Sari direct la conținut

Ciolacu, în prima ședință de guvern după scrutinul din 9 iunie: „Continuăm procesul de reorganizare cu Ministerul Finanţelor, ANAF şi alte instituţii guvernamentale” – VIDEO

HotNews.ro
Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / George Călin
Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / George Călin

„Alegerile au trecut, să revenim la prioritățile românilor”, a declarat joi premierul Marcel Ciolacu, la începutul primei ședințe de Guvern după alegerile din 9 iunie. „Mă bucur că inflația continuă să scadă ajungând deja aproape de 5% și vom continua să luăm măsuri pentru a proteja puterea de cumpărare a populației”, a spus apoi premierul.

Premierul a subliniat faptul că „a fost pus în transparență proiectul privind introducerea salariului minim european în România”.

Ședința de Guvern din 13 iunie


„Vrem ca românii să aibă slujbe plătite cât mai aproape de media europeană. Cred că asta așteaptă românii de la noi, un nivel de trai mai bun și prețuri corecte, nu circ în stradă”, a declarat Ciolacu.

Ce măsuri va adopa joi Guvernul

Premierul a anunțat că Guvernul va adopta joi un proiect de investiții pentru dezvoltarea industriei prelucrătoare din România.

„Este vorba de o schemă de ajutor de stat cu un buget total de aproape 450 de milioane de euro pe 3 ani, din fonduri europene și de la buget. Companiile pot accesa granturi pentru investiții de la zero sau pentru crearea unei noi activități economice”, a declarat acesta.

De asemenea, pentru a susține proiectele cu fonduri europene, Guvernul va majoră cu 500 de milioane de lei bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru a efectua plăți în cadrul Programului Operaţional Regional și a Programul Operaţional Infrastructură Mare. Plătim lucrări realizate în proiecte pentru transport, mediu și energie.

„În domeniul educației, discutăm despre parteneriatul dintre Ministerul Educației, și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare de 1 miliard de dolari, pe zece ani. Cu acești bani creștem accesul la învățământ de calitate pentru cel puțin 300.000 de elevi din ciclul primar și gimnazial. În plus, susținem 100.000 de elevi din învățământul profesional să continue studiile în formele de studiu post-liceal. Și 50.000 de cadre didactice, mai ales cele care predau în zone vulnerabile, vor beneficia de diverse forme de sprijin”, a spus Ciolacu.

O altă decizie care va fi aprobată joi vizează dezvoltarea rețelei de școli verzi în România. Ministerul Educației va fi finanțat cu peste 200 de milioane de euro, bani care vor fi utilizați pentru reabilitatea școlilor, astfel încât să avem unități moderne și cu un consum energetic redus.

O altă măsură vizează combaterea evaziunii fiscale.

„Demarăm unProgram Multianual de Modernizare și Dezvoltare a Infrastructurii Vamale până în 2030, cu un buget de până la 1 miliard de lei. Înființăm un Centru Național de Analiză Imagistică Vamală, care să analizeze imaginile scanate. Sistemele vamale vor fi interoperabile cu cele ale CNAIR și Poliției de Frontieră. Astfel, Vama va putea combate mai eficient fraudele, evaziunea fiscală, contrabanda și traficul de droguri”, a spus Ciolacu.

Pe agendă Guvernului se mai află și procesul de reorganizare cu Ministerul Finanțelor, ANAF și alte instituții guvernamentale din subordinea acestui minister. Premierul a spus că speră la toate sedințele următoare să fie câte două ministere care vin cu schema de reorganizare ca tot procesul să fie finalizat până la finele acestei luni.

La mai bine de patru zile de când s-au încheiat alegerile locale și europarlamentare, Biroul Electoral Central nu a comunicat datele finale ale celor două scrutinuri. Miercuri seară, potrivit ultimei comunicări făcute de autoritatea electorală privind rezultatele parțiale, Partidul Social Democrat a obţinut 37,63% dintre voturile pentru funcţiile de primar, Partidul Naţional Liberal – 32,27% şi Alianţa pentru Unirea Românilor – 6,38%.

INTERVIURILE HotNews.ro