Sari direct la conținut

Cine este Mike Johnson, noul președinte republican al Camerei Reprezentanților din SUA

HotNews.ro
Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților , Foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia
Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților , Foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mike Johnson a fost ales de colegii săi republicani pentru a ocupa funcția de președinte al Camerei Reprezentanților, după trei săptămâni de agitație și trei candidați ratați.

Reuters ne prezintă cinci date despre deputatul conservator aflat la al patrulea mandat, care este acum cel mai important republican din Congres:

Biografie

Johnson, în vârstă de 51 de ani, s-a născut în Shreveport, al treilea oraș ca mărime din Louisiana, fiind cel mai mare dintre cei patru frați și fiul unui pompier care a suferit arsuri grave și a rămas infirm în timpul serviciului.

Înainte de a intra în Congres, Johnson a fost un avocat care s-a ocupat în principal de probleme legate de libertatea religioasă, apărând cu succes în 2004 interzicerea căsătoriilor între persoane de același sex în Louisiana.

„Sunt creștin, soț, tată, conservator de o viață, avocat specializat în drept constituțional și proprietar de mici afaceri, în această ordine”, a declarat el pentru ziarul Louisiana Baptist Message în 2016.

A fost ales în Camera Reprezentanților din statul Louisiana în 2015 și a candidat cu succes pentru Congres în 2016. În prezent, el reprezintă cel de-al patrulea district al Congresului din Louisiana, care ocupă colțul de nord-vest al statului și include orașul său natal Shreveport.

Conservator: Împotriva LGBT și a dreptului la avort

Se opune căsătoriilor între persoane de același sex și a introdus în 2022 un proiect de lege care ar fi interzis școlilor să promoveze sau să discute despre identitatea de gen.

Se opune dreptului la avort, numind decizia de a anula protecția federală pentru avorturi o „ocazie mare și îmbucurătoare”.

Se opune ajutorului pentru Ucraina

Johnson se opune trimiterii de ajutor Ucrainei pentru a se apăra împotriva Rusiei, primind un F din partea „Republicani pentru Ucraina”, un grup de susținere care întocmește un buletin de evaluare pentru legislatori cu privire la sprijinul lor.

Nu are multă experiență în conducere

Johnson a fost președinte al Republican Study Committee și a fost ales vicepreședinte al conferinței, dar, în rest, nu are experiență de conducere – un potențial obstacol în momentul în care intră în negocieri cu Senatul controlat de democrați și cu Casa Albă.

De asemenea, el a demonstrat până acum o capacitate limitată de strângere de fonduri, de obicei o parte esențială a rolului de speaker.

L-a sprijinit pe Trump în lupta pentru anularea alegerilor

Johnson este un conservator care este poate cel mai bine cunoscut pentru apărarea sa a încercărilor fostului președinte Donald Trump de a anula rezultatele alegerilor din 2020.

În calitate de fost avocat constituționalist, el a semnat un memoriu amicus într-un caz care a încercat să anuleze rezultatele alegerilor din Pennsylvania și i-a cerut lui Trump să „continue să lupte”.

Trump a sprijinit alegerea lui Johnson în calitate de candidat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro