine Astra Vagoane Calatori Arad, banca intra pe o piata dominata de jucatori straini si pe care doar sapte institutii de credit au reusit sa atinga cote de piata mai mari de 5%.

*Bogdan Olteanu devine viceguvernator BNR. Nicolae Danila intra in CA al BNR.

Septembrie

* Dupa o istorie de peste un deceniu, numele Asiban, unul dintre cele mai cunoscute branduri din asigurari, a disparut. Odata cu el a iesit de pe piata si numele BT Asigurari,.

* Bancpost a vandut unor firme specializate in recuperarea creantelor credite de consum neperformante (cu restante la rambursare mai mari de 180 de zile) la 12,8% din valoare, potrivit unui raport al bancii.

* Bancile romanesti au cele mai mari venituri din dobanzi si comisioane raportat la activele totale detinute, dar si cea mai mare rata a rentabilitatii capitalurilor proprii (return on equity – ROE) din tot spatiul Uniunii Europene (UE), potrivit datelor publicate intr-un raport al BCE. Astfel, bancile locale au castigat anul trecut 4,5 miliarde de euro din dobanzi si comisioane, ceea ce inseamna o pondere de 5,8% din valoarea totala a activelor. De exemplu, in Ungaria si Polonia aceste venituri raporate la active au fost de circa 3,8%.

* Asociatia Romana a Bancilor (ARB) va pune la dispozitie firmelor mici si mijlocii care nu isi mai pot plati ratele la credite un set de scheme de restructurare a imprumuturilor care sa le ajute sa negocieze cu institutiile financiare o eventuala reducere sau amanare a ratelor, a anuntat ARB la sfarsitul unei intalniri cu reprezentantii mediului de afaceri.

*Dupa atacul esuat asupra leului, incep demiterile din banci. Unicredit Tiriac si Bancpost, doi dintre cei mai activi jucatori pe piata valutara locala. In noiembrie, Bogdan Mihoc, 34 de ani, a parasit UniCredit Tiriac, fara ca el sau banca sa faca vreun comentariu pe aceasta tema. La Bancpost, Lucian Isar, 32 de ani, care se ocupa de coordonarea Trezoreriei din functia de vicepresedinte executiv al bancii, si-a pierdut postul la sfarsitul anului trecut. El a fost numit head of corporate banking. Mihoc si Isar erau recunoscuti ca doi dintre cei mai buni specialisti in finante din sistemul bancar

*IFC, divizia de investitii private a Bancii Mondiale, pune cartile pe masa. Mesajul catre banci este sa scoata la lumina creditele neachitate la timp.

IFC intentioneaza sa ajute bancile sa proceseze creditele neperformante, avand posibilitatea sa se implice prin participatii de pana la 20% in fonduri de private equity care se vor focaliza pe aceasta activitate, daca institutiile de credit vor aprecia ca au nevoie de o astfel de sustinere, spune Ana – Maria Mihaescu, sefa misiunii IFC in Romania.

Octombrie

*Banca Nationala bulverseaza din nou piata financiara, oferind bancilor comerciale un credit de refinantare record, de aproape 11,97 miliarde de lei, pentru o perioada de 4 zile, dupa ce timp de mai bine de o saptamana lasase dealerii sa se zbata ca sa gaseasca lei, ceea ce dusese la cresterea dobanzilor. Cele douasprezece banci care au participat la licitatia de ieri au obtinut lei la o dobanda de 8% pe an. Injectia masiva de lei a impulsionat insa cresterea cursului, care reactiona la turbulentele de pe piata politica.

* Piraeus Bank incepe sa vanda aur clientilor prin 20 dintre cele 180 de unitati teritoriale pe care le opereaza. In prezent, nicio alta banca comerciala nu vinde aur clientilor, desi plasamentele in metale pretioase sunt considerate foarte sigure, iar in perioada de criza au adus si randamente consistente investitorilor. Doar BCR ofera servicii de cumparare de aur de la clientela, de asemenea printr-un numar redus de unitati.

*Inspectorii Bancii Nationale demareaza ample controale la banci, deruland verificari chiar si in afara planului, in conditiile in care la nivelul pietei portofoliile de credite continua sa se deterioreze intr-un ritm alert.

* Comisioanele mari pentru rambursarea anticipata a creditelor, conditionarea impusa de banci la acordarea unui imprumut de deschiderea unui cont curent si in unele cazuri de achizitionarea „la pachet” a unei polite de asigurare, dar si comisioanele legate de utilizarea cardurilor la plata sunt cateva dintre preocuparile Consiliului Concurentei in domeniul bancar.

* Expunerea bancilor straine pe Romania a scazut cu aproape doua miliarde de euro in trimestrul al doilea, pana la 84,19 miliarde de euro potrivit datelor Bancii Reglementelor Internationale (BRI). Calculata in dolari, expunerea inregistra o crestere cu peste patru miliarde, la 118,9 miliarde de dolari, insa aceasta se datoreaza in special aprecierii euro fata de dolar.

*Banca Nationala aproba numirea lui Alexandru Ciobanu, fostul presedinte al Raiffeisen Banca pentru Locuinte, in functia de presedinte al BCR Locuinte, dupa ce Petre Tulin a plecat pentru a se ocupa de nou-infiintata Banca Feroviara.

*Recuperatorii de creante tureaza toate motoarele pentru a face fata volumului de cereri din partea bancilor care au crescut cu 50%. „Volumul care vine de la banci este cu 50% mai ridicat decat anul trecut. In mod evident, bancile au nevoie de mai multi oameni in propriile departamente de recuperare creante, si totodata, au nevoie sa externalizeze cat mai mult aceasta activitate, pentru ca nu mai fac fata. Iar noi la randul nostru facem mai multe eforturi pentru a ne mentine rata de succes. Mai multe telefoane, mai multe SMS-uri, mai multe scrisori”, spune Georg Kovacs, managing director al Eos KSI.

* BRD, a doua mare banca locala dupa active, va fi condusa de Guy Poupet (57 de ani), care il va inlocui pe Patrick Gelin, 64 de ani, dupa opt ani de activitate in Romania.

* Patria Bank va fi brandul sub care anul viitor in primavara compania de microfinantare Capa Finance, detinuta de Fondul Romano-American pentru Investitii (RAEF), s-ar putea transforma in banca, spune Horia Manda, presedintele Consiliului de Administratie al companiei si unul dintre cei mai cunoscuti manageri de fonduri de investitii

* Mai mult de jumatate din plafonul de un miliard de euro alocat pentru programul „Prima casa” urmeaza sa fie mutat in bugetul pentru 2010, in conditiile in care pana la sfarsitul acestui an vor fi acordate garantii de stat in valoare de 420-440 mil. euro, a declarat Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM.

* Romanii au retras de la bancomate in trimestrul trei 21,6 de miliarde de lei (5,1 miliarde de euro) prin intermediul a 52,2 de milioane de operatiuni, potrivit datelor publicate de Banca Nationala. Valoarea medie a unei retrageri de numerar de la bancomat este astfel de 413 lei (98 de euro)

Noiembrie

* Spaniolii din grupul La Caixa au depasit pragul de 10% din actiunile Erste Group, actionarul majoritar indirect al BCR, urcand de la 5,1% la 10,1% dupa ce au investit 635,4 milioane de euro prin participarea la recenta majorare de capital a bancii austriece.

* Firmele care au emis cecuri, cambii sau bilete la ordin cu scadenta in octombrie au avut mai putini bani disponibili in conturi decat in lunile anterioare, valoarea sumelor refuzate la plata de catre banci depasind pentru prima data pragul de un miliard de lei.

Bancile au refuzat instrumente de debit in valoare de 1,08 miliarde de lei (circa 252 mil. euro), cu 38% mai mult decat in septembrie si dublu comparativ cu nivelul consemnat in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor BNR.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro