Sari direct la conținut

Cine trebuie să plătească impozit pe clădiri pentru containerele modulare în care românii își duc sticlele? Consultanții fiscali roagă autoritățile să clarifice

HotNews.ro
Aparat de reciclat ambalaje SGR. Foto: Cateyeperspective | Dreamstime.com
Aparat de reciclat ambalaje SGR. Foto: Cateyeperspective | Dreamstime.com

Camera Consultanților Fiscali (CCF) solicită clarificări privind stabilirea impozitului pe clădiri în cazul containerelor modulare destinate punctelor de returnare a ambalajelor reciclabile prin sistemul SGR (sistem de garanție-returnare).

Amplasarea containerelor modulare, în care este încorporat și echipamentul automat de preluare a ambalajelor SGR, pe un teren deținut de comercianți este o obligație a acestora impusă de legislația specială în materie de protecție a mediului.

Potrivit prevederilor Codului fiscal, din perspectiva impozitelor și taxelor locale, containerul modular care încorporează și RVM-ul (echipamentul automat de preluare a sticlelor) se clasifică drept clădire potrivit art. 453 lit. b) și normelor de aplicare doar dacă există intenția ca acesta să fie păstrat în același amplasament cel puțin pe durata unui an calendaristic.

Conform CCF, în acest moment containerele modulare cu RVM-urile încorporate sunt puse la dispoziția comercianților în baza unui contract încheiat cu operatorii autorizați pentru servicii specifice de preluare a ambalajelor din sistemul de garanție-returnare “ReturRO”.

“Prin acest contract, operatorii autorizați preiau de la comercianți toate obligațiile pe care aceștia le au cu privire la sistemul de garanție-returnare “ReturRO” prevăzute de legislația în materie (HG 1074/2021) dintre care menționăm: instalarea infrastructurii necesare (RVM), colectarea ambalajelor prin intermediul RVM, operarea RVM, sortarea/marcarea/sigilarea ambalajelor, depozitarea, transportul, paza RVM etc.”, menționează organizația.

Obligativitatea asigurării condițiilor tehnice pentru instalarea RVM revin comerciantului (conexiunea la energie electrică, sisteme video de supraveghere, utilități, punerea la dispoziție a unui spațiu de amplasare, conexiune la internet și/sau sisteme IT etc.) dar RVM precum și containerele în care sunt amplasate nu sunt în proprietatea comerciantului, ci în proprietatea unui furnizor terț care le închiriază către operatorul autorizat, care, la rândul lui, le pune la dispoziția comerciantului în baza contractului de preluare a obligațiilor prevăzute de H.G. 1074/2021.

CCF mai arată că deoarece comercianții au obligația de a le amplasa fie în interiorul structurii de vânzare, fie în imediata vecinătate conform mențiunii anterioare, aceștia solicită de la primărie un aviz de amplasare sau a unei autorizații de construire, după caz (în funcție de prevederile legislației specifice din domeniul construcțiilor).

În cadrul acestei proceduri administrative de obținere a avizului de amplasare/autorizației de construire, comercianții sunt notificați de autoritățile locale teritoriale (Primării) cu privire la obligativitatea lor (a comercianților) de a îndeplini obligația de a declara clădirea (containerul modular cu RVM-ul încorporat) la Serviciul de Impozite și Taxe Locale și implicit de a plăti impozitul pe clădiri, asupra acestor containere modulare cu echipamentul RVM încorporat, în toate situațiile când acestea sunt amplasate pe un teren din imediata vecinătate a spațiului de vânzare, deținut sub diverse forme de către comerciant.

În opinia Consultanților fiscali, impozitul ar trebui plătit de către proprietari, nu de comercianți.

„Întrucât majoritatea unităților administrativ teritoriale (Primării) solicită titularului avizului de amplasare/autorizației de construcție pentru containerul modular cu RVM încorporat (în cazul nostru comerciantul), declararea și plata impozitului pe clădiri, în timp ce potrivit legislației fiscale această obligație revine proprietarului containerelor în care sunt încorporate RVM, vă solicităm sprijinul de a ne transmite o opinie care să clarifice asupra entității care are obligația de a declara și plăti impozitul pe clădiri în această situație particulară”, spune CCF, într-o scrisoare transmisă Ministerului de Finanțe.

Consultanții continuă: Mai concret, în condițiile în care comerciantul este doar cel care amplasează aceste containere în care sunt încorporate RVM și solicită primăriei avizele de amplasare/autorizațiile de construire, având în vedere titlul de proprietate sau folosință asupra terenului pe care sunt amplasate, fără a fi însă proprietarul acestora, vă rugăm să ne confirmați dacă obligația de declarare și de plată a impozitului pe clădiri revine proprietarului containerului.

„Luând în considerare competențele legale ale Ministerului Finanțelor în privința asigurării interpretării și aplicării unitare a prevederilor Codului Fiscal, vă rugăm ca, pe lângă emiterea unei opinii calificate referitoare la solicitarea noastră, să dispuneți și măsurile necesare asigurării aplicării unitare de către unitățile administrativ teritoriale din întreaga țară, în cooperare cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației”, conchide CCF.

Vezi întreaga scrisoare a CCF pe tema SGR

Sursă foto: Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro