Sari direct la conținut

Cionca, Impetum Group: Avem mult prea multe companii de talie mică sau foarte mică. Dacă s-ar asocia, ar putea atrage mai ușor investitori sau s-ar putea lista la bursă

HotNews.ro
Oameni de afaceri, manageri, Foto: Artinun Prekmoung / Panthermedia / Profimedia
Oameni de afaceri, manageri, Foto: Artinun Prekmoung / Panthermedia / Profimedia

Avem mult prea multe companii de talie mică sau foarte mică. Mi-aș dori să se unească câte două, câte trei…. Fiind mici, nici nu pot să atragă mari investiții. Dar dacă am avea un proces de ăsta de fuziune și de asociere, am putea vedea o dezvoltare accelerată a economiei românești, a explicat joi Andrei Cionca, CEO al grupului Impetum.

De asemenea, am putea atrage mai ușor anumite tipuri de investitori, am putea discuta despre listări pe bursa Aero ș.a.m.d. Cred că acesta ar fi un trend corect, care ar ajuta economia.

Cionca a dat exemplul colegilor săi din cadrul ROCA Industry, care a achiziționat o companie- producătorul numărul unu de uși din România, după care au preluat și jucătorul numărul doi.

„În felul ăsta, doar prin sinergiile pe care le-am făcut la achiziția de materie primă am redus consistent costurile. Suma aproximativă este de 5 milioane de lei- doar la achiziție de materie primă”, explică Cionca.

În opinia lui, avem în zona aceasta de coagulare a micilor companii un foarte mare potențial.

„Dacă înțelegem lucrul ăsta și începem un proces de asociere al micilor firme, astfel încât acestea să crească mai repede și să atragă mai ușor investitori, ar fi ideal. Și repet, noi am făcut lucrul ăsta, nu discut din cărți și teorii. Beneficiile unei companii mai mari sunt imense față de costurile pe care le plătești. E drept, adaugă antreprenorul, dacă ești mic, iei singur deciziile și ai senzația asta de libertate, că faci ce vrei cu compania ta. Dar eu spun că merită plătit costul reducerii libertății, pentru că avantajele a fi mare și se văd și sunt uriașe”, conchide Andrei Cionca

Impetum Group este un grup românesc format din reunirea sub aceeași umbrelă a CITR, ROCA Investments- soluție de private equity care urmărește consolidarea și scalarea IMM-urilor românești cu potențial, ROCA X, Venture Capital destinat start-up-urilor din piața de tehnologie, și Agista, fond de growth equity cu focus pe companii care au demonstrat o creștere susținută cu resurse limitate și caută să-și accelereze scalarea la nivel național și internațional.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro